Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Σαρωτικές αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα στο ασφαλιστικό, αλλά και νέες παρεμβάσεις στις εισφορές και τις παροχές, έως το τέλος του έτους φέρεται να προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τριμερή, επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού συστήματος, για την οποια έχει ήδη συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την σύσταση ενός φορέα- μαμούθ, του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων ο οποίος θα περιλαμβάνει τρία ταμεία:

-για τους μισθωτούς του Ιδιωτικόυ και του Δημοσίου
τομέα (με κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ), για τους ελεύθερους Επαγγελματίες (με κύρια και επικουρική) και για τους αγρότες (με κύρια συνταξη), ενώ ως ξεχωριστός κλάδος θα παραμεινει το ΝΑΤ.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενοποιηθούν τουλάχιστον 60 κλάδοι ασφάλισης που λειτουργούν σημερα.

Όμως, οι αλλαγές δεν θα μείνουν στο διοικητικό επίπεδο. Θα ακολουθήσουν εναιοι κανόνες και όροι ασφάλισης, αλλά και ενιαίες παροχές για όλους. Ήδη, τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας δεδομένου ότι από το 2015 θα ξεκινήσει η καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης και θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού που θα λαμβάνουν στο εξής οι δικαιούχοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα