Ο Δ. Κοντός στον ΑΘΗΝΑ984

O διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, μίλησε στις 17/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Οι πολιτικές εξελίξεις -με κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας-, δεν επηρεάζουν έναν ασφαλιστικό οργανισμό, όπως ο ΕΟΠΥΥ. Συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας... Η διοίκηση πρέπει να λειτουργεί ανεξαρτήτως των εξελίξεων. Πρέπει να έχει την ουδετερότητα που

απαιτείται, για να μπορεί να επιτελεί την αποστολή της, δηλαδή την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Δημοσιογράφος: Πριν και μετά, τα ίδια χρήματα θα υπάρχουν για αποπληρωμές ή επηρεάζονται;

Δ. Κοντός: «Είναι ένα θέμα που δεν αφορά τον ΕΟΠΥΥ, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία που εισπράττουν τις εισφορές και τις αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές αφορούν προϋπολογισμούς, προβλέψεις και πιστώσεις, τα οποία έχουν γίνει, υπάρχουν και δεν μεταβάλλονται».

Δημοσιογράφος: Και εσείς, με τη σειρά σας, έχετε να πληρώσετε παρόχους υγείας και χρωστάτε 838 εκατομμύρια ευρώ...

Δ. Κοντός: «Και πληρώνουμε και αποδίδουμε με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ' ότι στο παρελθόν. Τα 838 εκατομμύρια πριν από μερικούς μήνες ήταν 2 δισ. ευρώ. Επομένως, έχουμε μειώσει πάρα πολύ τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του οργανισμού και όσο περνάει ο καιρός, το ύψος αυτό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μειώνεται πολύ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται από το παρελθόν, δηλαδή από τα ταμεία από τα οποία προέκυψε και ο ΕΟΠΥΥ. Σημαντικές οργανωτικές και διοικητικές δυσλειτουργίες αυτών των ταμείων είναι η κυριότερη αιτία για την οποία υπάρχει η καθυστέρηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Δημοσιογράφος: Μας λέτε ότι τα κονδύλια υπήρχαν και δεν υπήρχαν οι διαδικασίες;

Δ. Κοντός: «Φυσικά υπάρχουν. Υπάρχουν ταμεία που ήταν σε πλήρη αδυναμία -και συνεχίζουν να είναι- να εκκαθαρίσουν, να μας ζητήσουν πίστωση. Εμείς στα ταμεία μεταβιβάζουμε προϋπολογισμό, πιστώσεις, χρήματα για να μπορούν να πληρωθούν γιατροί, διαγνωστικά, κλινικές και ασφαλισμένοι από τα προηγούμενα χρόνια... Πιέζουμε, συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν τα ταμεία, αλλά μέχρι ένα σημείο... Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την καθυστέρηση που διογκώνει και τον όγκο των ληξιπροθέσμων είναι κάποια διαστήματα που έμειναν χωρίς συμβάσεις. Οι πάροχοι είχαν ένα κενό. Τα περίφημα μη συμβασιοποιημένα. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, ο υπουργός, ο κ. Βορίδης και ο ΕΟΠΥΥ έχουν καταθέσει μια νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που συζητείται και ελπίζουμε να ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή, η οποία δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να πληρωθούν και οι υποχρεώσεις, οι οποίες δεν μπορούν σήμερα να πληρωθούν, διότι ανάγονται σε μικρές περιόδους που δεν λειτουργούσαν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ή τα προηγούμενα ταμεία... Εντός του 2014 ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έχουν πληρωθεί οι πάντες εντός του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ... Έχουμε ροή και τακτικότητα πληρωμών, που δεν έχει προηγούμενο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα