Μαξίμου: Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις Τσίπρα - Πιτέλα

Τη σημασία των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, εστιάζοντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «...παρά τις
πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε, να βάλουν στο δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα».

«Και πιστεύω, πλέον πια, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε και οι προθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δεν θα το καταφέρουν, η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν» τόνισε στην συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είναι ένα εγχείρημα που πρώτα από όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας», ενώ αναφερόμενος στο πολιτικό στίγμα των διαμειφθέντων του πρόσφατου παρελθόντος είπε «αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιο του στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή ιδεολογική και πολιτική μέσα στην Ευρώπη, και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης σε αντίθεση με μια προοδευτική αντίληψη που θέλει την Ευρώπη των λαών, απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη».

«Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας, αλλά διαδικασίας ανάκαμψης, ανάταξης και ανοικοδόμησης της χώρας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από τη κρίση, αλλάζοντας όμως κι εμείς...» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σχετική δήλωση έχει κάνει και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλα, ο οποίος ζητάει από την Άγγελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει την συμφωνία με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, γράφει:

«Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες φοβούνται πως η συμφωνία για μια νέα χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί σε ρίσκο εξαιτίας των καινούργιων απαιτήσεων της καγκελαρίου Μέρκελ.

Επίσης ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάννι Πιτέλα δήλωσε: Ζητάμε από την καγκελάριο να κρατήσει τη δέσμευσή της κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μην φέρει στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις, όπως την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Άγγελα Μέρκελ θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της αντί να χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως δικαιολογία ή άλλες κινήσεις αντιπερισπασμού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα