Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Μεγγρέλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ερώτησή του στον Όλι Ρεν:

«Ρώτησα τον Όλι Ρεν πώς σχολιάζει όλη αυτή την εκστρατεία φόβου, ότι αν κερδίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα βγει η Ελλάδα
από την ευρωζώνη, θα διαλυθεί η ίδια η ευρωζώνη και τα λοιπά σενάρια εκφοβισμού. Η απάντηση του Όλι Ρέν -που είναι φιλελεύθερος, είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε στη συνείδηση των Ελλήνων με την έλευση του μνημονίου, με τη περίφημη φράση "καλό κουράγιο"-, ήταν μια δήλωση η οποία ήταν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και χάλασε αυτή την εκστρατεία του εκφοβισμού. Είπε "γνωρίζω" -και για μένα αυτό είναι το σημαντικό-, "ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας έχουν σαφή και ρητή δέσμευση για τη παραμονή της Ελλάδας μέσα στο ευρώ". Αναγνώρισε ότι υπάρχει υψηλό χρέος και κάτι πρέπει να γίνει με αυτό κ.λπ. Μετά όμως από αυτή τη δήλωση, ήρθαν και άλλα σημαντικότερα πράγματα. Οι χθεσινές δηλώσεις Ολάντ και Μέρκελ, που διαλύουν πλήρως τη κινδυνολογία περί grexit και ήρθε και το Bloomberg -γνωστό για τις απόψεις του, καθόλου φιλοσυριζικές-, που είπε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

* Για μεταρρυθμίσεις:

«Αυτή η λέξη έχει κακοποιηθεί. Στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής Σαμαρά - Βενιζέλου, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις, εννοούν -στη πράξη-, περικοπή μισθών, συντάξεων, κοινωνικού κράτους, δημόσιας δαπάνης για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία. Αντίθετα, μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες, στην Ελλάδα εκκρεμούν. Δηλαδή, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Χθες στη γερμανική Βουλή είπε κάποιος βουλευτής της αριστεράς ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, κτηματολόγιο... Σύγχρονη και αποτελεσματική αποκομμματικοποιημένη διοίκηση, περιορισμός της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Αυτές τις μέρες -για να μιλήσουμε με στοιχεία-, παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον επικεφαλής οργανισμών και γενικοί γραμματείς υπουργείων. Αυτό δείχνει, πρώτον, ότι ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας -όπως ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς- και ετοιμάζονται να πολιτευτούν. Το δεύτερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει διορίσει επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ ή του ΕΚΑΒ, αποτυχόντες πολιτευτές. Με συγχωρείται, αυτό τι σόι ευρωπαϊκού τύπου κράτος δείχνει; Μπανανία είναι...
Σας εξηγώ ότι σε πείσμα της προπαγάνδας που λέει ότι αυτοί που κυβερνούν είναι οι ευρωπαϊστές και εμείς είμαστε οι αντιευρωπαϊστές, οι αναχρονιστικοί, οι επικίνδυνοι που θα κάνουμε την Ελλάδα -ξέρω εγώ-, Κούβα, πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα εκκρεμούν... Το κοντράστ καμιά φορά βοηθάει για να καταλάβουμε ότι βασικός στόχος του προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι να γίνει επιτέλους η Ελλάδα ένα κανονικό δημοκρατικό ισότιμο ευρωπαϊκό κράτος, με κράτος δικαίου, με κοινωνικό κράτος και φυσικά με ένα διαχειρίσιμο χρέος και με ανάπτυξη».

* Για πρόγραμμα Γιούνκερ 300 δισ. επενδύσεων:

«Ας δούμε πρώτα τι είναι το πακέτο Γιούνκερ, όπως έχει εξαγγελθεί. Πρόκειται για 21 δισ. από δημόσιους πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την τράπεζα επενδύσεων, ούτε 1 ευρώ φρέσκο χρήμα. Και πάμε στα 300 δισ. με την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι θα πετύχουν μόχλευση 15 φορές. Αυτό, σε συνθήκες στασιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποπληθωρισμού και με τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, είναι εξωπραγματικό. Μόνο ο Ιησούς Χριστός πέτυχε το θαύμα να πολλαπλασιάσει ψάρια και ψωμιά. Ο κ. Γιούνκερ δεν είναι ο Ιησούς Χριστός. Δίπλα σε αυτό, υπάρχει το συμβούλιο -που χθες ενέκρινε το πακέτο Γιούνκερ-, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει στοιχειώδη. Δηλαδή, η συμμετοχή των κρατών - μελών θα είναι υποχρεωτική ή εθελοντική; Οι πιο πλούσιες χώρες που έχουν πλεονάσματα, που έχουν ωφεληθεί στα χρόνια της κρίσης, όπως η Γερμανία, θα βάλουν παραπάνω το χέρι στη τσέπη ή θα κατανεμηθεί με ίδια κριτήρια ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία; Τρίτον, οι επενδύσεις -οι όποιες γίνουν-, θα πάνε κυρίως για να υπηρετήσουν πολιτικές συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης; Δηλαδή, θα έχει ένα μπόνους η Ελλάδα ή οι άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερη αποεπένδυση, μεγαλύτερη ανεργία και επομένως μεγαλύτερη ανάγκη ή θα επωφεληθούν οι πιο ισχυρές που έχουν και πιο ώριμες προτάσεις; Τέταρτον, θα φτιαχτούν έργα, θα μπουν έργα που θα δημιουργήσουν μια προστιθέμενη αξία στην οικονομία και θα στηρίξουν την απασχόληση ή απλώς θα μπουν τα κλασσικά έργα, ο μεγαλοεργολάβος που έχει την έτοιμη μελέτη και προβάλλει τον αυτοκινητόδρομο; Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής δεν απάντησε τίποτα από αυτά. "Ξεπέταξαν" το θέμα, για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση. Το μόνο που είχε ενδιαφέρον χτες, ήταν είδηση, ήταν ότι ο κ. Τούσκ διάβασε μια ωραία δήλωση».

* Για σχέδιο νόμου που θα ξεσκεπάζει μετόχους των offshore:

«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πιέζει για τον περιορισμό αυτής της σκανδαλώδους νόμιμης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Το ζητούμενο είναι να καταλήξει αυτό σε αποτέλεσμα νομικά δεσμευτικό, που να εφαρμόζεται κιόλας. Σε αυτόν τον τομέα, ας κρατάμε μικρό καλάθι...
Αυτά τα συζητούν τα κράτη μέλη 12 χρόνια τώρα και δεν έχει γίνει τίποτα, γιατί τα θέματα της φορολογίας αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών - μελών και επομένως, πρέπει να πουν "ναι" και τα κράτη - μέλη. Σε αυτό χρειάζεται -με την εμπειρία που έχουμε-, να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί τα κράτη - μέλη καθυστερούν και αρνούνται να συμπράξουν. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση -όχι μόνο του κοινοβουλίου, αλλά και των πολιτών-, διότι αυτό που προκύπτει ως φοροδιαφυγή τρισεκατομμυρίων μεταφέρεται ως φορολογική επιβάρυνση σε αυτόν που δεν μπορεί να ξεφύγει, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον ελεύθερο επαγγελματία, με το μπλοκάκι κ.λπ.».

* Για εκλογές:

«Είχε ξεκαθαριστεί από τότε -μετά από συνεννόησή μου με το κόμμα και προσωπικά με τον Α. Τσίπρα-, ότι αν εκλεγώ ευρωβουλευτής, δεν θα ξανακατέβω στη Βουλή, εφόσον προκύψουν πρόωρες εκλογές και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί. Ως αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω πολλά, όχι μόνο στον πολιτικό μου χώρο, αλλά και στη χώρα μου. Είμαι ο μόνος Έλληνας στο προεδρείο της Ευρωβουλής και ο μόνος από την αριστερά. Αυτή την ώρα, νομίζω ότι η παρουσία μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως χώρα, είναι πολύ σημαντική».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
ιησούς χριστός, αθηνα, εκλογες, ελλαδα, μνημονιο, συριζα, τσιπρας, χρεος, μερκελ, bloomberg, κουρεμα, σαμαρας, βενιζελος, βουλη, οκανα, εκαβ, τραπεζες, ιησούς, συμμετοχή, προβάλλει, offshore, Αντωνης Σαμαρας, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, σχεδιο αθηνα, ιησούς, χωρες, το θεμα, γερμανια, εκαβ, θεμα, ιησούς χριστός, κτηματολογιο, οικονομια, οκανα, πιεση, προγραμμα, υγεια, φιλελευθερος, ψαρια, ωρα, bloomberg, ανεργια, ανθρωπος, γινει, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εκφραση, εργα, επενδυσεις, ιδια, θαυμα, κυβερνηση, κομμα, κουβα, μηκος, μηκος κυματος, μικρο, μοχλευση, νικο, προβάλλει, ολι ρεν, παμε, πεισμα, συμμετοχή, σοι, σχεδιο, τι ειναι, φυσικα, φορολογικη, φορα, χερι, χρημα, χριστος, δημητρης, ετοιμη, χωρα, μελετη, offshore, πακετο, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα