Ο Κοέλο στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται ο 66χρονος Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάολο Κοέλο, ο οποίος έκανε μια ελληνοκεντρική συζήτηση σήμερα με δημοσιογράφους.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται: Με τη φράση κλειδί του νέου του βιβλίου «Το Χειρόγραφο της Άκρα» (κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Λιβάνη) να κυριαρχεί και στην ελληνική υπόθεση της κρίσης, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλο έκανε μια ελληνοκεντρική συζήτηση σήμερα με τους δημοσιογράφους σε

κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με αφορμή την επίσκεψη του στη χώρα μας.

Μια επίσκεψη που χαρακτήρισε ο ίδιος ιδιωτική, που αποσυνέδεσε από το νέο του βιβλίο αλλά ταύτισε με την επιθυμία του να ακουστούν άλλα πράγματα πέρα απ όσα αρνητικά μηνύματα έχουν σταλεί για την Ελλάδα διεθνώς λόγω του χρέους και της διεθνούς οικονομικής της εμπλοκής.

«Αποφάσισα, τη γιορτή συνάντησης που κάνω κάθε χρόνο με τους φίλους μου ανά τον κόσμο, να την κάνω εδώ», είπε «γιατί θέλω να σταματήσουν ν' ακούγονται όλα αυτά τα άσχημα για την Ελλάδα».

Ούτως ή άλλως κεντρικό πρόσωπο του νέου του βιβλίου είναι ένας Έλληνας, ο οποίος καλείται να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους. «Οι Έλληνες είναι η έκφραση των αξιών μας, είναι στην κορυφή του πολιτισμού», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο του φιλοσοφεί την καθημερινότητα όπως αυτό γινόταν παλιά στην αρχαία αγορά.

Οι ελληνικές αναφορές του είναι πολλές. Ο Κοέλο ξέρει Καβάφη, το ωραίο ταξίδι της «Ιθάκης» πριν τον προορισμό.

«Πρέπει να επιστρέψεις σπίτι αλλά πρέπει να κάνεις και το ταξίδι», τονίζει. Ξέρει ακόμη τους ελληνικούς μύθους, γνωρίζει ελληνική Ιστορία.

Δεν γνώριζε μέχρι σήμερα το θεατρικό έργο «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο, έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του» των Α. Ρήγα και Ε. Παπούλια και φάνηκε να μην του άρεσε η αναφορά στην εμβληματική του φράση «αν θέλεις κάτι πάρα πολύ το σύμπαν θα συνωμοτήσει γι αυτό».

«Εξακολουθώ να πιστεύω στη συνωμοσία του σύμπαντος, αλλά να ξέρετε ότι το 90% των ανθρώπων επιθυμούν το χειρότερο γι αυτούς» δήλωσε λίγο πριν φύγει, συμπληρώνοντας: «Εξακολουθώ επίσης να πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού».

Υ.Γ. Ο δημιουργός του «Αλχημιστή» θεωρείται ένας από τους συγγραφείς με η μεγαλύτερη επίδραση την εποχή μας.

Ρεπορτάζ: Ελεωνόρα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα