«Ο Γιάνης Βαρουφάκης αξίζει να εισακουστεί»

Ως μία ανάσα φρέσκου αέρα στο παρατεταμένο και εξουθενωτικό ελληνικό οικονομικό δράμα, χαρακτηρίζει ο Mohamed El-Erian, τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αξίζει να εισακουστεί.Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE με άρθρο του στο Bloomberg View, σημειώνει
οτι στεναχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαθέτοντας σημαντική οικονομική λογική και μία επιθυμία να τα κάνει καλύτερα, πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό στους πολιτικούς όρους που απαιτούνται από τους πιστωτές της Ελλάδας, αναφέρει ο El-Erian.

«Η προσέγγισή του στην ουσία συνοδεύθηκε από ένα ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ – που προσέλκυσε αρκετή προσοχή αλλά δικαιολογημένα απεδείχθη δυσάρεστο για τους Ευρωπαίους εταίρους του».

Ως μέλος μίας κυβέρνησης που εξελέγη με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, δεν είχε κανέναν δισταγμό να μιλήσει στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ως ισότιμος, σημειώνει ο El-Erian.

“Ο Βαρουφάκης είναι ανυπόμονος και δικαιολογημένα. Έχοντας δει τα δεινά του λαού του για τόσα πολλά χρόνια, που προκλήθηκαν – όπως θεωρεί - από κακοσχεδιασμένες πολιτικές, ήταν έτοιμος να ταρακουνήσει τα πράγματα (...). Ωστόσο στον ενθουσιασμό του να φέρει μία κοσμογονική λύση, παραμέλησε τα μικρά βήματα που χρειάζονταν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης”.

“Ήταν το στυλ το Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή αγανάκτηση” αναφέρει ο El-Erian, χαρακτηρίζοντας ως τη “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” το ασυνήθιστο επίπεδο έντασης στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Η περιθωριοποίηση του Γ. Βαρουφάκη, θα αυξήσει την πιθανότητα για μία συμφωνία βοήθειας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιπλεύσει για λίγο καιρό ακόμη, ωστόσο “αν οι πιστωτές της χώρας δεν χρησιμοποιήσουν αυτό το διάστημα για να αποδεχθούν την αλήθεια που ο Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επιβάλει – ότι οι ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το πόσο τολμηρές θα είναι, δεν θα επιτύχουν αν δεν χαλαρώσουν οι όροι δημοσιονομικής λιτότητας και υπάρξει περαιτέρω ανακούφιση χρέους -0 υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο».

«Αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική αποστολή: να αποκαταστήσει την τάξη μετά από ένα “Graccident”, ένα μεγάλο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ατύχημα που καθιστά την συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη σχεδόν αδύνατη”, καταλήγει ο El-Erian.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα