Σχέδιο για τον Υμηττό

Μέτρα για την προστασία του Υμηττού, μετά τη φωτιά της περασμένης Παρασκευής, στην οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αναπληρωτή υπ. Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και πριν ξεκινήσουν οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ιδρύεται άμεσα, με έδρα την Ηλιούπολη, Δασονομείο για την καλύτερη συνεργασία Δασικής υπηρεσίας και Δήμου με στόχο την προστασία του δάσους.

Η

δασική έκταση του βουνού, που καταστράφηκε κηρύσσεται ως αναδασωτέα. Γι αυτό το λόγο ζητείται άμεσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η λήψη αεροφωτογραφίας της περιοχής.

Παράλληλα, ξεκίνησε η κατάρτιση από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού ενός πίνακα υλοτομίας για τον προσδιορισμό των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι και ο καθαρισμός των φραγμάτων της ΕΥΔΑΠ για την προστασία της πόλης από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Επίσης, με επιστολή του Δασάρχη Πεντέλης Θανάση Ρέππα απαγορεύεται η παρέμβαση στο βουνό για αναδάσωση την πρώτη χρονιά προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της φυσικής αναδάσωσης. Ωστόσο, επισημαίνεται πως προσεκτικές παρεμβάσεις θα χρειαστούν τον Νοέμβριο για την αναζωογόνηση της φύσης, ενώ στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των πλατύφυλλων φυλλοβόλων αντί των πεύκων.

Μετά την υλοποίηση του πίνακα υλοτομίας και σε συνεργασία με συνεταιρισμούς υλοτόμων, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα γίνει κόψιμο καμένων και δημιουργία κορμοσειρών ως αντιδιαβρωτικά μέτρα για τη συγκράτηση του χώματος. Τα αντιδιαβρωτικά έργα θα γίνουν μόνο στα σχιστολιθικά εδάφη. Τα καμένα φυτά και δέντρα θα κοπούν τώρα για να μην προκαλέσουν φθορές στη φυσική αναδάσωση. Θα καθαριστούν τα θαμνώδη που αναγεννιούνται εύκολα και θα διατηρηθεί ένα μόνο στέλεχός τους ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σε δενδρώδη μορφή. Βελανιδιές και πλατάνια δεν θα κοπούν γιατί πιθανότατα έχουν απλώς καψαλιστεί και όχι καεί.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης και με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη φωτιά αναφέρεται πως «η αναδάσωση θα γίνει την επόμενη χρονιά μετά από εντολή του Δασαρχείου. Άρα η εθελοντική προσφορά θα προετοιμαστεί φέτος για την οργανωμένη αναδάσωση την επόμενη χρονιά. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η είσοδος στο καμένο δάσος και τυχόν αυθαίρετες παρεμβάσεις για να μην το καταστρέψουμε».

Τέλος, ο Δήμος Ηλιούπολης δηλώνει ανοιχτός σε κάθε δημιουργική πρόταση για την προστασία του βουνού και σημειώνει «δεν θα ανεχτούμε χυδαιότητα, βρισιές και απειλές στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου που επιδιώκουμε».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συμμετείχε κλιμάκιο της Κυβέρνησης αποτελούμενο από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνο Δημόπουλο, τον διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Αναστάσιο Καζάση, τον Δασάρχη Πεντέλης Θανάση Ρέππα, την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής Ιωάννα Βέρδη, την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) Κωνσταντίνα Τσαγκάρη, τον ερευνητή του ΙΔΕ Γαβριήλ Ξανθόπουλο, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, εντεταλμένο περιφερειακό Σύμβουλο Παναγιώτη Πατσαβό και τον διοικητή του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών επιπυραγό Ευάγγελο Νιάγκο με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη Γιάννη συνοδευόμενο από τον Δήμαρχο Ηλιούπολης και Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Βαλασόπουλο Βασίλη, επισκέφτηκαν τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα