"Νάρκη" στις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μια μεγάλη παγίδα για όσους έχουν έχουν χαμηλό εισόδημα και «έκαναν το λάθος» να εισπράξουν το 2013 κάποιες έκτακτες παροχές ή ειδικά επιδόματα υπάρχει στις εγκυκλίους για τις απαλλαγές και εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ. Στο εισόδημα που προσμετράται για το εισοδηματικό κριτήριο μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

περιλαμβάνονται και όλα τα απαλλασσόμενα, αυτοτελώς φορολογούμενα και έκτακτα εισοδήματα που έχει εισπράξει ο φορολογούμενος. Έτσι, ακόμη και ένας άνεργος μπορεί να χάσει την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο και μόνο επειδή το 2013 εισέπραξε την αποζημίωση απόλυσής του.

Ειδικότερα, στις σχετικές αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται ότι στο εισόδημα για το εισοδηματικό κριτήριο περιλαμβάνονται όλα τα ποσά που δηλώθηκαν στις παραγράφους 3 έως 10 του πίνακα 6 της φετινής φορολογικής δήλωσης. Ποια είναι αυτά; Είναι όσα απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο όπως, για παράδειγμα, τα μερίσματα από ανώνυμες εταιρείες , τα κέρδη από την πώληση μετοχών, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας,, οι τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες, οι τόκοι ρέπος και ομολόγων.

Σε αυτούς τους κωδικούς περιλαμβάνονται, επίσης, τα ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και δεν βαρύνονται με την έκτακτη εισφορά όπως οι αποζημιώσεις απολύσης, τα διάφορα επιδόματα παιδιών, το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Επισημαίνεται, ότι παγίδα υπάρχει και για όσους πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης, αφού για το εισοδηματικό όριο λαμβάνεται υπόψη το δηλωθέν ή το τεκμαρτό εισόδημα εφόσον το δεύτερο είναι υψηλότερο.

Σημειώνεται ότι έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Προϋπόθεση είναι, επίσης, να μην έχουν στην κατοχή τους κτίσματα άνω των 150 τετραγωνικών και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 85.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι και τις 150.000 εφόσον είναι έγγαμοι και τις 200.000 εφόσον έχουν παιδιά.

Απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί καθώς. Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται και οι ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.

*Διαβάστε ακόμη:
- Διπλή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα