«Ρεαλιστικό σύμφωνο για την ανάπτυξη»

Ένα «ρεαλιστικό, σύμφωνο για την ανάπτυξη» είναι το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδυνής συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι με τους αρχηγούς των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του στην βουλή και την γερουσία της Ρώμης.

Τα κύρια σημεία του «συμφώνου», αφορούν την παροχή επιμέρπυς κινήτρων που θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη, την ολοκλήρωση σειράς δημοσίων έργων και την ταχύτερη πληρωμή των ιδιωτικών επιχειρήσεων από μέρους του δημοσίου.

Παρά ταύτα, ο Μόντι δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει

ότι «για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη, δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες, εύκολες οδοί. Μια διαπίστωση που αφορά, κυρίως, την παρούσα φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από σαφώς περιορισμένη διάθεση οικονομικών πόρων του δημοσίου».

Η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη- πρωθυπουργού προσπαθεί, όπως μπορεί, να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα συνεχή αιτήματα των επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας και του κεντρώου Udc, από τους οποίους και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, για την εκπόνηση και εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής, που να βγάλει την χώρα από την ύφεση.

Ο Μάριο Μόντι, γνωρίζει καλά, όμως, ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη του: την ανάγκη να μην αυξηθούν οι δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον υποχρεωτικό περιορισμό των εξόδων για τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, (που δεν πρόκειται να επιτευχθεί, τελικώς, το 2013, όπως είχε προγραμματισθεί, αλλά το 2015) και, κατά συνέπεια, την δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας που να συνεχίσει να βοηθά στην συγκράτηση του «σπρέντ».

Οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά την χθεσινή τους σύσκεψη, φέρονται να αναφέρθηκαν με έμφαση στο ότι έχει δημιουργηθεί, στην χώρα, ένα κλίμα απαισιοδοξίας και φόβου, που πρέπει, οπωσδήποτε, να ανατραπεί.

«Η έξοδος από την κρίση θα προέλθει μόνο από μια σειρά παραγόντων», γράφουν σήμερα πολλοί σχολιαστές. Η κύρια αναφορά, είναι στα θετικά μηνύματα που αφορούν το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, στην πιθανή «αλλαγή φρουράς» στην γαλλική προεδρία- που θα μπορούσε να αναβαθμίσει και τον ρόλο της Ιταλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο - και σε ένα γενικότερο σχέδιο υπέρ της ανάπτυξης, που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από την ευρωπαϊκή Σύνοδο του Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα