Μόνος σε ιστορικό υψηλό ο S&P 500

Σε ιστορικό υψηλό επίπεδο έκλεισε για 27η φορά φέτος ο S&P 500, ωστόσο οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου εγκατέλειψαν το θετικό τους πρόσημο λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών.

Οι δείκτες εγκλωβίστηκαν από νωρίς σε στενό εύρος διακύμανσης μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ που ήρθαν να βάλουν "φρένο" στον ενθουσιασμό για τα νέα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις

συνεχίζουν, στο μεταξύ, να ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου που ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της Wall Street, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες για επιτάχυνση του ρυθμού προσλήψεων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,830 μονάδες (0,02%) κλείνοντας στις 17.083,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,59 μονάδων (0,04%) και έκλεισε στις 4.472,11 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,97 μονάδων (0,05%) κλείνοντας στις 1.987,98 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Nike κλείνοντας στα 78,62 δολάρια με άνοδο 1,25 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,62%. Ακολούθησαν η The Travelers Companies με κέρδη 1,23% και κλείσιμο στα 92,91 και η Walt Disney, η οποία έκλεισε στα 86,78 δολάρια με άνοδο 0,86%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-3,04%), η Boeing (-1,86%) και η AT & T (-1,31%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στην εκκίνηση των συναλλαγών οι αμερικανικές μετοχές επιφύλαξαν θετική υποδοχή στα τελευταία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που έδειξαν πτώση των νέων αιτήσεων κατά 19.000 στις 284.000 την τελευταία εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2006. Οι οικονομολόγοι τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 305.000.

Ωστόσο τα κέρδη άρχισαν να εξανεμίζονται μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ιουνίου για τις νέες πωλήσεις νέων κατοικιών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 8,1% σε σχέση με το Μάιο, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο των εκτιμήσεων.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε επίσης στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου καθώς αναζητούν ενδείξεις που θα «μαρτυρήσουν» εάν οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν το δρόμο τους προς νέες «αχαρτογράφητες» περιοχές. Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά: οι αναλυτές έχουν αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη τριμήνου των εταιρειών του S&P 500, αναμένοντας τώρα αύξηση 5,6% , από 4,9% προηγουμένως.

Αποτελέσματα που ξεχώρισαν

Άνοδο 5,2% κατέγραψε η μετοχή του Facebook, καθώς η γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης κατάφερε να «συντρίψει» τις εκτιμήσεις με τα μεγέθη β’ τριμήνου –υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών και εκτόξευση 61% των εσόδων. Η εταιρεία έχει χαράξει ρότα για να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της κεφαλαιοποίηση 200 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της TripAdvisor υποχώρησε αντίθετα κατά 5,3% μετά τα πιο αδύναμα των εκτιμήσεων ανά μετοχή κέρδη β’ τριμήνου.

Η Caterpillar ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του β΄ τριμήνου βελτιώθηκαν, παρά την πτώση των εσόδων και την εξασθένιση στον τομέα των πόρων. Η μετοχή της όμως υποχώρησε 3,1%, καθώς τα έσοδα απογοήτευσαν.

Η Ford Motor από την πλευρά της εμφάνισε αύξηση 6% στα κέρδη β’ τριμήνου, με τα ανά μετοχή κέρδη να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 0,3%.

Παραμένοντας στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, πτώση 80% στα κέρδη της ανακοίνωσε η General Motors Co. καθώς τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από έκτακτες επιβαρύνσεις ύψους 1,5 δισ. δολ. λόγω αποζημιώσεων και του προγράμματος ανακλήσεων που έχει δρομολογήσει η εταιρεία. Η μετοχή της έκλεισε στο -4,5%.

Αύξηση κερδών ανακοίνωσε η 3M για το β΄ τρίμηνο του έτους στα 1,27 δισ. δολ. ή 1,91 δολ. ανά μετοχή από 1,2 δισ. δολ. ή 1,71 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Η φαρμακευτική ELi Lilly ανακοίνωσε αντίθετα ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου υποχώρησαν 39% καθώς η λήξη κάποιων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων και των όγκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα