Πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση

Πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση εν όψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων αύριο στις Βρυξέλλες και της κατάρτισης του πολυνομοσχεδίου-σκούπα με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αναιρέσει τα εμπόδια. Συνεργασία έχουν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Συμφωνία τις επόμενες ημέρες βλέπει ο πρωθυπουργός όπως τόνισε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος,

αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Στα θέματα φορολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας αποσαφήνισε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, ενώ προανήγγειλε ότι για την αποτελεσματικότερη είσπραξη του ΦΠΑ στα νησιά οι συναλλαγές άνω των 50-70 ευρώ θα γίνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Καταρτίζεται, την ίδια ώρα, το πολυνομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τη λίστα Βαρουφάκη προς τους θεσμούς, και με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αναιρέσει τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να ξεκλειδώσει άμεσα την ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές. «Κουρεμένα» σε σχέση με το αρχικό σχέδιο είναι τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς που θα συμπεριληφθούν στο προωθούμενο νομοσχέδιο-σκούπα.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει μια νέα διαπραγματευτική ομάδα, απομειώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζεται ευρέως στον διεθνή Τύπο. «Με τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο Βαρουφάκης, γινόταν ένα επιπλέον εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Για αρκετούς εντός του Eurogroup είχε γίνει σχεδόν προσωπικό το θέμα», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο Reuters. Ο Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται και πρωτοσέλιδο στους Financial Times, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι “παραμερίστηκε από τον Τσίπρα, μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις τριών μηνών». “Ο Βαρουφάκης παραπλάνησε τον Τσίπρα” ο σκληρός τίτλος της Suddeutsche Zeitung. Μακροσκελή αναδρομή στην πορεία του Γιάνη Βαρουφάκη κάνει και το βρετανικό City, υπό τον τίτλο: “Η τραγική πτώση του Ελληνα golden boy”. Την ίδια ώρα, στα γερμανικά ΜΜΕ κυριαρχεί και η χθεσινοβραδινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα.

Ο ανασχηματισμός της ελληνικής ομάδας που χειρίζεται τις συζητήσεις με τους θεσμούς μπορεί να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.

Την στήριξή του στον Γιάνη Βαρουφάκη εξέπεμψε προσερχόμενος σε ημερίδα ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

«Ή κωλοτούμπα ή δημοψήφισμα για τη δραχμή», το σχόλιο Σαμαρά για τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τσίπρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης επισήμανε ότι αφού μάθαμε ότι η περήφανη διαπραγμάτευση ήταν όλη λάθος, αφού ξεχάστηκαν οριστικά η κατάργηση του μνημονίου, η διαγραφή χρέους, η κατάργηση ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολόγητου τελικά ομολογούν ότι οδηγούνται είτε σε κωλοτούμπα είτε σε δημοψήφισμα για δραχμή.

Έντονες αντεγκλήσεις, εν τω μεταξύ, πριν από λίγο στη Βουλή, με φόντο τη διαπραγμάτευση, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανασύσταση της ΕΡΤ, το οποίο ψηφίζεται αργά το βράδυ στην ολομέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα