Νόμπελ Οικονομίας 2013

Οι Φέιμα, Χάνσεν και Σίλερ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2013 για το έργο τους στον καθορισμό των τιμών των οικονομικών στοιχείων.

Οι Γιουτζίν Φέιμα, Λαρς-Πίτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ, που εργάζονται όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2013 για το έργο τους «στην εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού», όπως ανακοίνωσε η επιτροπή η οποία απονέμει το βραβείο.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι δίνει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται

από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (909.000 ευρώ), στους Φέιμα, Χάνσεν και Σίλερ για το έργο τους όσον αφορά την πορεία των τιμών των διαφόρων στοιχείων ενεργητικού στις αγορές. Αν και είναι αδύνατον να προβλέπονται επακριβώς οι τιμές των αξιόγραφων στις αγορές σε μελλοντικές ημερομηνίες, χάρη στην δουλειά των τριών Αμερικανών έγινε «δυνατό να προβλεφθεί η γενική πορεία των τιμών αυτών για μακρές περιόδους, όπως τα τρία ως πέντε επόμενα χρόνια», σημείωσε η Επιτροπή. Οι νικητές, προσέθεσε η Επιτροπή, έθεσαν τις βάσεις για την κατανόηση της πορείας των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, επισήμως το Βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις Οικονομικές Επιστήμες στην Μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ, δημιουργήθηκε το 1968. Δεν ανήκε στην πρώτη ομάδα των βραβείων που εγκαθιδρύθηκαν με βάση την διαθήκη του επιχειρηματία και εφευρέτη της πυρίτιδας το 1895.

Ο Φέιμα, 74 ετών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 είχε αποδείξει ότι αποτελούσε αυταπάτη η πρόβλεψη των βραχυχρόνιων τιμών στις αγοράς, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τις ακολουθούμενες πρακτικές. Ο Σίλερ, 67 ετών, ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι ήταν δυνητικά πιο εύκολο να γίνουν μακρόχρονες προβλέψεις. Ο Χάνσεν, 61 ετών, ανέπτυξε κατόπιν μια στατιστική μέθοδο για να δοκιμαστούν οι θεωρίες αυτές στις πραγματικές τιμές των στοιχείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα