Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Δράσειςενημέρωσεις του κόσμου για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, πραγματοποιεί σε Αθήνα και Θεσαλλονίκη, ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγόσμιας Ημέρας, στις 5 Μαϊου.
Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης Θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Απριλίου,με την οργάνωση συμβολικού ποδηλατικού γύρου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Τηνίδια ημέρα, στον πεζόδρομο στο Θησείο, θα λάβει χώρα μία

καμπάνια ενημέρωσης, όπου ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες, καθώς και γιατροί, παρουσία ασθενών και των φροντιστών τους θα ενημερώνουν το κοινό για τη σπάνια αυτή νόσο, τα συμπτώματά της και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

ΗΠρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννα Αλυσανδράτου, μίλησε στην Έλενα Μπρέγιαννη, για τη νόσο αλλά και για τα προλήματα που αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πάσχοντες.

Τι είναι Πνευμονική Αρτηριακή ΥπέρτασηΗ ΠΑΥ είναι μία σπάνια εξελισσόμενη νόσος που οφείλεται στην προοδευτική στένωση των πνευμονικών αρτηριών, που συνδέουν τη δεξιά πλευρά της καρδιά με τους πνεύμονες. Καθώς αναπτύσσεται η ΠΑΥ, η ροή τουαίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών περιορίζεται και η δεξιά πλευρά της καρδιάς λειτουργεί υπό αυξανόμενη πίεση για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες. Επειδή πολλά από τα αρχικά συμπτώματα της ΠΑΥ - δύσπνοια, αίσθημα σύσφιξης στον θώρακα και κόπωση -είναι ήπια και μη- ειδικά, οι ασθενείς διαγιγνώσκονται συχνά όταν η νόσος τους είναι ήδη πολύ σοβαρή.. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση, η συστηματική παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της πρόγνωσης των ασθενών αυτών τα τελευταία χρόνια.Παρά το γεγονός ότι η ΠΑΥ είναι μια σπάνια ασθένεια, με εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης 15-50 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, η συχνότητα της ΠΑΥ είναι σημαντικά υψηλότερη σε ορισμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, όπως οι ασθενείς με Λύκο, με HIV/AIDS, με Συγγενή Καρδιοπάθεια, με Δρεπανοκυτταρική Αναιμία καθώς και οι ασθενείς με Σκληρόδερμα.Σχετικά με τον Σύλλογο Ασθενών ''Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδος''Ο Σύλλογος «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - Hellenic Pulmonary Hypertension - H.P.H» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 με την πρωτοβουλία ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση. Έναςνέος σύλλογος ασθενών και φροντιστών με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπό:να ενισχύσει το έργο των Συλλόγων Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο.να εκπροσωπεί τους πάσχοντες της ελληνικής επικράτειας με ΠνευμονικήΑρτηριακή Υπέρταση ανά τον κόσμο σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την πάθηση.να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με όλα τα ιατρικά μέσα με τις ιδανικότερες συνθήκες τόσο για τους ιδίους όσο και για τις οικογένειες τους.να διασφαλίζει τα ιατρικά και οικονομικά συμφέροντά τους για μια καλύτερη ζωή σε ό,τι αφορά στη σωματική και ψυχική τους υγεία.να ενθαρρύνει την έρευνα είτε προς τη συνεργασία των ασθενών σε αυτήείτε προς τη φαρμακευτική κοινότητα ώστε να διατίθενται πόροι για την υλοποίησή της.να ευαισθητοποιήσει την Ελληνική κοινωνία με γνώμονα την άμεση αναγνώριση της πάθησης προς όφελος του γενικού πληθυσμού.Η H.P.H είναι μέλος σε όλους τους αντίστοιχους Συλλόγους Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι αναπόσπαστο μέλος της PHA Europe και σύντομα της PHA, είναι σύμμαχος τουπαγκόσμιου οργανισμού Σπανίων Παθήσεων EURORDIS, καθώς και υποστηρικτήςόλων των παγκόσμιων Ενώσεων Σπανίων Παθήσεων.Η Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδα , δημιούργησε ένα πρωτότυπο κορδελάκι ευαισθητοποίησης, για να μάθει ο κόσμος για αυτή τη σπάνια και αθεράπευτη νόσο. Φορώντας το κάνετε δράση μέσω της ενημέρωσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας συλλόγου: 215 5305523
Keywords
Τυχαία Θέματα