Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται από το πρωί η χώρα

Περιορίζεται η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό η οποία ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στον Καρέα και απείλησε κατοικίες σε Βύρωνα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε Καρέα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχει φόβος αναζωπυρώσεων. Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στη Μαλακάσα που ξέσπασε το απόγευμα στο 43ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού. Διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας.

Στην Ηλιούπολη κάηκε ένα σπίτι και στο Βύρωνα, στις φλόγες τυλίχθηκαν ένα σπίτι

και μία ταβέρνα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν αγνοούμενο.

Νωρίτερα τέσσερα άτομα από ξενώνα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Σωτηρία, όπως και ένας πυροσβέστης στο 251 γενικό νοσοκομείο, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν το Σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στον Καρέα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων που έχει στείλει τρία υδροφόρα οχήματα.

Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στη Μαλακάσα που ξέσπασε το απόγευμα στο 43ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού. Το μέτωπο μαίνεται ανάμεσα σε Μαλακάσα και Ωρωπό, ενώ απομακρύνθηκαν εκατόν τριάντα παιδιά από 3 κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο, από τις τρεις, κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, η φωτιά στη Μαλακάσα πλησιάζει πλέον στον θρησκευτικό οικισμό, των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

Την ίδια ώρα διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας όπου πολλά καταστήματα και οικίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές από το πύρινο μέτωπο. Νωρίτερα εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις και τα χωριά Φαρακλό, Λάχι και Άγιος Νικόλαος. Στο χωριό Λάχι ένας 53χρονος έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς ενώ αναγκαστική προσγείωση έκανε αεροσκάφος καναντέρ στο βουνό πάνω από το χωριό Φαρακλό με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο πιλότους να τραυματιστεί ελαφρά. Η περιοχή βρίσκεται από το πρωί χωρίς ηλεκτροδότηση όπως και τα Κύθηρα.Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στο Ναύπλιο στην περιοχή Ίρια, όπως και στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας.
Σημειώνεται ότι από τις 6 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα έχουν ξεσπάσει 52 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ενώ έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για την ενίσχυση εναέριων μέσων

Να τεθούν σε επιφυλακή οι Δήμοι της Αττικής λόγω των πυρκαγιών ζήτησε η ΚΕΔΕ. Ήδη ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε 24ωρη προληπτική φύλαξη τρία καίρια σημεία πρασίνου της πόλης, τους λόγους Λυκαβηττού, Φιλοπάππου και Στρέφη όπως και το Άλσος Ιλισίων και την Ακαδημία Πλάτωνος λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ενίσχυση των ανέμων που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια , Κυκλάδες, Χίος, Λέσβος, Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος.

Για καταγγελίες περί οργανωμένου σχεδίου για τις πυρκαγιές στην Αττική και συγκεκριμένα στον Υμηττό, κάνουν λόγο δήμαρχοι με αφορμή τις καταστροφές του εξοπλισμού πυρόσβεσης που έγιναν στις αρχές καλοκαιριού. Ειδικότερα 3 πυροφυλάκεια σε Αγ. Παρασκευή, Χολαργό και Καισαριανή, σε σημεία δηλαδή που εκδηλώθηκε σήμερα πυρκαγιά, καταστράφηκαν από το Πάσχα και μετά.

Τις καταστροφές καταγγέλλουν οι δήμαρχοι Παπάγου- Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλος και Αγ. Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος. Παράλληλα ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης κάνει λόγο για μεθοδευμένο σχέδιο.

Επικοινωνία με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

"Από τις 25 Ιουνίου που καλέσαμε τους συναρμόδιους Υπουργούς να μας εξηγήσουν πώς ακριβώς έχουν σκοπό αυτό το καλοκαίρι να προστατέψουν τον δασικό και όχι μόνο πλούτο της χώρας μας, ακόμα δεν πήραμε απάντηση. Με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις μέσων και πόρων πυρόσβεσης δεν επιδιώκαμε να επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα. . Αυτό αναφέρουν οι βουλευτές του ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, Ιάσονας Φωτήλας, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Αμυράς.

"Οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αθήνα, στη Λακωνία και την Εύβοια και η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

"Είναι πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και απόπειρα δημιουργίας των φαινομένων του 2007, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, από την Ικαρία.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής επισκέφθηκε νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά όπου ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς για την κατάσταση με τίς μεγάλες πυρκαγιές στον Καρέα , τη Λακωνία και τα αλλα μέτωπα της χώρας. Η κα Γεννηματά ζήτησε από όλες τίς εμπλεκόμενες υπηρεσίες να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό συντονισμό ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Keywords
Τυχαία Θέματα