Πρόταση για κάθειρξη 30 ετών στους δράστες του City of Poros

Η εισαγγελία του Παρισιού ζήτησε σήμερα να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών σε τρία μέλη της οργάνωσης Φάταχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ, που δικάζονται ερήμην για την επίθεση πριν από 23 χρόνια εναντίον του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου City of Poros κατά την οποία είχαν σκοτωθεί εννέα άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες.

«Η ποινή που προβλέπεται για τις κατηγορίες είναι 30 χρόνια κάθειρξη. Αυτή η ποινή πρέπει να επιβληθεί στους τρεις
κατηγορούμενους ανεξαρτήτως του ρόλου τους (στην επίθεση)», δήλωσε ο εισαγγελέας Ολιβιέ Μπρε ενώπιον του δικαστηρίου του Παρισιού.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι «πρέπει να εκδοθούν νέα εντάλματα σύλληψης» εναντίον των τριών κατηγορούμενων, που καταζητούνται διεθνώς από το 1992.

Οι δικαστές έχουν αποσυρθεί για να συσκεφθούν, ενώ η απόφασή τους αναμένεται αργότερα σήμερα.

Στις 11 Ιουλίου του 1988, το City of Poros επέστρεφε στον Πειραιά ύστερα από ολοήμερη κρουαζιέρα στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης όταν ένας νεαρός άνδρας έβγαλε από το σακίδιο ένα πολυβόλο και άνοιξε πυρ εναντίον των επιβατών, ενώ στη συνέχεια έριξε χειροβομβίδα και έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο πλοίο.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι: οι φοιτητές Λοράν Βινιερόν και Ανί Οντζάν, που επρόκειτο να γιορτάσουν τους αρραβώνες τους και μια 21χρονη γραμματέας, η Ιζαμπέλ Μπισμίτ, η οποία νωρίτερα έπαιζε χαρτιά με το δράστη, για τον οποίο δεν είχε την παραμικρή υποψία.

Η έρευνα έδειξε ότι πίσω από την επίθεση ήταν η οργάνωση Φάταχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2002.

Σύμφωνα με την εισαγγελία ο άνδρας που οργάνωσε την επίθεση ήταν ο Σαμίρ Μοχάμεντ Χάιντιρ, γνωστός και ως Τζαμπάλα, Ραφαέλ ή Ρουφαέλ, που γεννήθηκε το 1951 στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ο άνθρωπος που άνοιξε πυρ ήταν ο Αντνάν Σόγιοντ, ηλικίας 20 με 25 ετών, που έχει λιβανέζικο διαβατήριο, όπως και ο τρίτος συνεργός, ο Αμπντούλ Χαμίντ Αμούντ, ο οποίος φέρεται να έχει σκοτωθεί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε λίγο πριν την επίθεση στο λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα