Ο Γ. Μυλόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, μίλησε στις 21/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνάντηση των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας, Α. Λοβέρδο, σχετικά με την διαγραφή των μακροχρόνιων φοιτητών:

«Το να διαγράφεις τυφλά κι οριζόντια τους φοιτητές και να τους στερείς το δικαίωμα στη μόρφωση και το πτυχίο τους, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Με αυτό το δεδομένο, προσπαθήσαμε και πείσαμε τελικά τον υπουργό. Από τον χειμώνα έχουμε ξεκινήσει, ως σύνοδος των
πρυτάνεων, μία προσπάθεια να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι μια μεγάλη κατηγορία οι μακροχρόνιοι φοιτητές. Είναι πολλές κατηγορίες, που κατά βάση χωρίζονται σε δύο ομάδες. Είναι οι ενεργοί, αυτοί δηλαδή που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν κι είναι κι αυτοί που πραγματικά είναι ανενεργοί, εδώ και πολλά χρόνια, οι οποίοι τα έχουν εγκαταλείψει».

Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε, λοιπόν, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αποδόθηκε δικαιοσύνη σε ένα μέρος, για να είμαι αντικειμενικός κι ειλικρινής. Σώσαμε, δηλαδή, την περίπτωση των παιδιών που τα τελευταία δύο χρόνια επανήλθαν κι είναι ενεργοί και συμμετέχουν σε εξετάσεις, σώσαμε τα παιδιά τα οποία χρωστούσαν μόνο τη διπλωματική ή πτυχιακή τους ή την πρακτική τους άσκηση. Δεν καταφέραμε να σώσουμε τα παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν καταφέραμε να σώσουμε τα παιδιά που έχουν μόνο ένα ή δύο μαθήματα και θα τέλειωναν το Σεπτέμβριο και τα οποία για διάφορους λόγους δεν ήρθαν στις εξετάσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι μία θετική κίνηση αυτή. Προκειμένου να διαγράφονταν όλοι οριζόντια, καταφέραμε κι εξαιρέσαμε κάποιους. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι πίσω από τις διαγραφές που θα γίνουν 31 Αυγούστου, θα γίνουν και πολλές αδικίες».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχω την εντύπωση ότι η ρύθμιση στον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου περί διαγραφής των φοιτητών 31 Αυγούστου 2014, είχε ως απώτερο σκοπό τη συρρίκνωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είχε, δηλαδή, ως απώτερο σκοπό τις μαζικές διαγραφές φοιτητών, με τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις προσωπικού, έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να συρρικνωθεί, να μειωθεί η οικονομική υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στα πανεπιστήμια και να μην εκπλαγούμε, αν σε λίγο καιρό, θα υπάρξει ένα "Αθηνά 2" ή ένα "Αθηνά 3", το οποίο θα έρθει να αξιολογήσει την ανώτατη εκπαίδευση και να κλείσει τμήματα και σχολές, λόγω έλλειψης προσωπικού ή φοιτητών. Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος, πίσω από το μέτρο αυτό -του νόμου Διαμαντοπούλου-, ήταν η συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Δημοσιογράφος: Πώς θα γίνουν αυτές οι διαγραφές;

Γ. Μυλόπουλος: «Κατ' αρχήν, αναμένουμε την επόμενη Τρίτη να κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξαίρεση. Αν δεν κατατεθεί αυτό, 31 Αυγούστου διαγράφονται όλοι όσοι μπήκαν προ του 2003. Αν υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία που υποσχέθηκε, που συμφωνήσαμε χθες με τον υπουργό, θα σωθεί ένα 10% περίπου του συνόλου των μακροχρόνιων φοιτητών. Μετά τις 31 Αυγούστου, που σύμφωνα με το νόμο χάνεται η φοιτητική ιδιότητα στους φοιτητές που προβλέπεται -αυτούς του 2003, πλην των εξαιρέσεων-, θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστήμια, οι σχολές και συγκεκριμένα οι κοσμήτορες, να βρουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εμπίπτουν στο νόμο αυτό, να συγκεντρώσουν τις λίστες των ονομάτων και να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις, σύμφωνα με τις οποίες αυτοί οι φοιτητές θα χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα».

* Για τις μετεγγραφές φοιτητών:

«Έρχεται η πολιτεία και λέει ότι, επειδή οι οικογένειες περνούν δύσκολα και δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, κάνω κοινωνική πολιτική, θεσπίζοντας ένα μέτρο μετεγγραφών, σύμφωνα με το οποίο σχεδόν όλοι πια, όσοι έχουν περάσει σε πανεπιστήμια εκτός της πόλης τους, μπορούν να μετεγγραφούν στην πόλη τους. Αυτό, κατ' αρχήν, ακούγεται καλό. Από την άλλη, όμως, μεριά, σκεφτείτε ότι αυτή η κοινωνική πολιτική -αν μπορεί να ονομαστεί κοινωνική πολιτική αυτό το πράγμα-, γίνεται σε βάρος των πανεπιστημίων, διότι, πρώτον, αποψιλώνει τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ποιος θα μείνει στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου, του Ιονίου, στην Κρήτη, στα Ιωάννινα, στην Θράκη; Όλοι θα θέλουν να έρθουν στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που συγκεντρώνουν πάνω από το μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Άρα, λοιπόν, θα αποψιλωθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια κι εκεί μπορεί να έρθει κι ένα "Αθηνά 2" ή "Αθηνά 3", που θα κλείσει σχολές, τμήματα ή και πανεπιστήμια ολόκληρα. Από την άλλη πλευρά, τα κεντρικά πανεπιστήμια -όπως το ΑΠΘ, αλλά και το Καποδιστριακό της Αθήνας-, θα βουλιάξουν, διότι ξαφνικά θα έχουν τριπλάσιους, τετραπλάσιους φοιτητές από αυτούς που μπορούν πραγματικά να εκπαιδεύσουν... Αυτό το πράγμα το σκέφτηκε, πραγματικά, ο νομοθέτης; Το σκέφτηκε το υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Κοινοβούλιο, όταν τον Μάιο ψήφιζε αυτόν τον παράλογο, πραγματικά, νόμο; Θα διαλύσουν τα πανεπιστήμια με τον τρόπο αυτό. Τι έπρεπε να γίνει; Έπρεπε να δώσουν βοηθήματα στους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του σπιτιού τους σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Στο εξωτερικό, δίνονται υποτροφίες ή δάνεια στους φοιτητές ή δίνουν φορολογικές απαλλαγές ή κίνητρα φορολογικά στις οικογένειες, οι οποίες σπουδάζουν φοιτητές εκτός του σπιτιού τους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα