Ο Γ. Μανιάτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στις 17/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των δασών:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κορυφαία μας προτεραιότητα, να προστατέψουμε τα δάση μας, πολλές φορές γίνεται με τέτοιο τρόπο που στην πραγματικότητα λειτουργεί αρνητικά και προς τους πολίτες και προς τους επενδυτές και προς το ίδιο το περιβάλλον. Εμείς δίνουμε την δυνατότητα να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και πλήρης έλεγχος
των αποφάσεων των τοπικών δασαρχείων, έτσι ώστε και γρήγορα να γίνονται οι αποχαρακτηρισμοί και τον έλεγχο της απόφασης του κάθε δασάρχη να μπορεί να τον κάνει ο κάθε πολίτης. Με απλά λόγια, επισπεύδεται η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων και ταυτόχρονα η συγκεκριμένη απόφαση του δασάρχη, ως κείμενο, αλλά και ως χάρτης, αναρτάται στο διαδίκτυο. Ουσιαστικά, θέτουμε υπό τον έλεγχο του κάθε πολίτη την απόφαση της διοίκησης, προκειμένου -όπως επιβάλλει η δημοκρατία μας-, όλοι μας να ελεγχόμαστε και για την ταχύτητα των αποφάσεών μας και για την διαφάνειά τους...
Θέλουμε ταυτόχρονα να θωρακίσουμε την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, παράλληλα να δώσουμε πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των αποφάσεων της διοίκησης από τον κάθε πολίτη. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ελεγχόμενοι. Δεν μπορεί κανένας να είναι μόνο ελεγκτής. Είναι παραλογισμός να περιμένει κάνεις δεκαετίες, για να ξέρει την τελική απόφαση αποχαρακτηρισμού ή μη μιας έκτασής του, επειδή -για λόγους ανεξάρτητους της βούλησής του-, δεν παίρνει απόφαση η διοίκηση».

* Για την θέσπιση ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου:

«Έχουμε πάρει και μια άλλη πρωτοβουλία, να υπάρξει το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο. Με απλά λόγια, για όλες τις αιτήσεις που κάνουν οι πολίτες, σε όλες τις υπηρεσίες περιβάλλοντος -είτε του υπουργείου, είτε των αποκεντρωμένων περιφερειών-, η συγκεκριμένη αίτηση και το συγκεκριμένο αίτημα να αναρτάται στο διαδίκτυο και να μπορεί να παρακολουθεί ο κάθε πολίτης -και προφανώς ο άμεσα ενδιαφερόμενος-, πού ακριβώς βρίσκεται η υπόθεσή του. Όχι μόνο σε ποια υπηρεσία βρίσκεται και ποιος καθυστερεί, αλλά και ποιος -με ονοματεπώνυμο-, υπάλληλος έχει χρεωμένη την συγκεκριμένη απόφαση».

* Για τον αιγιαλό:

«Η χώρα μας δεν χρειάζεται ειδικό νομοσχέδιο για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, αλλά χρειάζεται απόλυτη και ακριβή οριοθέτηση, προσδιορισμό του αιγιαλού και της παραλίας. Αυτό ακριβώς είναι που έχει ψηφιστεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν αρχίσει να δουλεύουν οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με συνεργεία που οφείλουν να συγκροτήσουν. Αυτό που μπορώ να πω, ως συνολικότερο ζήτημα της αξιοποίησης του αιγιαλού, της παραλίας και των ακτών της χώρας μας, είναι ότι θέλουμε να ασκήσουμε ως υπουργείο -και θα ασκήσουμε-, μια ολοκληρωμένη χωροταξική πολιτική παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της χώρας για όλη την ακτογραμμή της χώρας, σύμφωνα και υπό τις κατευθύνσεις της νέας οδηγίας που εκπονεί αυτήν την στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία των παράκτιων περιοχών».

Δημοσιογράφος: Πέρα από το επενδυτικό κομμάτι και αυτό της ανάπτυξης, είναι ένα θέμα και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών;

Γ. Μανιάτης: «Αυτό είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά. Ουδείς ούτε δικαιούται, ούτε θα πρέπει να διανοηθεί να το περιορίσει κατά κεραία».

* Για τις περιοχές NATURA:

«Η Ελλάδα έχει περίπου 420 προστατευόμενες περιοχές, NATURA κ.λπ. Είναι γύρω στο 25%-27% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αν αναρωτηθείτε πόσο πλούτο φέρνουν αυτές οι περιοχές στην πατρίδα μας και πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί -προκειμένου να τις προστατέψουν και να τις αναδείξουν-, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικά. Αντίθετα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε στις αντίστοιχες χώρες -στις υπόλοιπες 27-, συνολικό αριθμό απασχολουμένων γύρω στα 6 εκ. ανθρώπων και δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση των περιοχών αυτών της τάξης των 60 δισ. ευρώ τον χρόνο. Τα αντίστοιχα μεγέθη για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά... Πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του τρόπου προστασίας, διοίκησης, παρακολούθησης, όλων αυτών των περιοχών. Εμείς, εδώ και 6 μήνες περίπου, έχουμε ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο με περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τους φορείς διαχείρισης και ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο αυτός ο διάλογος να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να μας δώσει το νέο σύστημα του τρόπου προστασίας και διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών της χώρας μας, που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός, πολύ πιο προστατευτικός για το περιβάλλον και, ταυτόχρονα, θα αποτελεί μια πηγή δημιουργίας δημόσιου πλούτου και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

* Για τον μητροπολιτικό ποδηλατοδρόμο:

«Είναι μια ανατροπή στον μέχρι τώρα τρόπο που έχουμε μάθει όλοι μας να βιώνουμε την καθημερινή μας μετακίνηση. Δίνουμε σε ένα συνολικό μήκος 27 χλμ, από την Κηφισιά μέχρι τον Φαληρικό όρμο, τη δυνατότητα σε όλες τις ηλικίες, σε όλους τους ανθρώπους, να διασχίζουν κάθετα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μεγάλης περιοχής, από δεκάδες δήμους, δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους, με ήπιες κλίσεις, με απόλυτη προστασία και ασφάλεια και κυρίως με δυνατότητα μετεπιβίβασης σε όλους, σχεδόν, τους σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους θεσμούς και, πάνω από όλα, να σεβαστούμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, μικροκομματικά παιχνίδια και σκοπιμότητες δεν μπορούν να εμφιλοχωρήσουν σε μια κορυφαία διαδικασία για την Δημοκρατία. Πιστεύω βαθιά ότι η σημερινή Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα