Σημεία επαφής στο Brussells Group

Βελτιωμένο κλίμα και σημεία επαφής στις διαπραγματεύσεις του Brussells Group που εκτάκτως συνεδρίασε στο Παρίσι, γεγονός το οποίο οδηγεί σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την Τετάρτη, δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνία προέκυψε για τις ιδιωτικοποιήσεις, αν και οι δυο πλευρές φέρονται να διαφωνούν στο που θα κατευθυνθούν τα χρήματα, με την Αθήνα να τα θέλει για την ανάπτυξη και τους πιστωτές για την απομείωση του

χρέους. Παράλληλα, η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 1,2% του ΑΕΠ αντί για 3%.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα κατέθεσε εξειδικευμένες εναλλακτικές προτάσεις όπως το φόρο για υπερπολυτελείς διακοπές, ωστόσο διαμηνύει ότι υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, εξακολουθούν να αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Μικρή πρόοδο αν και «οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ μακριά από τον στόχο», βλέπει ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας πάντως ότι «κανένας δεν πρέπει να σκέπτεται ότι ένα Grexit δεν θα είχε συνέπειες». “Εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. “Περιμένουμε από την Ελλάδα να σοβαρευτεί και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις”, τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν.

"Ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά" προειδοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Είναι αναπόφευκτο ότι η κρίση θα μεταδοθεί, εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Όποιος παίζει με την ιδέα της αποκοπής τμημάτων της Eυρωζώνης, ελπίζοντας ότι η υπόλοιπη θα επιβιώσει, παίζει με τη φωτιά» δήλωσε. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Αυστριακού ομολόγου του Χανς Γεργκ Σέλινγκ, περί ελλιπούς συνεργασίας της Αθήνας με τους εταίρους της, κάνοντας λόγο για «ψέμα και μάλιστα προσβλητικό».

Εξάλλου μυστικές τηλεδιασκέψεις διεξάγονται και σε πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ. Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Αλέξης Τσίπρας εργάζονται ώστε να εξευρεθεί λύση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

«Η υπομονή μας εξαντλείται και ο μήνας του μέλιτος φτάνει στο τέλος του», διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνάντησή τους στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times, «αυτό που χρειάζεται να γίνει τώρα είναι ότι οι πολιτικές πρέπει να παραδώσουν τα μέτρα, τα εργαλεία, τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν πραγματικά τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προσωπικού από το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα «σταδιακά επιταχύνονται», διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να αποφέρουν καρπούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε» ανέφερε.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ είναι ο μόνος δρόμος για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά κανείς δεν το έχει ξανακάνει, γράφει στους Financial Times ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου. Δεν έχω ξαναδεί Ευρωπαίους οικονομικούς αξιωματούχους να τα έχουν τόσο χαμένα» γράφει. Και συνεχίζει: «Το μεγάλο ερώτημα αν η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη ή όχι παραμένει αναπάντητο. Αλλά τώρα είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα χρεοκοπήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα