Ο Π. Λαφαζάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στις 21/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Βεβαίως οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν μία διέξοδο και πρέπει όλοι να φροντίσουμε, ώστε η προεκλογική περίοδος, στην οποία απ' ό,τι φαίνεται οδεύουμε, να διεξαχθεί επί της ουσίας. Να έχει στο επίκεντρο πολιτικές και προγραμματικές

αντιπαραθέσεις και όχι άλλα θέματα. Το κλίμα πρέπει να αλλάξει».

* Για την υπόθεση απόπειρας χρηματισμού του Π. Χαϊκάλη και τη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Δεν νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί τίποτα από όσα λέει ο κ. Χαϊκάλης. Είπε ότι είχε καθήκον ο κ. Χαϊκάλης, εφόσον θεωρεί ότι του έγινε απόπειρα δωροδοκίας, να καταγγείλει το γεγονός. Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε βγάλει το πόρισμα και έχουμε αποδώσει ευθύνες. Αντίθετα, λέμε ότι με βάση αυτές τις καταγγελίες, πρέπει να γίνει ταχύτατη έρευνα σε βάθος, για να βγει πόρισμα και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, όπου πρέπει... Εφόσον ένας βουλευτής θεωρεί και λέει ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας του και παρουσιάζει κάποια στοιχεία, τότε νομίζω ότι η υπόθεση αυτή δεν πρέπει, βεβαίως και αυτό πρέπει να αποτελέσει θέμα νοσηρής πολιτικής αντιπαράθεσης και να διαλευκανθεί άμεσα. Η δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει. Αυτή η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Τώρα όμως δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολή».

Δημοσιογράφος: Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχετε εξηγήσει επαρκώς στο λαό τις τεράστιες δυσκολίες που θα προκύψουν, αν αναλάβετε την εξουσία και εφόσον σας πάνε καλά όλα. Φοβάμαι ότι ο μεγάλος σας αντίπαλος είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται.

Π. Λαφαζάνης: «Βεβαίως. Ο δυσκολίες είναι υπαρκτές και μεγάλες... Από την επαφή που έχω με την κοινωνία, διαπιστώνω ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα έρθουμε στην εξουσία και από την μία μέρα στην άλλη θ' αποκατασταθεί η κατάσταση στην Ελλάδα ή εν πάση περιπτώσει, θα ανοίξουμε ένα δρόμο αυτόματα. Ο κόσμος γνωρίζει καλά τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Αυτό που θέλει να δει από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ότι μπορεί να ανοίξει έναν καινούριο δρόμο αισιοδοξίας και ελπίδας για την Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή η φιλολογία περί μονομερών ενεργειών, τις οποίες δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα και είναι καινοφανής την τελευταία περίοδο, είναι εντελώς απαράδεκτη, διότι είναι μία θεωρία που προσπαθεί να αφοπλίσει τη χώρα, μια κυρίαρχη χώρα, που υποτίθεται είναι ανεξάρτητη. Καμία χώρα δεν παραιτείται ποτέ από μονομερείς ενέργειες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση, από την στάση όχι μόνο τη δική μας, αλλά και των εταίρων και πιστωτών μας. Όλα αυτά θα διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση, ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο η κυβέρνηση της Αριστεράς θα λάβει τις αποφάσεις της. Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι "εμείς δεν επιδιώκουμε να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά βεβαίως αν εκβιαζόμαστε να θυσιάσουμε τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας σε όφελος των πιστωτών, δεν θα το κάνουμε". Ευελπιστούμε ότι ο ελληνικός λαός θα εγκρίνει το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και εφόσον εγκριθεί, θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους».

*Για τη δυνατότητα σύναψης συμμαχιών με άλλα κόμματα:

«Στη Βουλή απ' ό,τι φαίνεται δεν θα είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Μιλάμε για την ισχυρή πιθανότητα που έχουν να μπουν στη Βουλή το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Αυτό που λέμε και το λέω και εγώ καθαρά είναι ότι συνεργασία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι δεν μπορεί να υπάρξει. Διότι, αν συνεργαστούμε με αυτές τις δυνάμεις θα ακυρωθεί η αντιμνημονιακή προοδευτική μας κατεύθυνση. Και τα δύο αυτά κόμματα κινούνται στη λογική των μνημονίων, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και απορρυθμίσεων. Αυτά δεν είναι θέματα καλής θέλησης ή όχι, είναι θέματα ουσίας. Η προτεραιότητα την οποία δίνουμε είναι η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Κατά την εκτίμησή μου δεν πρέπει να αποκτήσουμε εκ των προτέρων το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής του ΚΚΕ σε μία κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Νομίζω ότι υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα. Από εκεί και πέρα, η επιδίωξή μας να κερδίσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γίνεται για να μπορέσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο να εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα. Εγώ νομίζω θα τα καταφέρουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα