Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

O βουλευτής Επικρατείας τηςΔημοκρατικής Αριστεράς, ΣπύροςΛυκούδης, μίλησε στις 9/6 στον«ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύάλλων είπε:


*Αναφορικά μετην Κεντρική Επιτροπή και το επικείμενοσυνέδριο:

«Η Κεντρικήεπιτροπή νομίζω ότι ήταν μακρυά από τιςανάγκες που είχε το κόμμα σε αυτή τηφάση, να κάτσει να δει με σοβαρότητα καιευθύνη τι έγινε στις εκλογές και προέκυψεαυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Μόνο όποιοςπαρακολούθησε τη συνεδρίαση μπορεί ναέχει αποτυπωμένη την εικόνα ακριβώς. Δεν υπήρχαν

αντεγκλίσεις και επεισόδια,αλλά υπήρχε μια διαδικασία που ουδείςγνώριζε τί ακριβώς επιδιώκει, τί θέλει,τί αποφασίζουμε και λοιπά. Το συνέδριοτου κόμματος αποφασίσθηκε 2 φορές σε 2ψηφοφορίες. Ενώ είχε αποφασισθεί στηναρχή να γίνει τον Ιούλιο, κρίθηκε -καιδικαίως γιατί πρόκεται περί αστείαςαπόφασης σε 20 μέρες να γίνει συνέδριομε εκλογές αντιπροσώπων σε όλη τηνΕλλάδα και λοιπά- και μετατέθηκε γιατις αρχές του Σεπτεμβρίου που πάλιπρόκειται περί μιας πολύ πρόχειρηςιστορίας, μέσα στον Αύγουστο το κόμμανα συζητήσει σοβαρές αιτίες ήττας. Είναικαι αυτή μιά απόφαση -του συνεδρίου γιατο Σεπτέμβριο- που περισσότερο κλείνειτη συζήτηση παρά την ανοίγει για λόγουςπροφανείς. Η δική μου γνώμη είναι νααναζητηθούν με σοβαρότητα και σε έκτασηόλου του κόμματος οι αληθείς αιτίες. Δηλαδή, έχω την εντύπωση ότι σε ένασυνέδριο που θα κληθεί ό,τι έχει μείνειαπό τη ΔΗΜΑΡ να συζητάει τον Αύγουστο, Είναι ένα συνέδριο το οποίο δεν πρόκειταινα ψάξει τα ζητήματα. Θα αναδιαρμορφώσειτην ηγεσία του, με την έννοια τωνπλειοψηφιών και των μειοψηφιών ανυπάρξουν και θα τακτοποιήσει τα ζητήματατης πολιτικής και νομίζω ότι θα τελειώσει:«Είχαμε δίκιο και δεν μας καταλάβανε».Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ποιούς όρουςκαι ποιές διαδικασίες θα γίνει τοσυνέδριο. Είναι ένα συνέδριο που δενμου έχει ξανατύχει. Το ότι μπορεί ένακόμμα που έχει υποστεί τέτοια εκλογικήσυντριβή να φτιάξει συνέδριο μέσα στονΑύγουστο. Δηλαδή, με βάση τις ημερομηνίες,πρέπει 2 Σεπτεμβρίου να έχει λήξει ηδιαδικασία και να μαζευτούν οιαντιπρόσωποι, για να γίνει συνέδριο σεμια εβδομάδα. Άρα, το συνέδριο θα προκύψειμέσα από συζητήσεις, σ' όλες τις οργανώσειςμε κείμενα και λοιπά μέσα στον Αύγουστο.Είναι έξω από τη στοιχειώδη λογική πουμπορεί να έχει ένας άνθρωπος που ξέρειαπό συνέδρια. Γι αυτό και εγώ δεν πιστεύωότι μπορεί να προκύψει κάτι ενδιαφέροναπό αυτό το συνέδριο».

Δημοσιογράφος: Θα απέχετε από τις προσυνεδριακές διαδικασίες καιενδεχομένως και από το συνέδριο;

Σπ. Λυκούδης: «Εγώ σαςκαταγράφω την απογοήτευσή μου σε σχέσημε το πώς η Κεντρική Επιτροπή ρύθμισε τα ζητήματα που έχουν σχέση με τηδιερεύνηση των αιτιών της ήττας. Ταρύθμισε με έναν τρόπο που εμένα μεβρίσκει τελείως αντίθετο. Έχω τηνεντύπωση ότι δεν ενδιαφέρθηκε η ΚεντρικήΕπιτροπή να ψάξει το ζήτημα. Πρέπει νασας πω ότι προκηρύσσεται νέα ΚεντρικήΕπιτροπή στις 28 Ιουνίου όπου εκεί, κατάδήλωση του προέδρου, θα κουβεντιάσουμετα πολιτικά ζητήματα. Δηλαδή, η χθεσινήήταν μία πρώτη συζήτηση, ακολουθεί αυτήστις 28 του μήνα. Αλλά, από αυτή την πρώτησυζήτηση, με βάση και την εισήγηση τουπροέδρου, μπορεί κανείς εύκολα όποιοςέχει στοιχειώδη επαφή με τα πράγματα,να διαπιστώσει την κατεύθυνση στηνοποία θα κινείται η πλειοψηφία: «Είχαμεπολύ σωστή γραμμή αλλά δεν κατορθώσαμενα κάνουμε τον κόσμο να την καταλάβει».Καταλαβαίνω ότι ουδείς υποστήριξε ότιέχουμε λάθος γραμμή. Υπήρξαν βέβαιαμέλη της ηγετικής ομάδας που, κατα τηγνώμη μου, με μεγαλύτερο θάρρος αναγνώρισανβασικά στοιχεία της τακτικής μας ωςλαθεμένα, αλλά την αντίληψη ότι συνολικάείχαμε μια γραμμή η οποία δεν άρεσε στονκόσμο και δεν τον έπεισε, νομίζω ότι δενυπήρξε. Δεν υπήρξε πολιτικού χαρακτήραγενναιότητα για να αποτυπωθεί.

Ο πρόεδρος τουκόμματος έκανε μία εισήγηση η οποίαείχε βασικά χαρακτηριστικά ανθρώπουπου αναλαμβάνει ευθύνη. Είπε πάρα πολλέςφορές «ζητάμε συγνώμη από τον κόσμο μαςγια την ήττα». Αλλά όταν μιλάς για μίαήττα τέτοιου επιπέδου, για τέτοιασυντριβή, πρέπει να λες και γιατί έχασες,τί έφταιξε που χάσαμε. Δηλαδή, η πολιτικήπου κατέθεσες έπεισε ή δεν έπεισε; Έανδεν έπεισε, γιατί δεν έπεισε; Δενεκφράστηκε καλά; Ήταν λάθος στιγμή; Κάτιάλλο συνέβαινε ή η ίδια η πολιτική δενέπειθε; Κατά τα άλλα όλοι είμαστεευαίσθητοι. Και ο πρόεδρος είναιευαίσθητος, αλλά δεν φτάνει αυτό. Είμαστευποχρεωμένοι να έχουμε πολιτικέςεξηγήσεις. Απείχαμε απόόλες τις ψηφοφορίες γιατί θεωρήσαμεότι είχαν μία επιφανειακότητα».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετεότι η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στήνει μίαομπρέλα προστασίας και σε ό,τι αφορά τηστρατηγική που ακολούθησε και την οποίαδεν επιδιώκει να αλλάξει μέχρι τώρααλλά και στο πρόσωπο του κ.Κουβέλη;

Σπ. Λυκούδης: «Εγώ ωςπολιτικό στέλεχος δεν μπορώ να προσυπογράψωτέτοια εκτίμηση. Πιστεύω ότι αναπτύχθηκεαπό την πλειοψηφία μία αντίληψη η οποίαουσιαστικά δεν έμπαινε στην ουσία τουθέματος. Από την ώρα που κάποιοι σύντροφοίμου στην ηγετική ομάδα έλεγαν ότιαναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη τουαποτελέσματος πρέπει να μας πουν γιατίυπήρξε αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα...Από τη στιγμή λοιπόν που δεν αποφασίζειαυτή η Κεντρική Επιτροπή στην πλειοψηφίατης να μας δώσει τις πολιτικές εξηγήσειςγια ποιο λόγο υποστήκαμε αυτό το τραγικόαποτέλεσμα όλα τα υπόλοιπα είναι στοναφρό».

Δημοσιογράφος: Από τη συζήτησητης Κεντρική Επιτροπής προκύπτειερμηνευτικά ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχειστο ζήτημα της προεδρικής εκλογής απότην παρούσα βουλή. Είναι μια ερμηνείααπό πολλές τοποθετήσεις που σημαίνειότι αλλάζει και την πολιτική της και σεό,τι αφορά στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών.

Σπ. Λυκούδης: «Αυτό πουλέτε είναι υπαρκτό. Έτσι είναι τα πράγματα. Βέβαια, αυτό προέκυψε από τοποθετήσειςστελεχών. Δεν υπήρξε καμία απόφαση απόαυτές. Έχετε όμως δίκιο. Πάρα πολλά μέλητης πλειοψηφίας τοποθετήθηκαν με αυτόντον τρόπο και δεν υπήρξε καμία διαφορετικήτοποθέτηση από κανένα άλλο ηγετικόστέλεχος. Οπότε, δικαίως δημιουργείταιαυτή η εντύπωση, αλλά δεν μπορώ και ναπω ότι ήταν η κατάληξη με κάποια ψηφοφορία.Παραπέμψαμε όλα τα πολιτικά ζητήματαγια την ερχόμενη Κεντρική Επιτροπήαπλώς εγώ καταγράφω ότι το κλίμα πουεπικράτησε, η εικόνα που αποτυπώθηκεκαι η πολιτική αίσθηση που έχω είναιότι αυτή η Κεντρική Επιτροπή μίλησεστην επιφάνεια των πραγμάτων αρνούμενηνα μπει σε βάθος».

Δημοσιογράφος: Πούαυτοτοποθετείσθε από εδώ και πέρα;

Σπ. Λυκούδης: «Εγώ επιμένωνα θέλω η ΔΗΜΑΡ να βρεί το δρόμο που τηςταιριάζει και της αρμόζει, δηλαδή οδρόμος ενός στοιχείου που μπορεί ναλειτουργήσει ως καταλήτης στηνανασυγρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς.Αυτό επιθυμώ, αυτό θέλω, γι' αυτό παλεύωκαι για την ώρα σε αυτή τη φάση βρίσκομαι.Βεβαίως, εισπράττω κάθε μέρα πολιτικέςαπογοητεύσεις. Για παράδειγμα περίμεναη Κεντρική Επιτροπή να κάνει ακριβώςτα αντίθετα από αυτά που σας περιέγραψα... Δεν βγήκα με την αίσθηση ενός ανθρώπουπου έχει χορτάσει από ειλικρίνεια καιαυτοκριτική. Από κει και πέρα παραμένωαυτό που είμαι και παλεύω τις ιδέεςμου».

Δημοσιογράφος: Θα παραμείνετεστην ΔΗΜΑΡ;

Σπ. Λυκούδης: «Προφανώς.Εγώ είμαι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καιστέλεχος. Και η ΔΗΜΑΡ είναι σε μίαδιαδικασία προβληματισμού και συζήτησης.Απλώς, εγώ θα ήθελα αυτός ο προβληματισμόςκαι αυτή η περισυλλογή του κόμματός μουγύρω από τι μας συνέβη... Σε επίπεδοΚεντρικής Επιτροπής όλων των πλευρών,να είναι μία περισυλλογή που να οδηγείμε ειλικρίνεια σε κάποιες καταλήξεις,σε κάποια συμπεράσματα. Δεν τα είδα».

Δημοσιογράφος: Μπορεί τοσυνέδριο να επαναδιαμορφώσει τακτικέςκαι στρατηγική;

Σπ. Λυκούδης: «Δεν έχωκαμία απολύτως πολιτική ελπίδα σε ένασυνέδριο που συγκαλείται στο κατακαλόκαιρο.Αυτά που έχουμε υποστεί ως ΔΗΜΑΡ ήθελαν μία σοβαρή, από καρδιάς, ειλικρινήπροσπάθεια να κάτσουμε να δούμε τίέφταιξε. Ήθελε συζητήσεις, συνενοήσεις,συνθέσεις, συνομιλία με κάθε μέλος τουκόμματος απογοητευμένο και κουρασμένο,όπου κι αν βρίσκεται και μία άνεση γιανα καταλήξουμε σε αποφάσεις καισυμπεράσματα. Η Κεντρική Επιτροπή οδηγείαυτήν την περισυλλογή σε συζητήσειςτον Αύγουστο... Απείχαμε καταθέτονταςτην πολιτική μας απογοήτευση σε αυτήντη εξέλιξη».

Δημοσιογράφος: Θα παραστείτεστο συνέδριο;

Σπ. Λυκούδης: «Το συνέδριοείναι το Σεπτέμβριο. Ακολουθούν 3 μήνες.Το αν θα παραστώ εγώ σας το λέω ειλικρινάείναι το ελάχιστο ή το μη ζητούμενο. Τοθέμα είναι αν θα παραστεί το κόμμα μου... Θεωρώ ότι το κόμμα δεν μπορεί ναανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση. Προφανώς μπορεί άνετα να γίνει ένασυνέδριο με τηλέφωνα και με τηλεφωνικούςαντιπροσώπους. Αλλά αυτό δεν είναισυνέδριο- απάντηση στην κρίση πουπερνάμε. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικόπου λέω και μένω σε αυτό.Το κόμμα μουβρίσκεται σε πολύ μεγάλη δυσκολία.Συμπάσχω μαζί του».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα