Κύπρος: Λάθος συσχετισμός οστών

Δύο εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο Βρετανός γενετιστής, Γουΐλιαμ Γκουντγουΐν, και ο Ισπανός ιατροδικαστής ανθρωπολόγος, Χοσέ Λουΐς Πριέτο, επιβεβαίωσαν την καταγγελία της οικογένειας του μέχρι πρότινος αγνοουμένου, Γεωργίου Φορή από την 'Ασσια ότι η CMP (Eπιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα) της παρέδωσε, στις 31.12.2014, προς ταφή, εκτός από οστά του δικού της ανθρώπου και οστά άλλων τριών προσώπων.

Σε ανακοίνωσή τους, μετά από προκαταρκτική έρευνα, οι δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συμπεραίνουν: «Ως
προς τη συγκεκριμένη υπόθεση του Γ. Φορή, παρότι η ταυτοποίηση του ατόμου ήταν σωστή, επτά μικρά οστά από το πόδι λανθασμένα συσχετίστηκαν με το άτομο».

Οι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν το έργο της CMP, ενώ επισκέφθηκαν και το εργαστήριο για να εξετάσουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Επίσης , στην ανακοίνωση τους οι εμπειρογνώμονες αναφέρονται στην ιδιαίτερα πολύπλοκη φύση αρκετών περιπτώσεων που χειρίζεται η CMP , λόγω του αριθμού των ατόμων που είναι θαμμένα σε χώρους ταφής, αλλά και την κακή κατάσταση των οστών και των χώρων αυτών.

«Κατά τη γνώμη μας, η μεθοδολογία που ακολουθείται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της CMP είναι συμβατή με τη διεθνή πρακτική, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επανασυσχετισμού των σκελετικών στοιχείων που προέρχονται από ανακατεμένα οστά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, η CMP με ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη τους συγγενείς του αγνοούμενου Γεωργίου Φορή, αποδεχόμενη τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία προέβησαν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, « κατέδειξε ότι, αν και η ταυτοποίηση των λειψάνων ήταν σωστή, εντούτοις κάποια μικρά οστά σχετίστηκαν λανθασμένα με τον αγνοούμενο».

Η Επιτροπή διαβεβαιώνει τις οικογένειες των αγνοουμένων για την δέσμευση της να συνεχίσει τις προσπάθειες της να εξακριβώσει την τύχη όλων όσων αγνοούνται ακόμη, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η οικογένεια του Γεωργίου Φορή σε δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δυο εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν την ορθότητα των συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σύμφωνα με τα οποία η Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα (CMP) έδωσε οστά στην οικογένεια «που όντως ανήκουν στον συγγενή μας Γεώργιο Φορή και άλλα επτά οστά που ανήκουν σε άλλους τρεις αγνοουμένους». Η οικογένεια, προστίθεται, πληροφορήθηκε από τους δύο εμπειρογνώμονες ότι οι άλλοι τρεις άνδρες είναι επίσης αγνοούμενοι από την 'Ασσια και η Επιτροπή ζήτησε να λάβει αντίγραφα των εκθέσεων του ΙΝΓΚ. Η οικογένεια αποφάσισε να εφοδιάσει την Επιτροπή με αντίγραφα αυτών των εκθέσεων, αν και αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία της για να μπορέσει η CMP να προβεί γρήγορα στην επίσημη ενημέρωση των οικογενειών τους.

Η οικογένεια, αναφέρει η ανακοίνωση, δέχθηκε την προφορική και γραπτή συγγνώμη της Επιτροπής για το λάθος της, σημειώνοντας επανειλημμένως ότι «τα λάθη στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν επτά. Επτά στα 18 οστά (δηλαδή περίπου 30% με 40%) είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό λάθους και εγείρει έντονες ανησυχίες για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Επιτροπή στο παρελθόν». Η αργοπορία της Επιτροπής , επισημαίνει η οικογένεια Φορή, «να αναγνωρίσει και να διορθώσει το λάθος της επιβεβαίωσε την ύπαρξη αρκετών τρωτών σημείων στην ερευνητική διαδικασία που ακολουθεί, η οποία χρήζει άμεσης επανεξέτασης και διόρθωσης για να μην παρουσιαστούν παρόμοια λάθη στο μέλλον και για να μην υποστούν τέτοια ταλαιπωρία και άλλες οικογένειες αγνοουμένων».

Τέλος, η οικογένεια Φορή τονίζει ότι αναμένει την επίσημη έκθεση των εμπειρογνωμόνων, καθώς και απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία επανεξέτασης, την διαδικασία επιστροφής οστών και τη διαδικασία για τα εφεδρικά σκελετικά δείγματα που ακολούθησε η Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα (CMP) και για τα οποία δεν έχει δώσει ακόμη επίσημη γραπτή απάντηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα