Aλλαγή κλίματος

Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος μετά την επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα και θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώθηκε η διάθεση όλων να εργαστούν, ώστε το συντομότερο να υπάρξει αποκατάσταση της ρευστότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας πριν από λίγο σε τηλεοπτικούς σταθμούς επεσήμανε ότι στη λίστα που θα δοθεί θα αναφέρονται πιο συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα και ότι αυτές θα λάβουν σύντομα τη μορφή πολλών νομοσχεδίων και όχι ενός. Πρόσθεσε ότι ρευστότητα θα δοθεί με την έγκριση των μεταρρυθμίσεων και όχι με τη νομοθέτηση. Επεσήμανε ότι τα κλιμάκια στη Αθήνα θα έχουν ρόλο μόνο συλλογής πληροφοριών.


Στο σύντομο κοινό ανακοινωθέν μετά την επταμερή, αναφέρεται ότι όλα τα μέρη είναι σε πλήρη διάθεση να τηρήσουν τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου το γρηγορότερο δυνατόν, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν πλήρη λίστα τις επόμενες ημέρες οπότε και θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup. Ως προς τη διαδικασία η πολιτική συζήτηση θα γίνεται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα γίνεται μόνο συλλογή πληροφοριών από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκρερ θα προχωρήσει άμεσα στην προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανακοινωθεί σήμερα από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ.


«Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την πέμπτη αξιολόγηση τη λεγόμενη, ούτε το mail Χαρδούβελη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσει. Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώθηκε η διάθεση όλων των πλευρών να εργαστούν, ώστε το συντομότερο να υπάρξει η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.


Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ένα σημαντικό ποσό με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Ποσό το οποίο θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κο Γιούνκερ.


«Ξαναβάζουμε τη διαδικασία στις ράγες γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, Τσίπρας και εταίροι συμπέραναν ότι η Ελλάδα έχει χρήματα έως τις 15 Απριλίου. Η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή ρευστότητα ώστε να αποπληρώσει τη δόση που εκπνέει σήμερα, ύψους 350 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η Washington Post, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, πάνω από τα κεφάλια των 28 ηγετών κρεμόταν η απειλή ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθούσε εκ νέου σκληρή στάση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απευκταία λύση της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Η αίσθηση μετά το πέρας της μίνι συνδιάσκεψης ήταν ότι έφυγαν πιο αισιόδοξοι από ό,τι όταν προσήλθαν σε αυτή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει ένα πιο συμπαγές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς ο χρόνος εξαντλείται, γράφει το Bloomberg. «Χωρίς μια σημαντική λύση, η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα αυτόν τον μήνα, καθώς λήγουν πληρωμές χρέους και πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις», σημειώνει το δημοσίευμα.


Περίπου 2,2 δισ. ευρώ καταβάλλει σήμερα για δανειακές υποχρεώσεις το Δημόσιο, μεταξύ αυτών 350 εκατ ως τελευταία δόση Μαρτίου προς το ΔΝΤ, πάνω από 1,6 δισ. ευρώ για λήξεις βραχυπρόθεσμων γραμμάτιων, αλλά και τόκοι τεσσάρων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ.


Φρανσουά Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν... ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας», είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την επταμερή συνάντηση.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», επέμεινε ο ίδιος.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν απο δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

Άγγελα Μέρκελ


«Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε η Καγκελάριος.

Η Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος.

«Η Ελλάδα υποσχέθηκε χθες να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής της σύμβασης και να αποστείλει έναν ολοκληρωμένο, λεπτομερειακό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους τους στην ευρωζώνη μέσα στις επόμενες ημέρες».

Μετά την επταμερή συνάντηση —στην οποία συμμετείχαν η Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους— η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για να αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα.

Πάντως, η Άγγελα Μέρκελ απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία της ενδεχόμενης εκταμίευσης νέας δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.

Νωρίτερα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερύυν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να συμφωνήσουμε σε ένα πακέτο που θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός των επόμενων τριών μηνών. Ο χρόνος κυλά και θα πρέπει να τρέξουμε».

Eν τω μεταξύ, την ανάγκη να βρεθεί πάση θυσία λύση για την Ελλάδα, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση και κυρίως η ρευστότητα της χώρας, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με Άνγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Χάνεται χρόνος σε συζητήσεις που αφορούν επικοινωνιακή διαχείριση και όχι την πραγματικότητα της οικονομίας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ Σαμαράς και τόνισε ότι ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής από όλες τις πλευρές επαναλαμβάνοντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε κάθε θετικό βήμα και ότι θα σταθεί αντίθετος σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.


Η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή ρευστότητα ώστε να αποπληρώσει μια ακόμη δόση, ύψους 350 εκατ. ευρώ, του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και πρέπει να αποπληρώσει σήμερα, είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα