Νευρικότητα και απώλειες στη Wall

Επέστρεψε σήμερα η νευρικότητα στη Wall Street με τους βασικούς δείκτες να χάνουν στο κλείσιμο τα κέρδη τους καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της νομισματικής χαλάρωσης που προσφέρει στην οικονομία η Federal Reserve.

Το κλίμα φαίνεται ότι επιβάρυναν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry ο οποίος έστειλε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι τώρα ότι η

αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για τη Συρία μετά τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς.

Τα σημερινά -αδύναμα- στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών δεν βοήθησαν τους επενδυτές να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν 7,3% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 226,6 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 4%.

Χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται η κατηγορία των μεταφορών, η οποία σημειώνει μεγάλες διακυμάνσεις, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν μόλις 0,6%.

Τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μονοπωλούν τους τελευταίους μήνες την προσοχή των επενδυτών καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης στις ΗΠΑ ΘΑ οδηγήσει την Fed να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke άφησε ανοικτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να περιορίζει τη νομισματική χαλάρωση που προσφέρει εφόσον η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιμένουν πλέον η κεντρική τράπεζα να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο να μειώνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που φτάνει σήμερα τα 85 δισ. δολ. τον μήνα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 64,00 μονάδες (-0,43%) κλείνοντας στις 14.946,40 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% και έκλεισε στις 3.657,50 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 6,70 μονάδων (-0,40%) κλείνοντας στις 1.656,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό.
Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 75,43 δολ. με άνοδο 1,54 δολ. ή σε ποσοστό 2,08%. Ακολούθησαν η μετοχή των McDonalds με κέρδη 0,19% και κλείσιμο στα 95,31 δολ. και η Alcoa η οποία έκλεισε στα 8,06 δολ. με άνοδο 0,12%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Procter and Gamble (-1,84%), η Microsoft (-1,73%) και η Verizon Communications Inc (-1,41%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολ. ή σε ποσοστό 1,45% και έκλεισε στα 4,09 δολ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει σήμερα η είδηση της εξαγοράς της Onyx Pharmaceuticals από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen έναντι 10,4 δισ. δολ.

Η εξαγορά αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη στο κλάδο της βιοτεχνολογίας και δίνει στην Amgen το δικαιώματα του σκευάσματος Kyprolis, του νέου φαρμάκου για το πολλαπλό μυέλωμα οι πωλήσεις του οποίου σύμφωνα με αναλυτές θα φτάσουν τα 2 δισ. δολ.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Σε συμφωνία συγχώνευσης κατέληξαν εξάλλου η BATS Global Markets και η Direct Edge Holdings, με τις δύο εταιρείες να μην ανακοινώνουν ωστόσο τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας.

Ο CEO της BATS Joe Ratterman θα διατηρήσει τη θέση του, ενώ ο CEO της Direct Edge, William O΄Brien θα έχει τη θέση του προέδρου στο νέο σχήμα.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η νέα εταιρεία θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διαχειρίστρια χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ από πλευράς αριθμού μετοχών, πίσω από την NYSE Euronext, καθώς θα έχει το 20,6% της συνολικής αγοράς.

Οι δύο εταιρείες – που έχουν δημιουργηθεί από χρηματιστηριακές και τράπεζες και λειτουργούν από δύο χρηματιστήρια στις ΗΠΑ η κάθε μία – χρησιμοποιούν τεχνολογία που βασίζεται κυρίως στις συναλλαγές υψηλής ταχύτητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα