Οι «πατάτες» ρίχνουν τις τιμές

Σε ποσοστό έως και 20% χαμηλότερα από τη λιανική αγορά, θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους από την Κεντρική Αγορά Αθηνών, σε συσκευασίες χονδρικής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Μια αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει και τα Χριστούγεννα, αλλά τώρα με αφορμή το «κίνημα της πατάτας», ο Οργανισμός αποφάσισε να ρίξει τις τιμές των προϊόντων του και να ανοίξει τις πόρτες

του στους καταναλωτές, προσφέροντάς τους προϊόντα σε συσκευασίες και σε τιμές χονδρικής.

Στην Κεντρική Αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 500 επιχειρήσεις και 3 με 4 συνεταιρισμοί. Σε ότι αφορά τους συνεταιρισμούς ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αδιάθετοι χώροι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί και θα μπορούσαν να τους αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να πουλάνε στην τιμή της επιλογής τους τα προϊόντα τους.

Πάντως, κρίσιμο σημείο στον καθορισμό της τελικής τιμής ενός προϊόντος, όπως υποστήριξαν παράγοντες της αγοράς αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το κόστος της φορτοεκφόρτωσης. Ειδικότερα, το κόστος του φορτοεκφορτωτή επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος κατά 15- 20%. Για παράδειγμα για ένα κιλό πατάτες η επιβάρυνση είναι 5 λεπτά ανά κιλό, ενώ στα 20 λεπτά έφθασε το κόστος στο καρπούζι όταν η τιμή παραγωγού ήταν 8 λεπτά. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 επαγγελμάτων που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.

Η εκτίμηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Αγοράς αλλά και του υπουργείου, σχετικά με τα σχόλια που γίνονται ότι το κίνημα της πατάτας θα επεκταθεί και σε άλλα νωπά προϊόντα ή ακόμη και στα κρέατα εν όψει του Πάσχα, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα