Σεισμόπληκτη περιοχή η Κεφαλονιά

Τρία αρματαγωγά πλοία του πολεμικού ναυτικού αναμένεται να καταπλεύσουν σε λίγη ώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου μετά την έγκριση καταλληλότητας που δόθηκε από ομάδα των ΟΥΚ. Αντίστοιχος έλεγχος για την καταλληλότητα του λιμανιού θα γίνει και στο λιμάνι του Ληξουρίου. Τα πλοία μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό, μηχανήματα διάνοιξης δρόμων, εξοπλισμένα μαγειρεία , χημικές τουαλέτες τεχνολογικό υλικό καθώς και μεγάλο αριθμό σκηνών. Εν τω μεταξύ, σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται όλη η Κεφαλονιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης

των ζημιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών. Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επισήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε ο γγ Δημοσίων Έργων, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, την αποστολή νέας ομάδας καθηγητών και ειδικών μηχανικών στην Κεφαλονιά - πέραν όσων ήδη εργάζονται στο νησί από τις 27 Ιανουαρίου - αποφάσισε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Εν τω μεταξύ, ακόμη ένα δύσκολο 24ωρο περνούν οι κάτοικοι του νησιού που βρίσκονται από χθες αντιμέτωποι με το κρύο και τους ισχυρούς ανέμους. Οι περισσότεροι περάσαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους καθώς ζουν με το φόβο ενός μεγάλου νέου σεισμού.

Οι 160 σκηνές που έφτασαν με C-130 το πρωί μεταφέρθηκαν στο Ληξούρι και ξεκινά το στήσιμο τους. Επιπλέον 120 σκηνές μεταφέρονται με άλλο C-130 που απογειώθηκε στις 09:10 από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας. Για ενίσχυση του προσωπικού για το στήσιμο σκηνών 52 άτομα του Στρατού Ξηράς θα μεταφερθούν με δύο δρομολόγια με ελικόπτερα Ε/Π NH-90.

Σε εξέλιξη υπουργική σύσκεψη

Υπουργική σύσκεψη είναι σε εξέλιξη στο ΤΕΙ Ιονίων, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του γγ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και του δημάρχου Αλ. Παρίση. Παρόντες στη σύσκεψη είναι και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.

«Δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν ν' ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλο αγώνα.

Η υπουργός Τουρισμού 'Ολγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.

Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού, υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που δίνει παράταση δυο μηνών στους κάτοικους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προβλέπεται επίσης ο συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για τη στατική επάρκεια των κατασκευών των ακινήτων με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται.

Σαν σήμερα, εκδηλώθηκε το 1867 στην Κεφαλονιά ένας από τους καταστροφικότερους σεισμούς του 19ου αιώνα, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ με επίκεντρο το Ληξούρι, που ισοπέδωσε τη χερσόνησο της Παλικής στα δυτικά του νησιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα