Προειδοποίηση Μπαρόζο

Την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωζώνη υπογράμμισε, σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα μας.

Μιλώντας στη εκδήλωση Europa Forum, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία από την Ελλάδα αλλά και από όλα τα κράτη μέλη που την υπόγραψαν είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εφαρμογή του προγράμματος. «Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Έλληνες το πόσο σημαντική πρόκληση συνιστά η εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο είναι ένα μείγμα πολιτικής που συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την ανάπτυξη», είπε ο Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τα ελλείμματα, τα χρέη να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και «εμείς θα τους βοηθήσουμε με επενδύσεις».

«Στην Ελλάδα απαιτείται πειθαρχία και σύγκλιση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», τόνισε ο Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο απέδωσε εν μέρει την ενίσχυση του λαϊκισμού από την ακροδεξιά έως την άκρα αριστερά σε ευρωπαϊκές χώρες συχνά στη στάση των πολιτικών που «όταν τα πράγματα πάνε άσχημα επιρρίπτουν τις ευθύνες στις Βρυξέλλες ενώ οι όποιες επιτυχίες είναι αποκλειστικά προσωπικό τους κατόρθωμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει αυτή την «αμοιβαία» συμφωνία και τόνισε ότι προτίθεται να επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα για να συναντηθεί και με πολιτικούς που ανέδειξαν οι εκλογές και τους οποίος δεν γνωρίζει προσωπικά. Αναφερόμενος στη μεγάλη αποχή του 40% που υπήρξε στις εκλογές στην Ελλάδα ο Σουλτς στάθηκε στην ανάγκη, εφόσον αποφασιστούν επαναληπτικές εκλογές, να αυξηθεί η συμμετοχή. Επεσήμανε τέλος τη σημασία η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα