Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα της ΚΟΑ

Η διατήρηση και εδραίωση της υψηλής αισθητικής της, η επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης εξωστρέφειας, η διαμόρφωση ενός εκτενούς, ελκυστικού και «πολύχρωμου» προγράμματος, καθώς και η προώθηση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού της ρόλου, αποτελούν τις πρωταρχικές επιδιώξεις του νέου διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανου Τσιαλή, ο οποίος παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών,
τον προγραμματισμό της Ορχήστρας για τη νέα περίοδο 2014-15.

Στη συνάντηση γνωριμίας που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους τύπου, ο Στέφανος Τσιαλής, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από 33 χρόνια παραμονής στην Γερμανία, μίλησε για τη μεγάλη του χαρά, την τιμή αλλά και το αίσθημα ευθύνης που αισθάνεται ως νέος διευθυντής της πρώτης και αρχαιότερης ελληνικής ορχήστρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά και το έργο των προκατόχων του, Βύρωνα Φιδετζή και Βασίλη Χριστόπουλο.

Όπως και τις προηγούμενες καλλιτεχνικές περιόδους, έτσι και το φετινό πρόγραμμα, διατηρεί τη λογική των τριών βασικών θεματικών κύκλων, οι οποίοι όμως είναι εκτενέστεροι ως προς το αριθμό των συναυλιών και διάσπαρτοι εντός της χρονιάς.

Με τον κύκλο «Σλάβικη Ψυχή», αρχίζει επισήμως στις 3 Οκτωβρίου αλλά και ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου το φετινό πρόγραμμα των μεγάλων συμφωνικών συναυλιών της Κ.Ο.Α., ενώ περιλαμβάνει συνολικά επτά συναυλίες αφιερωμένες σε έργα συνθετών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με σλάβικες ρίζες.

Ανάλογης λογικής είναι και ο κύκλος «Γερμανοί Ρομαντικοί», που θα εγκαινιαστεί με την συναυλία της 21ης Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου, περιλαμβάνοντας και αυτός συνολικά επτά συναυλίες με έργα Γερμανών ρομαντικών και μετα-ρομαντικών συνθετών. Ο κύκλος αυτός που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα δίνει τη δυνατότητα στην Ορχήστρα να αναμετρηθεί με έργα που θεωρούνται κορωνίδα της συμφωνικής δημιουργίας (όπως η μνημειώδης Missa Solemnis του Μπετόβεν), καθώς και να συστήσει στο κοινό λιγότερο γνωστούς συνθέτες όπως είναι π.χ. ο σημαντικός Γερμανός Χανς Πφίτσνερ. Η Κ.Ο.Α. υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή πρόκειται μάλιστα να πραγματοποιήσει την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση έργων του Πφίτσνερ για τη δισκογραφική εταιρεία Νaxos, γεγονός ενδεικτικό της διεθνούς αναγνώρισης που χαίρει πλέον η Ορχήστρα.

Ο τρίτος κύκλος του φετινού προγράμματος με τίτλο «Η Γαλλία στη Μουσική» περιλαμβάνει πέντε συναυλίες που εκπροσωπούν διαφορετικές όψεις της γαλλικής μουσικής, κυρίως του πολυτάραχου 20ου αιώνα. Για την πραγματοποίησή του η Κ.Ο.Α. έχει και φέτος συμπαραστάτη το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Με μία από τις συναυλίες του Κύκλου («Από τη Λατινική Αμερική στο Παρίσι») η Ορχήστρα επιστρέφει το Φεβρουάριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της καλής σχέσης συνεργασίας με το Φεστιβάλ «Συμφωνία».

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Ορχήστρα θα συνεργαστεί με καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως είναι ο πιανίστας Πιερ Λοράν Αιμάρ, ο κλαρινετίστας Ντμίτρι Ασκενάζυ, οι αρχιμουσικοί Κρίστοφ Πόππεν και Γιούραϊ Βαλτσουχά (που επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από την επιτυχημένη περσινή παρουσία τους στο πόντιουμ της Κ.Ο.Α), η αρπίστα Γιάνα Μπόσκοβα, η διεθνώς ανερχόμενη Κινέζα βιολονίστα Τιάνγουα Γιανγκ, ο νεαρός Ινδονήσιος μαέστρος, Αντριάν Πραμπάβα κ.ά.

Βεβαίως δεν λείπουν και οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, προεξάρχοντος του Ακαδημαϊκού, συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου, προς τιμήν του οποίου πραγματοποιείται μία συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του. Η Κ.Ο.Α. σχεδιάζει όμως, ήδη για την επόμενη σεζόν, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα 90α του γενέθλια (29 Ιουλίου 2014).

Πέραν των τακτικών συναυλιών, στις καινοτομίες της χρονιάς, συγκαταλέγονται η πειραματική εφαρμογή μιας -μικρής στην αρχή -σειράς «Συναυλιών για νέους από 8 ως 108 ετών», που θα πραγματοποιηθούν δυο κυριακάτικα απογεύματα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα έχουν εναλλακτικό μουσικό περιεχόμενο. Στις καινοτομίες περιλαμβάνεται επίσης και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος- έκπληξη που θα συνδυάζει την ακοή με την όραση, θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και θα εγκαινιάσει τη συνεργασία της ορχήστρας με το θέατρο Badminton.

Στο πρόγραμμα της ΚΟΑ εντάσσονται επίσης οι συναυλίες μουσικής δωματίου αλλά και τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Παράλληλα, διατηρείται η προνομιακή πολιτική εισιτηρίων για κρατήσεις σχολείων ή ωδείων στις συναυλίες της Κ.Ο.Α. έναντι συμβολικού αντιτίμου 3 ευρώ, ενώ για τρίτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιούνται σεμινάρια χάλκινων οργάνων σε συνεργασία με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».

Ως προς τις μεγάλες συμφωνικές συναυλίες καθιερώνονται τέσσερις ζώνες εισιτηρίων, αντί των πέντε, με τιμές από 25 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη) μέχρι 5 ευρώ (εκπτωτικό) ούτως ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές θέσεις των 10 ευρώ.

Ο νέος διευθυντής της ΚΟΑ, δεν θα μπορούσε όμως να μην αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία μέσα σε μία πενταετία έφτασε από επιχορήγηση της τάξεως των 1.290.450 ευρώ (το 2010) στα 500.000 ευρώ (το 2014), ενώ τη δική του τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της ΚΟΑ και νεοεκλεγείς Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παντελή απουσία του Υπουργείου Πολιτισμού ακόμη και από τις εκδηλώσεις μας».

Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με επίσημη εκπρόσωπό του που παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, έκανε λόγο για πρόθεση ενίσχυσης της ΚΟΑ με έκτακτη επιχορήγηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα