Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε στις 28/8, μέσω της εκπομπής, "Ραντεβού με τον Δήμαρχο", στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Για το προσφυγικό ζήτημα:

«Δεν έχω κρύψει την ανησυχία μου για την αδράνεια που προκαλεί το προεκλογικό κλίμα στη δημόσια διοίκηση. Αν βέβαια είχαμε ένα κράτος που μπορούσε να εξασφαλίσει τη συνέχεια στη δημόσια διοίκηση, ανεξάρτητα από την έλευση και παρέλευση υπουργών, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Όμως, σήμερα, η προεκλογική παραλυσία σε δύο κορυφαία θέματα, όπως το προσφυγικό και οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, μπορεί να αποδειχτεί
καταστροφική... Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά μια πανευρωπαϊκή κρίση. Όσοι το βλέπουν κοντόφθαλμα, πολύ σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ δυσκολότερες καταστάσεις.
Το ελληνικό κράτος, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε παντελώς απροετοίμαστο. Κανένα σχέδιο, καμία στρατηγική. Οι κυβερνήσεις, είτε υπέκυψαν στο πολιτικό κόστος και δεν δημιούργησαν κέντρα υποδοχής στα νησιά, ούτε κέντρα φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα, είτε κινήθηκαν ιδεοληπτικά, κλείνοντας, αντί να βελτιώσουν, τα ελάχιστα κέντρα που υπήρχαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εισερχόμενοι στη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι περίπου 170.000. Τετραπλάσιοι σε αριθμό από αυτούς που εισήλθαν πέρυσι. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από διεθνείς οργανισμούς ότι οι ροές αυτές θα μειωθούν, αντιθέτως μάλιστα. Η πόλη της Αθήνας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διαθέσαμε προσωρινά, έως το τέλος του έτους, έναν χώρο στον Ελαιώνα, συμβάλλαμε ώστε σε χρόνο ρεκόρ να στηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που περνούν από την πρωτεύουσα και έτσι εξαλείφθηκε και το αίσχος που υπήρχε στο Πεδίον του Άρεως.
Με επιστολή μου προς την κυβέρνηση, έχω ζητήσει η εγκατάσταση του κέντρου να συνοδευτεί από έργα σε υποδομές αποχέτευσης και κυκλοφορίας, έργα που έχουν αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και έχουν παραμείνει ημιτελή. Τα έργα αυτά είχαν αρχίσει να εκτελούνται σε αυτή την πολύ προβληματική περιοχή της πρωτεύουσας, τον Βοτανικό. Είναι πάντως υποχρέωσή μας, ως Δημάρχων, να μιλάμε με ειλικρίνεια στους πολίτες μας. Δεν επιτρέπεται να συναγωνιζόμαστε σε ασυνέπεια το κεντρικό κράτος. Οι ευθύνες και στο προσφυγικό πρέπει να μοιραστούν ισοβαρώς μέσα στην χώρα, όπως ζητάμε όλοι και από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιβάρυνση των ακριτικών νησιών και της πόλης της Αθήνας είναι δυσανάλογα μεγάλη. Με λύπη μου, ακούω εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να λένε "εγώ δεν θα δεχτώ ούτε έναν". Σε ποιον πλανήτη βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι; Μπορεί αυτή η στάση να γίνει ανεκτή; Για πόσο ακόμα νομίζουν κάποιοι άνθρωποι ότι μπορούμε να είμαστε μαζί μεν στη διεκδίκηση, χώρια όμως στην ευθύνη; Είναι αυξημένη η ευθύνη μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει ένα ορατό τέλος αυτή τη στιγμή. Η ευθύνη αυτή ανήκει σε όλους όσοι διατυπώνουν δημόσιο λόγο. Δεν επιτρέπεται εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης -που κανονικά θα έπρεπε να είναι εκπρόσωπος του κηρύγματος της αγάπης, της αλληλεγγύης-, να λέει από τον άμβωνα, απευθυνόμενος υποτίθεται στους πρόσφυγες, "σας αγαπάμε, αλλά δεν χωράμε". Να το λέει αυτό σε μητέρες και παιδιά που έφτασαν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Τι φαρισαϊσμός είναι αυτός;».

Αναφερόμενος στην είδηση του θανάτου 71 προσφύγων, μέσα σε φορτηγό στην Αυστρία, είπε: «Διαβάζουμε ότι στην Αυστρία, πάνω από 70 πρόσφυγες, πέθαναν από ασφυξία σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό, όπως ήταν στοιβαγμένοι. Είναι μια είδηση που σε πολλές περιπτώσεις περνάει στα ψιλά. Ας σκεφτούμε όμως τι θα είχε γίνει, εάν είχε πέσει ένα αεροπλάνο στην Αυστρία με 70 επιβάτες που δεν θα ήταν πρόσφυγες. Πόσο θα είχε συγκινηθεί η κοινή γνώμη. Αυτό αρκεί για να μας δείξει πόσο σχετική αξία έχει η ανθρώπινη ζωή».

Και πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ακροατή: «Είναι μεγάλο το πρόβλημα από την Τουρκία, από όπου έρχονται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο οι άνθρωποι αυτοί. Έχω αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τη Δήμαρχο Παρισιού και τον Δήμαρχο Ρώμης, να παρέμβουμε στον κ. Αβραμόπουλο, τον Επίτροπο για αυτά τα θέματα και ελπίζω πια, από τη στιγμή που το πρόβλημα έχει προσλάβει αυτές τις διαστάσεις -είναι πανευρωπαϊκό-, ότι θα βρεθεί μια λύση. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, αλλά και να έχουμε επιμονή στην αντιμετώπισή του».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα