Κυπριακό και Τζιχαντιστές στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Τουρκία

Του Χρήστου Καπούτση

Το Κυπριακό, η ενέργεια, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η εξουδετέρωση της απειλής των Τζιχαντιστών, είναι τα βασικά θέματα των συζητήσεων που έχει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν στην Τουρκία. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, ήταν επίσης ο βασικός ομιλητής στη σύνοδο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, με θέμα την οικονομία και την ενέργεια που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τζό Μπάιντεν, κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη,

είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, παρουσίασε τη βασική θέση της αμερικανικής διπλωματίας, που είναι: «επανάληψη των συνομιλιών για τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, συμβιβαστική λύση στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου και όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, θα πρέπει να αποφύγουν βήματα, τα οποία είναι προκλητικά και δημιουργούν εντάσεις». Επίσης ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να συμβάλλουν στην πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Από την πλευρά τους οι Τ. Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να αυξήσει την πίεση προς την Λευκωσία και την Αθήνα, για την άμεση τακτοποίηση του Κυπριακού Ζητήματος, στην λογική των δυο ξεχωριστών και ισότιμων οντοτήτων (ελληνοκυπριακή, τουρκοκυπριακή) με ταυτόχρονη αναγνώριση και στις δυο πλευρές, κυριαρχικά δικαιώματα επί της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ως «προπομπός» της επίσκεψης του αμερικανού Αντιπροέδρου στην Τουρκία, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Τζών Κένινγκ, ζήτησε από την Τουρκία, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία, «να αποσύρει το πλοίο της (Barbaros), από την περιοχή, να αποσύρει, επίσης τη NAYTEX, (την οδηγία, δηλαδή, με την οποία η Άγκυρα δέσμευε περιοχές για ασκήσεις) και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες». Μέχρι εδώ πολύ καλά, «Status quo ante», δηλαδή η «κατάσταση πριν τις τουρκικές προκλήσεις». Όμως, υπάρχει μία ασάφεια που θα πρέπει να διευκρινιστεί. Στις δηλώσεις του ο αμερικανός πρέσβης, ζητά εμμέσως την συμπερίληψη στις συνομιλίες των δύο πλευρών του θέματος των υδρογονανθράκων. Αυτό, δηλαδή, που ζητά και η Τουρκία, για να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ και να σταματήσει τις προκλήσεις!

Ο Τζο Μπάιντεν , με τις συναντήσεις του με την πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας, δήλωσε ότι: «η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ασφάλεια και την ευημερία όλης της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζοντας ότι αυτό «είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας». Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να υποστηρίξει τις συνομιλίες υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Τζιχαντιστές

Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η απειλή που συνιστά η ενδυνάμωση και εξάπλωση των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Η Τουρκία αποτελεί και επίσημα μέλος του υπό την αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των ανταρτών του ΙΚ, ωστόσο ο ρόλος της χώρας στη συμμαχία αυτή δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συνάντηση που είχαν ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε περίπου 4 ώρες. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά Ηλεκτρονικά Μέσα, ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από την τουρκική πολιτική ηγεσία την συνεργασία των δύο χωρών (ΗΠΑ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ) στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας (συμμετέχει και η Ελλάδα) για την αντιμετώπιση του ISIL, που συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Επισημαίνουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υποστήριξε ότι, η Τουρκία και άλλες χώρες «στήριξαν οικονομικά και στρατιωτικά» τους «τζιχαντιστές του ISIS».

Επίσης ο Τζο Μπαίντεν ζήτησε από την Άγκυρα, να συνδράμει ενεργά στην αποτροπή της μετάβασης ξένων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ μέσω Τουρκίας, που θέλουν να ενταθούν στο ISIL. Και ακόμη, συζητήθηκε η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ο ρόλος της Τουρκίας στην πολύπλευρη κρίση (πολιτική, ενεργειακή, στρατιωτική) στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει το φυσικό αέριο που θα εξορυχτεί γύρω από την Κύπρο, να φθάσει στις διεθνείς αγορές»

«Αν χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, τότε η ‘’ΤΔΒΚ’’ και η ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ από κοινού μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη της ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν για την ειρήνη. Η χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές», τόνισε ό Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε ειδική συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μίλησε μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν.
«Εάν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν στο ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή μ' ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο». Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ανέφερε τα εξής. «Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης. Αν οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν, μονοπωλώντας τις πηγές ενέργειας, να ξεκινήσουν διαγωνισμούς σα να τους ανήκουν όλες αυτές οι πηγές και θελήσουν να παρουσιάσουν τις εν λόγω πηγές, στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι στην παγκόσμια αγορά, τότε και εμείς θα κάνουμε έρευνες στο ίδιο μέρος, μαζί με τους Τουρκοκύπριους κάνοντας χρήση του ιδίου δικαιώματος», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, διευκρίνισε ακόμη, ότι ζήτημα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου, θα θέσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την επικείμενη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου. Όπως είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, «οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί και σε όλους τους κατοίκους του».

Keywords
Τυχαία Θέματα