Πρόταση για «Ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης»

Έναν ευρύτερο συντονισμό των πολιτικών δυνάμεων και τον σχηματισμό μιας «ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης», πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εγκαινιάζοντας απόψε την Έκθεση με θέμα «Σκοτεινή Επταετία 1967-1974: Η δικτατορία των συνταγματαρχών», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στην ομιλία του, ο κος Μεϊμαράκης σημείωσε πως «η κατάλυση
της Δημοκρατίας, αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα - και αυτό διότι αποτελεί την αρχή για όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα στα οποία προχωρούν τα δικτατορικά καθεστώτα».

«Η άρση των ελευθεριών, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, η ύπαρξη παρακρατικών και άλλων μηχανισμών, είναι αποτέλεσμα της κατάλυσης της Δημοκρατίας. Συνεπώς, δεν μπορεί να μπαίνει σε συζήτηση αν ο ελληνικός λαός βρισκόταν σε μεγαλύτερη ευφορία, ή σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, ή αν ατένιζε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον σε σχέση με σήμερα, όταν τότε, όλοι τελούσαν υπό καθεστώς τυραννίας που είχε καταλύσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και όλες τις ελευθερίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μεϊμαράκης.

Εστιαζόμενος στην παρούσα κρίση, ο πρόεδρος της Βουλής διαπίστωσε πως μία παράμετρός της, είναι και η αδυναμία ανταπόκρισης των υφιστάμενων θεσμών «στα νέα δεδομένα που φέρνει η ζωή και η τεχνολογία».

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις τις οποίες είχαμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και αντίστοιχα με την κρισιμότητα των περιστάσεων και των καταστάσεων, καθώς τελικά, οι θεσμοί που υπήρχαν υπηρετούσαν μια ήρεμη περίοδο άλλων οικονομικο-πολιτικών συνθηκών, οι οποίες μεταβλήθηκαν κυρίως με την παγκοσμιοποίηση. Τώρα, σε περίοδο κρίσης, πρέπει να συντονιστούμε και να σχηματίσουμε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης, πολλώ δε μάλλον, όταν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσουμε πράγματι να βρούμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Μεϊμαράκης επανέφερε παλαιότερη πρότασή του για την καθιέρωση της δυνατότητας αναθεώρησης επιμέρους άρθρων του Συντάγματος, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (τουλάχιστον 180 βουλευτών), ακόμα και αν μια συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδος δεν είναι αναθεωρητική.

Σημειώνεται πως η Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Λεωφόρος Αμαλίας 14) και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Η Έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ τις Πέμπτες θα είναι ανοικτή μέχρι τις 8 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα, ο χώρος δέχεται επισκέπτες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Ο επισκέπτης της Έκθεσης, μπορεί να δει φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, που αναδεικνύουν πτυχές της επταετούς δικτατορίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Τμήμα του υλικού, αφορά επίσης την οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό, και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Τα τεκμήρια προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα