Πληγή η λαθροθηρία ελεφάντων

Η Αφρική θα μπορούσε να χάσει το ένα πέμπτο των ελεφάντων της μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εάν η λαθροθηρία συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στην Γκαμπορόν, πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, κατά την έναρξη υπουργικής διάσκεψης αφιερωμένης στην επιβίωση του παχύδερμου αυτού.

"Στην κεντρική Αφρική, οι ελέφαντες υφίστανται το κύριο βάρος των επιπτώσεων της λαθροθηρίας, ωστόσο κινδυνεύουν και οι μεγάλοι πληθυσμοί των ελεφάντων στη νότια και ανατολική Αφρική εάν η τάση αυτή δεν αντιστραφεί", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή

τους η Διεθνής 'Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN), η Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο προστατευομένων ειδών (Cites) και η οικολογική οργάνωση Traffic.

"Η λαθροθηρία του είδους αυτού στην Αφρική αγγίζει πολύ υψηλούς αριθμούς και θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του στην ήπειρο αυτή εάν συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην κεντρική Αφρική όπου το ποσοστό λαθροθηρίας είναι διπλάσιο από το μέσο όρο σ' ολόκληρη την ήπειρο", τόνισε ο Τζον Σκάνλον, γενικός γραμματέας της Cites.

Ενώ ο πληθυσμός των ελεφάντων υπολογίζεται σε 500.000 στην Αφρική, περίπου 25.000 ζώα θανατώθηκαν από λαθροθήρες το 2011-"annus horribilis" για τους ελέφαντες, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους- και 22.000 το 2012.

Η αύξηση της λαθροθηρίας που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στη φτώχεια και στην έλλειψη κρατικής μέριμνας στις χώρες στις οποίες ζουν ελέφαντες σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ελαφαντοστού στις καταναλώτριες χώρες, όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη", εξηγούν στην ανακοίνωσή τους οι UICN, Cites και Traffic.

"Το λαθρεμπόριο ελαφαντοστού έφθασε το 2011 στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 16 χρόνια και το απαράδεκτα υψηλό αυτό επίπεδο διατηρήθηκε και το 2012. Βάσει προκαταρκτικών δεικτών, το λαθρεμπόριο αυτό αναμένεται να φθάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2013", επισημαίνουν.

Αντιπρόσωποι χωρών στις οποίες ζουν οι ελέφαντες, των χωρών μέσω των οποίων γίνεται η διακίνηση του ελεφαντοστού και καταναλωτριών χωρών, θα έχουν συνομιλίες ως την Τετάρτη στην Γκαμπορόν.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών αυτών αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα λάβουν "συγκεκριμένα μέτρα για την εξάλειψη του λαθρεμπορίου ελεφαντοστού και για τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου", σύμφωνα με τους οργανωτές της διάσκεψης, της UICN και της κυβέρνησης της Μποτσουάνα.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, είναι η αυστηροποίηση των εθνικών νομοθεσιών κατά της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα άγρια είδη ζώων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα