Ο Τύπος στον κόσμο

Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κλιμάκωση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα καθώς και η κατάσταση σε Συρία και Ιράκ λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Έμπολα: “Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για κλιμάκωση την ώρα που τα κρούσματα του Έμπολα διευρύνονται” αναφέρει ο Guardian. Για υπερδιπλάσιους των δηλωθέντων αριθμούς περιστατικών μόλυνσης από τον ιό του Έμπολα στις αφρικανικές χώρες κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι νεκροί

στη Δυτική Αφρική φθάνουν πλέον τους 4,447. O ΠΟΥ προειδοποιεί πως τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν σε 10,000 την εβδομάδα έως το Δεκέμβριο, εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του ιού. “Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Έμπολα προβλέπει ο ΠΟΥ” αναφέρουν και οι FT αλλά και η Monde. O ΠΟΥ εκτιμά πως τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν από 5,000 έως 10,000 την εβδομάδα.

Για Ισλαμικό Κράτος: “Λ. Οίκος: Σε πλήρη εφαρμογή η στρατηγική κατά της ISIS” αναφέρει ο Guardian.”Aνησυχούν οι ΗΠΑ για το Κομπάνι”. Στην προειδοποίηση πως ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους θα είναι μακρύς προχώρησε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση του με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των 22 χωρών που μετέχουν στη συμμαχία. Κύριο μέλημα της συμμαχίας στην προκειμένη φάση, είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης στη συριακή, κουρδική πόλη Κομπάνι αλλά και στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, τόνισε ο Ομπάμα ενώ δεσμεύτηκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν. Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε αναγνωρίσει ότι η η έλλειψη χερσαίων δυνάμεων δυσχεραίνει την προσπάθεια, ιδίως στο Κομπάνι. Σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Τουρκία. Πάντως, την ίδια ώρα σύμφωνα με την Hurriyet “Ο Νταβούτογλου διαβεβαιώνει πως η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε μια περιπέτεια στη Συρία”. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Guardian σκληρές μάχες δίνουν οι ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν την αεροπορική βάση Άσαντ στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων. Η επαρχία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, όμως οι τζιχαντιστές θα πρέπει να καταλάβουν στη συνέχεια και μεγάλους τομείς που ελέγχει ο στρατός, μέχρι να φτάσουν στις πύλες της Βαγδάτης.

Για Τουρκία: “H Toυρκία βομβαρδίζει Κούρδους, περιπλέκοντας τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους” αναφέρουν οι NYTimes. Σύμφωνα με τον Guardian, το ΡΚΚ κατηγορεί πλέον ανοικτά την Άγκυρα για παραβίαση της εκεχειρίας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, λόγω των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύθηκαν κατά θέσεων των Κούρδων στην επαρχία Χακιάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ για πρώτη φορά από το 2013 ακριβώς τη στιγμή που οι κούρδοι δίνουν με άνισα μέσα τη μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ. Την ίδια ώρα η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι προωθεί τον διάλογο με τους Κούρδους, σύμφωνα με την Hurriyet.

Για Ε.Ε – οικονομία: “Σε αδιέξοδο η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα ύφεση” αναφέρει η WSJ. Η διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ, Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απειλεί την εφαρμογή μιας συντονισμένης απάντησης την ώρα που η οικονομία της Ευρώπης είναι αντιμετώπη με τρίτη ύφεση σε 6 χρόνια. “Η ΕΚΤ υπερασπίζεται το πρόγραμμα ομολόγων στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” αναφέρουν οι FT. H Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι ήταν απαραίτητο μέτρο για να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρωζώνης.

Για Γερμανία: “Η Γερμανία εκτιμάται ότι βρίσκεται κοντά σε ύφεση” αναφέρει η WSJ. Μετά τα οικονομικά ινστιτούτα, και η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προγνώσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα: Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% από 1,8% που ήθελαν οι εαρινές προβλέψεις. Το 2015 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% από 2% που προβλεπόταν αρχικά. Την ίδια ώρα, το βαρόμετρο των οικονομικών προσδοκιών του γερμανικού Ινστιτούτου ZEW σημείωσε πτώση τον Οκτώβριο στις -3,6 μονάδες, από τις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο και ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν τη μείωση στο 0,8%.Είναι σαφές ότι οι αξιολογήσεις των ανθρώπων του χρηματιστηρίου είναι οι χειρότερες από τον Νοέμβριο του 2012. Η μείωση των οικονομικών προσδοκιών αποδίδεται κυρίως: 1. Στα γεωπολιτικά ρίσκα και 2. στην αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Κλέμενς Φουστ. Σύμφωνα με την DW, η προς τα κάτω διόρθωση των προβλέψεων δεν φαίνεται να ανησυχεί τον γερμανό υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που παραπέμπει στο γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει σε καλό επίπεδο και η αγορά εργασίας εμφανίζεται ανθεκτική. Όπως υπογραμμίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το κύριο αίτιο για την επιδείνωση είναι η αναπτυξιακή αδυναμία στην Ευρώπη, η οποία όπως δήλωσε δεν πρόκειται να αρθεί εάν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας. «Η αύξηση του χρέους στη Γερμανία δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογραμμίζοντας ότι οι αναγκαίες προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Για Γαλλία: Fitch: Yπό παρακολούθηση και πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας, αναφέρει η WSJ. Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε παρακολούθηση με αρνητικές επιπτώσεις (negative watch), επικαλούμενη την αποδυνάμωση των οικονομικών της χώρας. Η Fitch ήταν προγραμματισμένο να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας τον Δεκέμβριο. Ωστόσο ο οίκος, επικαλούμενος το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, δικαιολόγησε την απόφαση του να προχωρήσει νωρίτερα στην αξιολόγηση. Ο οίκος ανακοίνωσε παράλληλα ότι η γαλλική οικονομία έχει χάσει τις εκτιμήσεις του, όπως επίσης και τις κυβερνητικές προβλέψεις, για το πρώτο μισό του έτους. Η Fitch περιμένει πλέον το ΑΕΠ της χώρας να αναπτυχθεί κατά 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015 από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,7% και 1,2% αντίστοιχα. Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η γαλλική κυβέρνηση τοποθετεί το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014 και στο 4,3% το 2015 – μέγεθος χειρότερο από το έλλειμμα του 2013 στο 4,1% του ΑΕΠ, όπως σημειώνει η Fitch. Ταυτόχρονα, η Γαλλία αποφάσισε να αναβάλει και πάλι τη δέσμευση της για περιορισμό του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, αναφέροντας ότι θα πετύχει τον εν λόγω στόχο το 2017. Η Fitch αναφέρει επίσης ότι περιμένει το χρέος της Γαλλίας να κορυφωθεί το 2017 στο 99,7% του ΑΕΠ και στη συνέχεια να υποχωρήσει σταδιακά στο 94,9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό συγκρίνεται με πρόβλεψη της γαλλικής κυβέρνησης για κορύφωση του χρέους στο 98% του ΑΕΠ το 2016. "Aντιμέτωπος με την απόφαση της Κομισιόν ο προϋπολογισμός της Γαλλίας” αναφέρει η Monde καθώς σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για Ιρλανδία: Μπορεί η Γαλλία να κινδυνεύει με απόρριψη του προϋπολογισμού της από την Κομισιόν μια άλλη χώρα όμως με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της σφραγίζει το τέλος της λιτότητας και δεν είναι άλλη από την Ιρλανδία, όπως αναφέρει η WSJ.Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μικρές φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από 41% σε 40% και αύξηση του αφορολόγητου στα €33.800 από €32.800 καθώς και αυξήσεις στα επιδόματα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους FT, η Ιρλανδία καταργεί το νόμο, που επιτρέπει στις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν, χρησιμοποιώντας ως έδρα τη χώρα κάτι για το οποίο το Δουβλίνο είχε μπει στο στόχαστρο τόσο των Βρυξελλών όσο και της Ουάσινγκτον. Χάρη στο περίφημο «κόλπο» ‘Double Irish’, εταιρείες όπως οι Apple και Google δεν πλήρωναν φορολογία δισεκατομμυρίων ευρώ, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις ΗΠΑ. Ο νόμος θα ισχύσει από το 2015 για τις νέες εταιρείες. Όσες έχουν ήδη έδρα στην Ιρλανδία μπορούν να προσαρμοστούν μέχρι το 2020.

Για ελληνικά ομόλογα: “Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 7%” αναφέρουν οι FT. H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε το 7% για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, φθάνοντας σε επίπεδα που αναβιώνουν μνήμες των πρώτων ημερών της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Η Αθήνα πιέζει για μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο το Δεκέμβριο, όταν σταματήσει η συμεμτοχή της Ε.Ε παρά το γεγονός ότι θα “τρέχει” παράλληλα το ξεχωριστό πρόγραμμα του ΔΝΤ από το οποίο εκκρεμούν 12 δισ ευρώ. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις ζητά τη διαγραφή 50% του χρέους. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 0,90% και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου στο 1,26%, κοντά στα χαμηλά επίπεδα έτους.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, εν λόγω, guardian, monde, ηπα, hurriyet, στρατος, nytimes, ρκκ, νέα, wsj, ΕΚΤ, τραπεζες, αεπ, zew, γαλλια, ελλαδα, fitch, negative, watch, χρεος, προυπολογισμος, επιδοματα, apple, google, αθηνα, μνημονιο, ΔΝΤ, συριζα, δημοσκοπηση, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, μετρο, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, κρουσματα σημερα, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, χωρες, αεπ, αφρικη, γερμανια, εδρα, ηπα, ιρλανδια, ιρακ, ισπανια, ιταλια, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, ρκκ, ρυθμος, υφεση, ωρα, apple, guardian, hurriyet, nytimes, wsj, αγκυρα, αγορα, αγορα εργασιας, αδυναμια, αυξηση, αλεξανδρα, ασαντ, βρισκεται, γεγονος, δουβλινο, δυτικη, ευρω, ειπε, εκτιμηση, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, εξι, επενδυσεις, ευρωπη, ζητα, ιδια, κυβερνηση, κομμα, λογο, μηνες, μειωση, οικος, πυλες, βαρομετρο, συνεχεια, συρια, τουρκια, τριτη, φορολογια, φορα, αγωνας, εφαρμογη, ελληνικα, γερμανο, χωρα, μια φορα, monde, μπροστα, νεκροι, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα, υγειας, zew
Τυχαία Θέματα