Ο Π. Λιαργκόβας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στις 20/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αν θα βγει η χώρα στις αγορές ή θα προχωρήσει σε ένα νέο μνημόνιο:

«Είναι στην διακριτική ευχέρεια της χώρας, αλλά εφόσον συμφωνούν και οι αγορές. Αν δεν συμφωνούν οι αγορές, θα το πληρώσει πολύ
ακριβά αυτό που θα κάνει, διότι θα στοιχίσει τρείς και τέσσερις φορές παραπάνω, από ό,τι σου δίνουν οι θεσμοί... Από την στιγμή που μια χώρα θα πάρει δάνειο από κάποιο ευρωπαϊκό μηχανισμό -σύμφωνα με αυτά που ισχύουν αυτή την στιγμή στις συνθήκες και τους κανονισμούς-, θα υπογράψει μια συμφωνία. Τώρα, αν αυτή η συμφωνία λέγεται μνημόνιο ή κάπως αλλιώς, η ουσία είναι ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία και θα περιέχει όρους. Αυτό προβλέπεται. Επομένως, ίσως είναι πιο ρεαλιστικό να λέμε ότι ναι, θα υπάρξει μια συμφωνία, αλλά εμείς ως στόχο πρέπει να έχουμε αυτή η συμφωνία να είναι αναπτυξιακή, να είναι κυρίως μέτρα, μεταρρυθμίσεις κ.λπ. Να επιμείνουμε σε αυτό. Όχι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία και εποπτεία».

* Για τον προϋπολογισμό:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα ζήτημα δημοσιονομικού κενού. Η τρόικα το προσδιορίζει περίπου στα 2 δισ. και ένα χρηματοδοτικό κενό. Η κυβέρνηση μιλάει για 900 εκατ. Και υπάρχει στο σχέδιο του προϋπολογισμού μια πρόβλεψη περίπου 9 δισ. κεφαλαίων, τα οποία θα αντληθούν από τις αγορές. Δεν είναι λίγο στον αέρα ο προϋπολογισμός, αυτή την στιγμή;

Π. Λιαργκόβας: «Επειδή αφορούν μελλοντικές εκτιμήσεις και επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις μελλοντικές προσδοκίες, είναι πράγματι στον αέρα. Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι θα συμβεί αυτό, το καλό σενάριο. Σαν ευχή ναι, αλλά αν το δούμε ρεαλιστικά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το υιοθετήσουμε».

* Για την βιωσιμότητα του χρέους:

«Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί, μένει να συζητηθεί και έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας να συζητηθεί. Εμείς θα πρέπει να προετοιμάζουμε και εκεί διάφορα σενάρια, που έχουν να κάνουν από την καλύτερη λύση που θα ήταν το κούρεμα -που θα προσκρούσει στις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών-, αλλά να έχουμε έτοιμες και δεύτερες και τρίτες λύσεις. Επιμηκύνσεις, πάγωμα των τόκων για ένα διάστημα, χρησιμοποίηση των τόκων, ενδεχομένως, για αναπτυξιακούς σκοπούς... Υπάρχουν πολλά. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Άκουσα τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τον κ. Βούτση, να λέει, "ας παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και μετά μπορούμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία εθνικής συνεννόησης". Τι σημαίνει να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;

Π. Λιαργκόβας: «Ίσως παίζουμε και με τις λέξεις, γιατί με βάση τους αριθμητικούς στόχους που έχουν τεθεί, δηλαδή τα πλεονάσματα που έχουν καταγραφεί, οδηγούμαστε σε ένα βιώσιμο χρέος. Το θέμα είναι αν είναι ρεαλιστικές οι προθέσεις. Επιτεύξεις, για παράδειγμα, πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως των 9 και 11 δισ., για την περίοδο μετά το 2106».

Δημοσιογράφος: Είναι;

Π. Λιαργκόβας: «Κατά την άποψή μας -και το έχουμε καταγράψει στις εκθέσεις μας-, δεν είναι. Άρα εκεί πρέπει να ξαναδούμε τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται αυτό το σενάριο περί βιωσιμότητας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα