Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 25/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για συμφωνία με τους εταίρους:

«Αυτή η συμφωνία, τώρα πια, είναι πασιφανές ότι δεν είναι συμφωνία ούτε μέσων όρων, ούτε έντιμου συμβιβασμού -όπως τον θεωρούσε- κ.λπ. Έχει χαθεί ένα τετράμηνο απίστευτης προχειρότητας στη συμπεριφορά και στις διαπραγματεύσεις, από πλευράς κυβέρνησης, επομένως οδηγούμαστε σε μία δύσκολη, επώδυνη συμφωνία
και άρα θα δυσκολευτεί πολύ να την περάσει. Απλώς πρέπει να την παλέψει με την κλασική λογική -να το κάνει-, ότι "αν δεν πάω σε μία τέτοια συμφωνία -που ξέρω ότι θα είναι δύσκολη-, η άλλη πλευρά είναι η πλευρά της ολικής καταστροφής, του χάους και επομένως, δεν μπορώ να σύρω τη χώρα, ούτε και την κυβέρνηση, σε αυτό το χάος". Πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματικός, αλλιώς δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα...».

* Για το εάν θα ψηφίσει το Ποτάμι την συμφωνία που θα έρθει:

«Το Ποτάμι -και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καθαρό, ίσως το καθαρότερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης-, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή -ακόμα και τη δύσκολη συμφωνία-, διότι θεωρεί ότι η άλλη εκδοχή, είναι η εκδοχή της απόλυτης καταστροφής. Μόνο που, προφανώς, θα εξετάσει και τα όρια της συμφωνίας, τα στοιχεία της κ.λπ. Αυτό είναι δεδομένο, δεν το λέμε. Αλλά, ως επιλογή, για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη και στο ευρώ, το Ποτάμι έχει κάνει την εκτίμηση ότι πρέπει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία. Και, από εκεί και πέρα, να δει πώς, στην εφαρμογή της, θα παλέψει, για να διαμορφώσει καλύτερους όρους...».

Δημοσιογράφος: Αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι και το επόμενο στάδιο. Δηλαδή, εάν έχουμε μία συμφωνία η οποία ψηφίζεται, στηρίζεται και κυρίως στις ψήφους της αντιπολίτευσης και έχει απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση, δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον για την επόμενη μέρα... Είναι ένα νέο περιβάλλον εκλογών ή είναι ένα νέο περιβάλλον άλλης φυσιογνωμίας στο κυβερνητικό σχήμα ή στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Σπ. Λυκούδης: «Είπα πριν τι σκέφτεται να κάνει το Ποτάμι, αναφορικά με την δική του πολιτική συνείδηση και αυτοσυνείδηση. Από εκεί και πέρα, έχει σημασία και τι πρωτοβουλίες θα πάρει ο πρωθυπουργός και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε κάθε περίπτωση. Δεν εξαρτάται, δηλαδή, από το τι θα κάνει το Ποτάμι ή η Νέα Δημοκρατία ή το ΠαΣοΚ. Αν ο κ. Τσίπρας κάνει μία συμφωνία, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά της δυσκολίας και του επώδυνου και τη φέρει στην Ελλάδα πανηγυρίζοντας ότι φέρνει μία συμφωνία, με την οποία δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Υπάρχουν 162 βουλευτές, ας την ψηφίσουν, αν θεωρούν ότι έχουν καταγάγει νίκη περιφανή. Αλλά, επειδή δεν θα είναι έτσι τα πράγματα, θα υπάρξει ένα πρόβλημα εξελίξεων και κρίσης. Επιτρέψτε μου να κάνω μία πρόβλεψη. Δεν είμαι πολύ βέβαιος, κάθε μέρα που έρχεται με κλονίζει και λιγάκι, αλλά επιμένω στην αρχική μου εκτίμηση. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει τμήμα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που θα επιχειρήσει την ανατροπή της κυβέρνησης. Νομίζω ότι θα κάνει τη ζωή του κ. Τσίπρα δύσκολη, εάν φέρει συμφωνία, αλλά να επιχειρήσει να την ανατρέψει, εμένα η αίσθηση του χώρου που έχω -όσο την έχω-, μου φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει τέτοια προοπτική. Αλλά, εάν υπάρξει, είναι και θέμα από εκεί και πέρα, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας...».

Δημοσιογράφος: Πέρα από το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν στηριχθεί αυτή η κυβέρνηση από μία ευρύτατη πλειοψηφία, ένα δύσκολο στάδιο μετά για την εφαρμογή της... Είπατε, προηγουμένως, ότι δεν είναι μία συμφωνία που έχει κόκκινες γραμμές, δεν είναι τουλάχιστον κοντά στον πήχη των προεκλογικών προσδοκιών, δεν πρόκειται για έντιμο συμβιβασμό, πρόκειται για επώδυνο συμβιβασμό. Έχει νομιμοποίηση;

Σπ. Λυκούδης: «Έχει γενική νομιμοποίηση, διότι η εντολή της 25ης Ιανουαρίου που πήρε ο Α. Τσίπρας, ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Προφανώς, παλεύοντας για μία καλή συμφωνία, που δεν θα είναι σαν τους κακούς τους προηγούμενους και όλα αυτά της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία ήταν βασικό στοιχείο για να κερδίσει και τις εκλογές. Αλλά, η γενική κατεύθυνση ήταν "μη φύγεις από την Ευρώπη, μη φύγεις από το ευρώ". Άρα, με αυτό ως δεδομένο και ως αφετηρία, πρέπει να κινηθεί ο πρωθυπουργός και όχι κατά πόσο έχει επιβεβαιωθεί ή όχι η προεκλογική του ρητορεία, διότι αυτή έχει τιναχθεί στον αέρα τώρα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα