Ο Τύπος στον Κόσμο

Το δριμύ κατηγορώ του ΟΗΕ εναντίον της ισραηλινής επίθεσης σε σχολείο του Οργανισμού είναι ένα από τα βασικά θέματα της διεθνούς επικαιρότητας όπως επίσης και η νέα χρεοκοπία με την οποία είναι πλέον αντιμέτωπη η Αργεντινή.

Για Γάζα: "ΟΗΕ: Το να βομβαρδίζεις ένα σχολείο είναι επαίσχυντο" είναι ο τίτλος του Guardian,
ενώ η WSJ αναφέρει ότι "Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν το Ισραήλ για επίθεση σε σχολείο τους". .Με το μήνυμα "φτάνει πια" ο ΟΗΕ κατήγγειλε με τον πιο έντονη τρόπο την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του Οργανισμού στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου φιλοξενούνταν 3.300 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων. Από την πλευρά του το Ισραήλ δεσμεύεται να διεξάγει σχετική έρευνα επισημαίνοντας ότι στόχος του δεν είναι οι άμαχοι. Στο μεταξύ, με στρατιωτικά πλήγματα σε πολυσύχναστη αγορά και σπίτια της Λωρίδας της Γάζας έσπασε το Ισραήλ την τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που το ίδιο είχε κηρύξει νωρίτερα. Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την αγορά της Σουτζαΐγια. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε στους 1.360 στην πλειοψηφία τους άμαχοι στις 23 ημέρες, που διαρκεί η σύγκρουση ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.600. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 58 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες. Σε συνέντευξη του στο δίκτυο DW, o διάσημος Ισραηλινός
συγγραφέας Άμος Όζ αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν ξεπεράσει τα όρια, ενώ κατηγορεί και τη Χαμάς για την έως τώρα στρατηγική της. "Πρόκειται για μια κατάσταση όπου όλοι είναι ηττημένοι" λέει χαρακτηριστικά.

Για Αργεντινή: "Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Αργεντινή, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών" αναφέρουν οι FT. "Προς νέα στάση πληρωμών η Αργεντινή" αναφέρει και ο Guardian, ενώ το BBC επισημαίνει πως "Η Αργεντινή χρεοκοπεί για δεύτερη φορά". Χωρίς συμφωνία έληξαν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της Αργεντινής. Κατέρρευσε το σχέδιο των τραπεζών για αγορά του χρέους από τα hedge funds. Η χρεοκοπία της Αργεντινής "είναι άμεση", σύμφωνα με τον μεσολαβητή. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Πόλακ, η Αργεντινή βρίσκεται από τα μεσάνυχτα σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων, ενώ διέταξε τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής. Όπως είπε ο Πόλακ, η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική' κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, τους πολίτες της Αργεντινής, τους ομολογιούχους και τους πιστωτές. Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωνε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών. Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ η κίνηση του οίκου Standard and Poor's να κηρύξει την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Για Ρωσία - κυρώσεις: "Στην αντεπίθεση η Ρωσία μετά τις νέες κυρώσεις" αναφέρει ο Guardian. H Mόσχα διατείνεται ότι δεν έχει ανάγκη εισαγωγών και πως θα αναδειχθεί ισχυρότερη, όμως αναλυτές εκτιμούν πως θα αποδυναμωθεί η ήδη ασθμαίνουσα ρωσική οικονομία. Σχολιάζοντας σχετικά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως με το να επιδοθεί η Ε.Ε. σε ένα μπαράζ κυρώσεων δημιουργεί εμπόδια για περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα όπως την ενέργεια. Πρόκειται για μια ανεύθυνη και βιαστική πράξη, είπε, η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή αγορά. "Οι κυρώσεις αποτελούν πρόκληση για τη Ρωσία" ισχυρίζεται και η WSJ, ενώ σε ξεχωριστό ρεπορτάζ, όπως και οι FT επικεντρώνονται στη διατάραξη των σχέσεων Γερμανίας - Ρωσίας. Όπως αναφέρουν οι FT, "Οι κυρώσεις που αποφάσισε η Μέρκελ αποδεικνύουν ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πούτιν".

Για οικονομικό "τσάρο": Ένα ενδιαφέρον αποκλειστικό ρεπορτάζ των FT αναφέρεται στην πρόθεση του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ να δημιουργήσει έναν οικονομικό "τσάρο". Ένας νέος τσάρος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα αναλάβει τη ρύθμιση του City του Λονδίνου και την εξασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην περιοχή θα οριστεί από τις Βρυξέλλες βάσει των νέων σχεδίων που συζητά ο διορισθείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία ισχυρή, αυτόνομη οικονομική διεύθυνση, η οποία ενδεχομένως να γείρει την ευρύτερη χρηματοοικονομική πολιτική προς την ευρωζώνη, όπως φοβούνται οι τράπεζες του Λονδίνου. Το σχέδιο να δοθεί σε έναν μόνο επίτροπο όλο το χαρτοφυλάκιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, με την Κομισιόν να εφαρμόζει σειρά μεταρρυθμίσεων στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης ενώ η τραπεζική ένωση της Ευρώπης βρίσκει το βηματισμό της. Η δημιουργία μίας ακόμη πολυπόθητης ανώτατης θέσης, αυξάνει τις πιθανότητες του κ. Γιούνκερ να πετύχει το σχεδόν ακατόρθωτο έργο να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν χωρίς να προσβάλει τα κράτη-μέλη που συναγωνίζονται για τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο φαβορί για αυτή τη θέση. Στους πιθανούς υποψήφιους όμως, περιλαμβάνεται ο Γίρκι Καταϊνεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα