Προώθηση επενδύσεων στο Ισραήλ

Σε συστηματική επικοινωνία με 175 ισραηλινές επιχειρήσεις βρίσκεται ο οργανισμός Invest in Greece, με στόχο την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από έγγραφο του Οργανισμού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου,

η επικοινωνία του Invest in Greece με τις ισραηλινές επιχειρήσεις αφορά επενδύσεις που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ενέργεια και το περιβάλλον, τον τομέα της πληροφορικής, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών προβολής του οργανισμού Invest in Greece, αναφέρεται ότι έχουν ήδη υποβληθεί 43 αιτήματα από το Ισραήλ για γενικές επενδύσεις αλλά και επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της πληροφορικής, του τουρισμού και των τροφίμων.

Η Μονάδα Υποστήριξης του Οργανισμού Invest in Greece παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ισραηλινές εταιρείες Global Wind Energy (CL-ΑΡΓΙΘΕΑ) και Solangia ltd (Easy Power, RNA Power).

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Global Wind Energy έχει στην Ελλάδα σε εξέλιξη 6 αιολικά έργα, ισχύος 146 MW και 10 φωτοβολταϊκά, ισχύος 20 MW. Τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και εκτιμώνται σε 250 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία Solangia Ltd συμμετέχει, από Κύπρο και Ισραήλ, στις Easy Power S.A. και RNA Power. Η εταιρεία έχει μερικώς εξαγορασθεί από τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία του Ισραήλ, τη MENORA VIM TACHIM, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, με στόχο τη διεύρυνση της χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στο έγγραφο του Οργανισμού Invest in Greece, παρατίθενται και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί την τελευταία τετραετία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας για τουριστική συνεργασία, την περιβαλλοντική διαχείριση χερσαίων και υδάτινων πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου της απερήμωσης και της ασφαλούς χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων. Γίνεται επίσης αναφορά και στο μνημόνιο συνεργασίας που αφορά το Σχέδιο ACROPOLIS του Επιμελητηρίου Ημαθίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ στην Ελλάδα στον γεωργικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων του νομού και τη σύναψη συνεργασίας με ισραηλινές εταιρείες.

Ειδικά για την προοπτική επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, ο οργανισμός Invest in Greece αναφέρει ότι έχει δεχθεί αιτήματα ενδιαφέροντος από εταιρείες τουρισμού του Ισραήλ, που διερευνούν επέκτασή τους στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά των City Hotels, σε τουριστικές μονάδες στους παραδοσιακούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας αλλά και στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση τουριστικών λιμένων και μαρίνων, ενώ ο οργανισμός βρίσκεται σε συστηματική επαφή με 30 εταιρείες.

Ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις εταιρείες του Ισραήλ για μια σειρά λόγων, όπως το χαμηλό λειτουργικό κόστος, τις άφθονες

Keywords
Τυχαία Θέματα