Ο Τύπος στον Κόσμο

Η επίδειξη ισχύος από πλευράς Ερντογάν χθες κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που ενώπιον 10.000 οπαδών του ζήτησε το τέλος των διαδηλώσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που εκφράζει ανησυχίες πως οι δηλώσεις Ερντογάν ίσως δυναμιτίσουν περαιτέρω το κλίμα. Παράλληλα, ο ξένος Τύπος επικεντρώνεται και στις διαφωνίες μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το "λάθος" του Ταμείου σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας.
Στις ΗΠΑ, σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις πως η NSA παρακολουθεί εκατομμύρια πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για ΔΝΤ - Ε.Ε και Ελλάδα

"Η Ε.Ε αντεπιτίθενται στην κριτική του ΔΝΤ για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας" αναφέρει η Wall Street Journal. H Kομισιόν χαρακτηρίζει τις κατηγορίες της έκθεσης του ΔΝΤ εναντίον της "αβάσιμες και λανθασμένες". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times αναφέρουν πως "Η Ε.Ε απορρίπτει ως ενοχλητικές παρατηρήσεις του ΔΝΤ για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας". Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν την προσπάθεια του Ταμείου να ρίξει το φταίξιμο στην Ε.Ε". Τον πιο εύστοχο τίτλο έχει ο Guardian: "Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αποκαλύπτει τη διαμάχη μεταξύ Ε.Ε και ΔΝΤ". Kριτική στο ΔΝΤ κάνει η Die Welt σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει προοπτική ανακούφισης στο άμεσο μέλλον: το ΔΝΤ παραδέχεται λάθος στη διάσωση της Ελλάδας και καλεί τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους της να εγκαταλείψουν ένα μέρος της διάσωσης που έχει ήδη κοστίσει δισεκατομμύρια". Την ίδια ώρα, για «υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες» με ευθύνη και της ίδιας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παίρνοντας θέση στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά τις παραδοχές του ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης κατέστη αναγκαίο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης είναι ορθός. Το μόνο που ίσως μπορεί να εκληφθεί ως δείγμα αυτοκριτικής, είναι η αναφορά ότι από την ελληνική περίπτωση όλες οι πλευρές άντλησαν διδάγματα.

Για Ντράγκι

Η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε νέα μέτρα ενίσχυσης των κυμαινόμενων προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τις εκτιμήσεις για συνέχιση της ύφεσης και μικρή ανάπτυξη το 2014, βάζοντας στην ουσία τα "εργαλεία" της στο ράφι, αναφέρει η WSJ. Η ΕΚΤ εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0.6% το 2013. Οι αναλυτές είναι πλέον περισσότερο συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους για τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι μία νέα πιθανή μείωση θα γίνει προς τα τέλη του έτους. Νωρίτερα, το ευρώ ανήλθε έως το υψηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου, τα 1,3114 δολάρια.

Στην Τουρκία

Με μια προφανή πρόθεση επίδειξης ισχύος με τη συμπαράσταση τουλάχιστον 10.000 οπαδών του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε άμεσα το τέλος των διαδηλώσεων κατά την άφιξη του αργά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ερχόμενος από την Τυνησία. Μάλιστα, ενώπιον των ένθερμων υποστηρικτών του και μιλώντας από ένα ανοιχτό διώροφο λεωφορείο ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλώσεις είχαν ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας. "Χιλιάδες υποδέχονται έναν προκλητικό Ερντογάν την ώρα που η Τουρκία αναμένει την επόμενη κίνηση του" αναφέρει ο Guardian. "Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω αναφορικά με τις διαδηλώσεις" αναφέρει η WSJ. "O Eρντογάν ζητά συγγνώμη για τη χρήση χημικών αλλά δεν κάνει πίσω για το πάρκο Γκετζί" λέει η Xoυριέτ. "Δεκάδες χιλιάδες καλωσορίζουν τον πρωθυπουργό" αναφέρει η Zaman, η οποία επίσης δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου ισλαμιστή, διανοούμενου Φετουλάχ Γκιουλέν που παρότρυνε την κυβέρνηση να μην αγνοήσει τους διαδηλωτές, λέγοντας πως "έχουμε μερίδιο ευθύνης για τις αναταραχές". Χαρακτήρισε δε τις διαδηλώσεις "εισβολή μυρμηγκιών".

Στις ΗΠΑ

Μετά την αποκάλυψη πως η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, NSA παρακολουθεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών ύστερα από σχετική δικαστική εντολή, πρακτική την οποία υπερασπίστηκε ο Λευκός Οίκος... νέες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση πως η NSA παρακολουθεί τους πολίτες και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω ειδικού προγράμματος υποκλοπών. Όπως αναφέρει σήμερα ο Guardian (που πρώτη η βρετανική εφημερίδα έκανε την αποκάλυψη του επίμαχου εγγράφου) "H NSA έχει απευθείας πρόσβαση στην Google, Facebook και στα δεδομένα των χρηστών κινητών τηλεφώνων Apple". Σύμφωνα με νέο εμπιστευτικό έγγραφο η εν λόγω υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να καταγράφει στοιχεία των χρηστών. Μάλιστα, το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί γι' αυτό τον σκοπό, το Prism κοστίζει 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, όπως αποκαλύπτει η Washington Post, που παράλληλα τονίζει ότι οι εταιρείες δηλώνουν άγνοια αυτής της πρακτικής. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στην NSA να αποσπά ηχητικά ντοκουμέντα, video, φωτογραφίες και emails. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι New York Times η απάντηση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Tζέιμς Κλάπερ είναι πως "ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν δεδομένα από εταιρείες του ίντερνετ, επιτρέπει την παρακολούθηση μόνο «μη αμερικανών πολιτών» εκτός ΗΠΑ". Από την πλευρά της, η WP στο βασικό της άρθρο σήμερα κάνει λόγο για "το τέλος της ιδιωτικής ζωής". Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της... "τώρα θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ερωτήσεις... πριν ξεχάσουμε τι σημαίνει ιδιωτική ζωή... ή μήπως την έχουμε ξεχάσει ήδη;"

Εξαιρετικής σημασίας είναι η αυριανή Σύνοδος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian "υπάρχουν αρκετές ελπίδες να σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων". Από τις κυβερνοεπιθέσεις ...στην οικονομία και έως τη Βόρεια Κορέα, ποια θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Σι Ζινπινγκ στην Καλιφόρνια; Σύμφωνα πάντως με τον αναλυτή του Brookings, Jeff Bader που στο παρελθόν είχε διοργανώσει αντίστοιχες Συνόδους Κορυφής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, "το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον θέλουν να βρουν καλύτερους τρόπους συνεργασίας ενώ αυτή τη φορά θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές για διάφορα θέματα. Αυτό που ενώνει τις δύο υπερδυνάμεις εκτός από την κοινή ανησυχία για τη Β. Κορέα είναι και το ζήτημα της οικονομίας, την ώρα που χαλαρώνουν οι ρυθμοί στην κινεζική οικονομία, ανακάμπτουν δυναμικά οι ΗΠΑ". Και οι FT αναφέρουν: Μια πρώτη προσπάθεια Ομπάμα για μια καλή σχέση με τον Σινπίνγκ. Μια ειλικρινή συζήτηση είναι στην πρόθεση και των δύο.

Στη Γαλλία

Σοκ προκαλεί η δολοφονική επίθεση εναντίον 18χρονου φοιτητή από ακροδεξιά οργάνωση. Η αστυνομία προχώρησε χθες σε τουλάχιστον έξι συλλήψεις ατόμων. Ο Κλεμάν Μερίκ, στέλεχος οργάνωσης της άκρας αριστεράς, έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα σκίνχεντ στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, νοσηλεύεται εγκεφαλικά νεκρός. Όπως αναφέρει η Monde διάφορες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε ολόκληρη τη Γαλλία για να τιμήσουν τον νεαρό ακτιβιστή που μαχόταν ενάντια στον φασισμό.

Στη Ρωσία

Σε μια σπάνια κοινή τηλεοπτική εμφάνιση τους, ο Ρώσος πρόεδρος και η σύζυγος του Λουντμίλα ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν μετά από 30 χρόνια γάμου, αναφέρου οι NYTimes.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, die welt, εν λόγω, new york, άφιξη, ΔΝΤ, ελλαδα, ηπα, nsa, times, guardian, ΕΚΤ, νέα, wsj, τυνησια, διώροφο, διαδηλωσεις, zaman, google, facebook, apple, washington, video, york, σημαίνει, κορεα, συλληψεις, monde, γαλλια, ρωσία, εμφάνιση, nytimes, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, www.facebook.com, www.google.gr, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τι σημαινει, αστυνομια, αυριανη, γερμανια, εθνικη, ηπα, νεα μετρα, οικονομια, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, φωτογραφιες, ωρα, guardian, nsa, nytimes, times, wsj, αγνοια, αεροδρομιο, αρθρο, αλεξανδρα, αποκαλυψη, άφιξη, βορεια, βορεια κορεα, βραδυ, γινει, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δειγμα, διώροφο, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, εν λόγω, εμφάνιση, εξι, ερντογαν, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, ηχητικα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λαθος, λεωφορειο, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μειωση, ομαδα, οικος, ορια, ουασιγκτον, ουσια, παρισι, πεκινο, ρυθμοι, συζητηση, σχεδιο, τουρκια, φορα, die welt, εφαρμογη, ερωτησεις, financial times, υπουργειο, ξενος, monde, new york times, new york, washington, πακετο, σημαίνει, θεματα, york, zaman
Τυχαία Θέματα