Συγχώνευση ΤΕΑΠ - ΕΥΔΑ με ΕΤΕΑΜ

Τους όρους και τις προϋποθέσεις της ένταξης των συνταξιούχων του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ (ΤΕΑΠ - ΕΥΔΑΠ) του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) στο επικουρικό του ΙΚΑ, ΕΤΕΑΜ, καθορίζει εγκύκλιος που εκδόθηκε από τη διοίκηση
του Ιδρύματος.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στον Τομέα του ΤΑΥΤΕΚΩ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που αναγνωρίστηκε και εξαγοράσθηκε ή προσμετρήθηκε από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία ως συντάξιμος, γίνεται χρόνος ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ.

Επίσης, οι πόροι του ταμείου της ΕΥΔΑΠ, καθώς και η κινητή και ακίνητη περιουσία του μεταφέρονται στο επικουρικό του ΙΚΑ.

Τα ασφάλιστρα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, διαμορφώνονται για παλαιούς (μέχρι 31/12/1992) και νέους (από 1/1/1993) ασφαλισμένους σε : 6% για τα μικτά (3% ασφαλισμένου + 3% εργοδότη) και 8% για τον κλάδο βαρέων (4,25 ασφαλισμένου + 3,75 εργοδότη). Οι εισφορές αυτές θα καταβάλλονται μαζί με τις εισφορές του ΙΚΑ, ενώ με τις διατάξεις που διέπουν το ΕΤΕΑΜ γίνεται από την 1/10/2011 και η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων.

Οι πόροι που προβλέπονται από το καταστατικό του Ταμείου και μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΜ, είναι:

    1. Η δια του Ν.Δ. 1068/1942 καθιερωθείσα εισφορά εξ 1% επί παντός εκδιδομένου υπό της εταιρείας Υδάτων Λογαριασμού υδροληψίας βαρύνουσα τον υδρολήπτη.

    2. Εισφορά εξ 1% επί των προμηθειών παντός είδους υλικού ενεργουμένου υπό της εταιρείας εξαιρουμένων των προμηθειών υλικού κατασκευής βασικών έργων ενισχύσεως της υδρεύσεως.

    3. Ετήσια τακτική εισφορά της εταιρείας εκ 2 ½% επί των κερδών της, καταβαλλομένης εντός τριμήνου από της εγκρίσεως του ισολογισμού της.

    4. Οι πρόσοδοι της περιουσίας του Ταμείου και τα εκ χαριστικής αιτίας έσοδα αυτού, τυχόν έκτακτες εισφορές της εταιρείας ως και επιβαλλόμενα εις το προσωπικό αυτής υπό της εταιρείας πρόστιμα.

    5. Έκτακτη εισφορά εγγραφής ίση προς το ποσόν των συνταξίμων εντός μηνός παντός εγγραφομένου το πρώτον εις το Ταμείον, βαρύνουσα τον ασφαλισμένο.

    6. Έκτακτες εισφορές της εταιρείας και πρόστιμα που επιβάλλονται στο προσωπικό από την εταιρεία.

Η εγκύκλιος δεν αναφέρεται στο ύψος των επικουρικών συντάξεων που θα παρέχονται είναι όπως ευνόητο, ότι θα προσαρμοσθούν στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ.

Ο υπολογισμός των συντάξεων που χορηγούσε το ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ γίνονταν με βάση το 25% των αποδοχών που λάμβαναν οι εργαζόμενοι κατά τον τελευταίο χρόνο πριν από την αποχώρησή τους. Αντίστοιχα, για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΜ εκτιμώνται οι αποδοχές της καλύτερης 5ετίας από τα 10 τελευταία χρόνια του εργασιακού του βίου.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, συνεπάγεται μειώσεις στις επικουρικές των συνταξιούχων του Ταμείου της ΕΥΔΑΠ που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 40%.

Το ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ, χο
Keywords
Τυχαία Θέματα