Ο Π. Λιαργκόβας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στην Βουλή και καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στις 29/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής:

«Είναι μια επιτυχία και την αναγνωρίζουμε. Δημιουργούμε πρωτογενή πλεονάσματα. Κάποιοι
τομείς της οικονομίας -όπως ο τουρισμός-, δείχνουν να πηγαίνουν καλά και θα ωθήσουν την ανάσχεση της ύφεσης. Θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση και ίσως και παραπάνω από το 0,6, που εκτιμούν οι περισσότεροι οργανισμοί. Αυτά είναι τα καλά νέα. Αλλά αυτά προϋποθέτουν μια ομαλή συνέχεια της πορείας. Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον που παραμένουν και έχουν να κάνουν με τις τράπεζες, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τις επενδύσεις... Ακόμα και με τη δημοσιονομική εξυγίανση -παρόλο που έχουμε πετύχει, αυτό που έχουμε πετύχει-, υπάρχει το ζήτημα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που, εν μέρει, ανατρέπουν το όποιο θετικό αποτέλεσμα. Αυτά δεν περιλαμβάνονται μέσα στα 14,9 δισ. ευρώ (σ.σ. που χρειαζόμαστε μέσα στο 2015). Τα 14,9 δισ. είναι αυτά που έγραφε και η έκθεση της Κομισιόν, που διαπίστωνε ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 14,9 δισ., για το 2015. Αυτό πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο. Πρέπει να βρούμε αυτές τις εξοικονομήσεις, αν μπορούμε, δηλαδή να βρούμε πρωτογενή πλεονάσματα, που προφανώς δεν μπορούμε τέτοιου μεγέθους. Άρα θα αναγκαστούμε είτε να πάμε στις αγορές, κάτι το οποίο ήδη ξεκινήσαμε, αλλά για το οποίο ήδη διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και προβλήματα. Δεν σημαίνει ότι αν βγεις μια φορά στις αγορές και είναι επιτυχής αυτή η έξοδος -και όντως ήταν-, ότι και οι επόμενοι έξοδοι θα είναι το ίδιο επιτυχείς ή και καλύτερες. Μπορεί να μην πετύχουν, γιατί οι οικονομίες επηρεάζονται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες... Όποιο και να είναι το χρηματοδοτικό κενό -γιατί η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι είναι 15 δισ.-, μόνο με πολλή τύχη θα μπορέσουμε να αντλήσουμε όλο το ποσό από τις αγορές και με διπλάσια επιτόκια από αυτά που έχουμε ήδη δανειστεί».

* Για τον τραπεζικό τομέα:

«Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσα από τα 11 δισ. θα χρειαστούν -αν χρειαστούν και σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλλον θα χρειαστούν-, οι τράπεζες. Τώρα, το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το ποσό, εκεί είναι η όλη ιστορία και δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια, γιατί τα στρες τεστ είναι πολύ εξειδικευμένα και πολύ αυστηρά και φοβάμαι ότι θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν προς το μεγαλύτερο και όχι προς το μικρότερο ποσό από τα 11 δισ.».

* Για την συνεισφορά των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοδοτικό κενό:

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι ένα κομμάτι της οικονομικής πολιτικής, που αποδίδει μακροχρόνια και για να αποδώσουν, πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους... Προσπαθήσαμε να μετρήσουμε το ποσοστό των υλοποιηθέντων μέτρων. Από το σύνολο των μέτρων αυτά που ξεκάθαρα έχουν γίνει -γιατί μερικά τρέχουν ακόμα-, είναι το 30% περίπου. Άρα υπολείπονται, με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας. Μπορεί βέβαια το υπόλοιπο 70% να είναι και μικρά μέτρα. Πρόσφατα, έστειλε και ο υπουργός Οικονομίας μια επιστολή στους άλλους υπουργούς, να υλοποιηθούν τα εναπομείναντα μέτρα, για να μπούμε σε κανονική τροχιά. Άρα υπάρχει δουλειά ακόμα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων...
Το ένα θέμα είναι η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων, η θεσμοθέτησή τους, αλλά δεν φτάνει αυτό. Υπάρχει και η εφαρμογή - υλοποίηση και η αξιολόγησή τους, αφού εφαρμοστούν, γιατί μπορεί κάποιες να μην αποδίδουν. Άρα πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς και το τονίζουμε αυτό... Αυτό που έγινε με το γάλα, μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει τα αποτελέσματα που υποτίθεται ότι θα έδινε, ότι θα μειωνόταν δηλαδή η τιμή του γάλατος».

Δημοσιογράφος: Στα 14,9 δισ. υπολογίζουμε ότι οι δόσεις που περιμένουμε από το ΔΝΤ θα έρθουν κανονικά;

Π. Λιαργκόβας: «Ναι, υπολογίζουμε ότι θα έρθουν κανονικά, ανεξάρτητα από τις δόσεις. Επομένως, αυτά τα 14,9 δισ. είναι κενά, τα οποία προκύπτουν από διάφορες δυσλειτουργίες στην κρατική μηχανή».

Σε άλλο σημείο είπε: «Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν πάρεις λεφτά από τον ESM υπογράφεις και έχεις την υποχρέωση να ικανοποιήσεις και κάποιες δεσμεύσεις. Αυτά είναι άρρηκτα δεμένα. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα, οποιοδήποτε πακέτο να παίρναμε, θα ήταν συνδυασμένο με κάποια μέτρα τα οποία είτε έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις, μπορεί να μην είναι μέτρα δημοσιονομικά, να μη σημαίνουν ότι μειώνονται οι μισθοί -δεν θα είναι τέτοια μέτρα-, αλλά θα είναι μέτρα κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Αλλά και από τις αγορές να αντλούμε χρήματα και οι αγορές επιβάλλουν τους κανόνες τους. Δηλαδή, οι αγορές δεν θα σε δανείσουν, αν δεν βλέπουν ότι προοδεύεις και ότι έχεις προχωρήσει και στις μεταρρυθμίσεις. Είναι άρρηκτα δεμένα αυτά».

Δημοσιογράφος: Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα η αδυναμία πολιτικής συνεννόησης;

Π. Λιαργκόβας: «Πολύ. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει πάρα πολλά, αν υπήρχε συναίνεση σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η παραμονή μας στο ευρώ, που σχεδόν τα περισσότερα κόμματα το έχουν διατυπώσει από μόνα τους, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερο να ήταν ένας κοινά διατυπωμένος τόπος και πολλά άλλα. Θα ήταν ευχής έργον, να υπήρχε αυτή η συναίνεση, για να μπορέσει η χώρα να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους ξένους».

* Για τους θεσμούς:

«Πιστεύω ότι στο μέλλον πολλοί θεσμοί θα λειτουργούν ανεξάρτητα κυβέρνησης, κόμματος κ.λπ., δηλαδή χρειαζόμαστε μια θεσμική συνέχεια στην χώρα. Χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς, τους οποίους δεν έχουμε. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα στους ισχυρούς θεσμούς. Ο μόνος ισχυρός θεσμός που λειτουργεί εδώ και χρόνια είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, άντε και ο ΑΣΕΠ. Μελέτες έχουν δείξει ότι χώρες που έχουν χτιστεί με ισχυρούς θεσμούς, έχουν αναπτυχθεί πιο γρήγορα... Επειδή εμείς δεν είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια σε ανεξάρτητους θεσμούς, να μιλούν ελεύθερα, να είναι κρατικοί θεσμοί, αλλά όχι κυβερνητικοί -να μη λένε δηλαδή αυτό που θέλει η κυβέρνηση-, νομίζω ότι σιγά - σιγά το πολιτικό σύστημα αρχίζει να το αφομοιώνει. Βέβαια, βλέπουμε και διάφορα προβλήματα... Το πολιτικό σύστημα πλέον έχει ωριμάσει και ακούει, ανέχεται διαφορετικές φωνές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα