Ο Τύπος στον κόσμο

Η παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη είναι αυτή την ώρα η πρώτη είδηση στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα αλλά και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου το Όχι στο χθεσινό δημοψήφισμα. Για Βαρουφάκη: “Ο Γιάννης Βαρουφάκης παραιτήθηκε” αναφέρει ο Guardian στο πρωτοσέλιδο θέμα του στην ηλεκτρονική

του έκδοση. Αφού διαβεβαιώνει ότι το μήνυμα του υπουργού είναι πραγματικό σημειώνει πως “σε μια αναπάντεχη εξέλιξη σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μόλις ανακοίνωσε την παραίτησή του. Σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχία για τον ρόλο των άλλων Ευρωπαίων ηγετών στα εσωτερικά της Ελλάδας ο Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι αναγνώρισε την προτίμηση κάποιων άλλων Ευρωπαίων ομολόγων του για την απουσία του στις διαπραγματεύσεις.

Για τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές, η παραίτηση Βαρουφάκη αποτελεί σημάδι ότι ο Τσίπρας πάει σε συμβιβασμό. Ο Peter Spiegel των FT αναφέρει ότι ο Σταθάκης θα είναι ο διάδοχός του και όχι ο Δραγασάκης, ενώ ο Paul Mason ανέφερε και το όνομα του Γ. Στουρνάρα ως πιθανού νέου μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας.

“Έκτακτο: Ο Βαρουφάκης παραιτείται μετά το Όχι στο δημοψήφισμα” αναφέρει ο CNBC.

“Ελλάδα: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραιτείται” αναφέρει η Les Echo. O Γ. Βαρουφάκης παραιτείται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.

“O Βαρουφάκης παραιτείται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις” αναφέρει η El Pais.

Για δημοψήφισμα: Δίκτυα: “Οι Έλληνες έκαναν μια γενναία επιλογή” αναφέρει το BBC. O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι Έλληνες έκαναν μια γενναία επιλογή καταψηφίζοντας τους όρους της δανειακής τους σύμβασης. Το τελικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα ήταν 61.3% Όχι και 38,7% Ναι, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 62.5%. Χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας, κουνώντας σημαίες και τραγουδώντας. Αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και οι υποστηρικτές του ναι προειδοποίησαν πως το Ναι οδηγεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη. Το ευρώ κατρακύλησε με το άνοιγμα των Ασιατικών χρηματιστηρίων, μετά το δημοψήφισμα.

Σε ανάλυση του Ρόμπερτ Πέστον, του οικονομικού συντάκτη του βρετανικού δικτύου σημειώνεται ότι “οι Ελληνικές τράπεζες απελπισμένα χρειάζονται έναν πιστωτή της τελευταίας στιγμής για να τις σώσεις όπως και την ελληνική οικονομία. Λυπάμαι που θα το πω αλλά κανένας τραπεζίτης ή κεντρικός τραπεζίτης με τον οποίο μίλησα πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει έναν τέτοιο στόχο, γιατί αγωνίζεται να αποδείξει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα κατάλληλα περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρα για νέα δάνεια. Υπάρχουν δύο επιλογές: Η Τράπεζα της Ελλάδας να δώσει δάνεια χωρίς ασφάλεια στις ελληνικές τράπεζες χωρίς την άδεια της ΕΚΤ κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει οργή στους ηγέτες της Ευρωζώνης και τελικά ως κίνηση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ή θα μπορούσε ξεκάθαρα να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα, μια νέα δραχμή η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία της χώρας.

“Αθήνα, Ευρωζώνη προχωρούν στην επόμενη κίνηση” αναφέρει η DW. Η Ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την ψήφο για το Όχι που ήθελε από αυτό το δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας. Τώρα θα πρέπει να φθάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές για να αποφευχθεί μια έξοδος από το ευρώ.

Γερμανία: “Το τέλος του δρόμου για την Ελλάδα” διαπιστώνουν στο σύνολό τους τα γερμανικά Media. Μετά τη συντριπτική απόρριψη των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της χώρας περιέγραψε το δημοψήφισμα ως νίκη της δημοκρατίας και μια λαμπρή ημέρα στην ιστορία της Ευρώπης, ενώ δήλωσε πρόθυμος για νέες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των διεθνών πιστωτών και αρκετών Γερμανών πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίθας με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει ότι ο “Τσίπρας γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες με τις οποίες Ευρώπη και Ελλάδα θα μπορούσαν να βρουν έναν συμβιβασμό”.

Μιλώντας στην Tagesspiegl ο Γκάμπριελ δήλωσε πως ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων τώρα θα ήταν σχεδόν αδιανόητος.

“Όχι, μια αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα δεν φαίνεται πουθενά ακόμα και εάν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ γιόρτασαν μετά το δημοψήφισμα. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Σε λίγες μέρες ο κόσμος στην Αθήνα θα δει πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση στη χώρα, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung. “Τι γιορτάζει η πλειοψηφία; Τελικά, έφθασαν στο σημείο ενός άκρατου εθνικισμού που θα μπορούσε να ενταθεί με μίσος, θυμό ακόμα και βία. Με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα τελικά έφθασε στο τέλος του δρόμου σε ό,τι αφορά το ευρώ. Ύστερα από μια αβάσταχτη εκστρατεία εις βάρος των 18 κρατών – μελών, με μπαράζ προσβολών για τρομοκράτες και εκβιαστές μετά από παραποίηση της αλήθειας δεν υπάρχει βάση για συνεργασία με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung “παρ' όλα αυτά επιχειρήματα ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η υπολοιπη Ευρώπη γνωρίζουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος θα είναι: Και τώρα; Η Ελλάδα παραμένει μια ευρωπαϊκή χώρα. Οι Έλληνες εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι τους σπουδάζουν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ο κόσμος δουλεύει έξω για να στέλνει χρήματα στις οικογένειες. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα. Το εγχείρημα της ενότητας δεν θα αποτύχει για την Ελλάδα. Αλλά, το θέμα θα προκαλέσει στους Ευρωπαίους να σκεφθούν τι θέλουν: Πόση δύναμη θα πρέπει να έχουν οι Βρυξέλλες; Τι είδους νομισματική ένωση θα πρέπει να έχουμε;”.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός τελικά μετέτρεψε την ανικανότητα του να φθάσει σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του σε μια ιστορία επιτυχίας. Η Ελλάδα “εκβιάστηκε”, “ταπεινώθηκε” ακόμα και “τρομοκρατήθηκε” από τους πιστωτές της. Αυτά τα μηνύματα ακούστηκαν αυτή την εβδομάδα στην εκστρατεία του Όχι, γράφει η Die Welt. “Δεν υπάρχει χρόνος. Εάν δεν συμβεί κάτι άμεσα, η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, η ανεργία θα εκτοξευθεί και πλέον το Grexit θα είναι αναπόφευκτο. Εάν κάποιος σοβαρά θέλει να το αποφύγει και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να δράσουν. Το κυριότερο ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται άμεσα να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα. Διαφορετικά η εκφραση Πύρρειος Νίκη θα πάρει μια ακόμα διάσταση.

“Οι Έλληνες γιορτάζουν το μεγάλο Όχι τους. Τι γίνεται τώρα Καγκελάριε” αναρωτιέται η Bild στο πρωτοσέλιδό της. “Η Ελλάδα πτώχευσε, θα παραμείνει πτωχευμένη και από χθες λέει επισήμως ότι θέλει να είναι χρεοκοπημένη. Τώρα ο Τσίπρας θέλει να διαπραγματευθεί εκ νέου για χρήματα και μάλιστα από σήμερα. Και θα απειλήσει την Ευρώπη με εικόνες πόνου από την Αθήνα, εάν δεν υπάρξει βοήθεια. Τώρα, ΑΥΤΗ θα πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση. Θα χρειαστεί να υπερασπιστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να δείξει αλληλεγγύη εναντίον των αριστεριστών τζογαδόρων στην Αθήνα. Αλήθεια κα Μέρκελ;

“Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες”, τιτλοφορείται το περιοδικό Der Spiegel. Με το όχι στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς, εκτιμά, και επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί δύσκολος.

“Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας”: Η Die Zeit επέλεξε για τίτλο της το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πλέον ο Ντάισελμπλουμ αναμένει πρωτοβουλίες από την Αθήνα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυστρία: “Η Ελλάδα ψήφισε ενάντια στην κατεύθυνση των πιστωτών” έχει ως τίτλο η Ντι Πρέσε, σημειώνοντας στον υπότιτλο ότι “Μια σαφής πλειοψηφία των Ελλήνων λέει όχι στις επιταγές της λιτότητας και μεταρρυθμίσεων των πιστωτών και ενισχύει τον Τσίπρα”.

Η “Βίνερ Τσάιτουνγκ” γράφει : “Οι Έλληνες λένε Όχι-Η απάντηση της Ελλάδας στους όρους των πιστωτών είναι Όχι”, σημειώνοντας στον υπότιτλο ότι “Η Ελλάδα ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία κατά των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Γαλλία: Liberation: “Σεισμός στην Ευρώπη μετά το Όχι του Δία”. “Οι Ελληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν την Κυριακή στο δημοψήφισμα τους όρους των δανειστών για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη”, γράφει το πρωτοσέλιδο της Liberation για σήμερα. Είναι το λογοπαίγνιο της γνωστής γαλλικής έκφρασης Non de dieu ,Για όνομα του θεού!, που οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα όταν πιάνονται εξαπίνης. Στο πρωτοσέλιδο υπάρχει μια φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού από την ομιλία στο Σύνταγμα την Παρασκευή, η σιλουέτα του οποίου διαγράφεται σε μαύρο φόντο. “Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους, Αλέξη Τσίπρα, και αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την Κυριακή μέσω δημοψηφίσματος τους όρους που έθεσαν οι δανειστές για τη διάσωση της χώρας,προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη. Επίσης στο σχετικό δημοσίευμα Liberation χρησιμοποιεί τη λέξη oxygene,αλλά σε συνδυασμό με το ελληνικό ΟΧΙ.

Γράφει oxi-gene, θυμίζοντας το «όχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος αλλά και το οξυγόνο που χρειάζεται ο ελληνικός λαός.

“Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα”, ενώ φιλοξενεί και συνέντευξη του διάσημου Γάλλου αριστερού οικονομολόγου Τομά Πικετί ο οποίος τονίζει ότι σε περίπτωση που προταθεί ένα Grexit “o Φρανσουά Ολάντ πρέπει να θέσει βέτο”.

Βρετανία: “Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Eυρώπης καθώς θριάμβευσε το "όχι"” γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times επισημαίνοντας την κρισιμότητα της συνεδρίασης της ΕΚΤ και γράφοντας ότι “η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα αποσύρει τη στήριξή της”.

“Οι Έλληνες ψηφοφόροι αψηφούν την Ευρώπη” είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου του Guardian. Η συντριπτική πλειοψηφία είπε Όχι εναντίον της λιτότητας. Ο Σαμαράς παραιτήθηκε από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέρκελ και Ολάντ συναντώνται απόψε στο Παρίσι.

Σε άρθρο ο Guardian εκτιμά ότι τώρα θα πρέπει να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέρει ο Τζον Κουίγκιν στον Guardian είναι προφανές πως δίνει το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του και μέσα από διάφορες παραμέτρους να εξοικονομήσει ένα συμβιβασμό.Ο δημοσιογράφος, ωστόσο, επιμένει πως η μόνη ορθή και λογική εκδοχή των πραγμάτων πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή χρέους. Ακόμη και αν ο θεσμικός ορθολογισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον ατομικό. Κάπως έτσι, διακυβεύεται η καριέρα του Γιούνκερ και της Λαγκάρντ, αλλά -γιατί όχι;- και της Μέρκελ. Έτσι, ενδέχεται να προτιμήσουν τη θεσμική αποτυχία, από την ατομική τους.

“Οι Έλληνες ψήφισαν Όχι – Το μέλλον της Ευρωζώνης αμφίβολο μετά το Όχι του 61% στα μέτρα που προτείνουν οι 18 ΥΠΟΙΚ για νέο σχέδιο διάσωσης” αναφέρει η βρετανική Metro.

Η σκωτσέζικη The National γράφει: “Οχι στη λιτότητα. Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της στην Ευρώπη”.

Η Telegraph: Η Ευρώπη σε αναταραχή καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο». «Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για οικονομική σύγκρουση. Η Μέρκελ πετάει στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την κρίση. Το απροσδόκητο "όχι" απορρίπτει τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης αναφέρεται στον υπότιτλο.

Ιταλία: “Τσίπρας 61% -Ευρώπη 39%, με υπότιτλο Ο ελληνικός λαός ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα της Τρόικας, αναφέρει η Fatto Quotidiano, που έχει επίσης ένα σκίτσο με τη Μέρκελ να καίγεται και να το βάζει στα πόδια υπό τον συνοδευτικό τίτλο “η ελληνική φωτιά”.

Ιl Giornale: Η Ελλάδα νίκησε, η Μέρκελ έχασε, η Ευρώπη σε ετοιμότητα, ο Ρέντσι ταπεινωμένος. Στο δημοψήφισμα, θριάμβευσε το “Οχι” αναφέρει στον υπότιτλό της και συνεχίζει πιο κάτω αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, αλλά και στην απουσία από αυτή του Ματέο Ρέντσι: “Σήμερα συνάντηση έκτακτης ανάγκης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, η Ιταλία μένει σπίτι της”. Τέλος, αναρωτιέται: “Τι συμβαίνει τώρα: Τα χρηματιστήρια υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης, αυξάνεται η πιθανότητα εξόδου (της Ελλάδας) από το ευρώ”.

“Η Ελλάδα, χαστούκι στις Βρυξέλλες” είναι ο πηχυαίος τίτλος της La Repubblica.

Iσπανία: “Ήρθε η ώρα να μιλήσει η Ευρώπη μετά το Όχι των Ελλήνων” αναφέρει η El Pais. - Έκτακτη Σύνοδος για να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο Τσίπρας κατέστρεψε τις γέφυρες συνεννόησης.

Eπιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, el pais, αλέξης τσίπρας, die welt, der spiegel, financial times, δημοψηφισμα 2015, guardian, ηλεκτρονική, ελλαδα, τσιπρας, spiegel, δραγασάκης, paul, στουρναρας, cnbc, echo, bbc, συμμετοχή, τραπεζες, ΕΚΤ, νέα, δραχμη, media, συριζα, αθηνα, βρυξέλλες, εκφραση, bild, zeit, γαλλια, liberation, σεισμος, συνταγμα, times, σαμαρας, μερκελ, χρεος, metro, telegraph, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, ηλεκτρονική, το θεμα, αδεια, βερολινο, δανεια, εικονες, εξοδος, θεμα, ιταλια, καριερα, οικονομια, οξυγονο, πρωτο θεμα, πρωτοσελιδα, σημαιες, σημερινη, σωτηρια, φτωχεια, φωτογραφια, ωρα, bbc, bild, cnbc, el pais, guardian, metro, times, αρθρο, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, ανεργια, αχτιδα, βοηθεια, γερμανικα, γινεται, γυρος, δυναμη, δοθει, δωσει, δρομος, δικτυα, εγχειρημα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εκφραση, εβδομαδα, εξελιξη, ευρωπη, εφημεριδα, ομιλια, εκδοσεις, καιγεται, κυβερνηση, κινηση, λαθος, μαυρο, μηνυματα, μισος, νικη, ονομα, παρισι, ρολο, σαφης, συμβαινει τωρα, συμμετοχή, σπιτι, σχεδιο, τιτλος, φοντο, χρονος, ασφαλεια, der spiegel, die welt, δικαιωμα, echo, ενωση, financial times, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, κυριακη, liberation, media, μοιαζει, paul, oxi, οργη, πακετο, ποδια, spiegel, telegraph, τραπεζα, zeit
Τυχαία Θέματα