Κωδικός: Αρχαιοκαπηλία

Με την είδηση ότι υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση της Εθνικής Πινακοθήκης και πως ο εντοπισμός του πίνακα του Πικάσο είναι ζήτημα εβδομάδων, άρχισε η τελευταία ημέρα παρουσίασης της έρευνας του Αθήνα 9.84 για την αρχαιοκαπηλία.

Στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, όπου παρουσιάστηκε η μεγάλη έρευνα του σταθμού μας ο ιδιωτικός ερευνητής, πρόεδρος του Συλλόγου Καταπολέμησης της Αρχαιοκαπηλίας Γιώργος Τσούκαλης δήλωσε ότι, τα κλοπιμαία βρίσκονται ακόμη εντός των ελληνικών συνόρων.

Τα
κυκλώματα, τις διαδρομές που ακολουθούν αλλά και με το θαύμα των ανακαλύψεων η δημοσιογραφική ομάδα η οποία αποτελείτο από την Βάνα Λυκομήτρου, την Κωνσταντίνα Βρεττού, την Μαρία Τιγκιρίδου και τον αστυνομικό συντάκτη Παναγιώτη Μαργαρώνη, με επικεφαλής την αρχισυντάκτρια του Πολιτιστικού Τμήματος του Αθήνα 9.84 Ελεονώρας Ορφανίδου, ολοκλήρωσε τη μεγάλη έρευνα για την αρχαιοκαπηλία.

Κυκλώματα και διαδρομές – ξεκινώντας από τη λαθρανασκαφή
Για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα οργανωμένα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, καθώς και τις πιθανές διαδρομές που ακολουθούν τα κλοπιμαία έως ότου φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μιλά η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα. Όπως λέει, αφετηρία αυτής της διαδρομής είναι, μεταξύ άλλων, οι λαθρανασκαφές, φαινόμενο, το οποίο δυσκολεύει ιδιαίτερα το έργο των αρχαιολόγων καθώς οι, υπό έρευνα, περιοχές είναι αφύλακτες.

Εμπόριο και Διαδρομές

Οι Αραβικές Χώρες κατέχουν την πρωτιά της ζήτησης έργων Τέχνης και αρχαιοτήτων, αναφέρει ο ερευνητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης. «Η εξαγωγή αρχαιοτήτων από την Ελλάδα είναι κάτι που γίνεται πολύ εύκολα μέσω μιας βαλίτσας και ακόμη πιο εύκολα μέσω θαλάσσης. Το δύσκολο όμως, είναι να γίνει το αντίθετο. Ο επαναπατρισμός είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία η οποία όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, μπορεί να κρατήσει ολόκληρες δεκαετίες» αναφέρει. Επίσης μιλά και για το ξέπλυμα των αρχαιοτήτων ώστε αυτές να καταλήξουν με «ασφάλεια» στους εκθεσιακούς χώρους των μουσείων του εξωτερικού.
Η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται με όλους τους φορείς, διεθνείς αστυνομικούς και εγκληματολογικούς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ και την Γιούροπολ, δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκαλάκης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι, τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί, εφόσον γίνει η περιγραφή τους, εντοπίζονται στα συστήματα καταγραφής και ενημέρωσης και κάνει αναφορά στον τζίρο που κάνουν τα κυκλώματα.
 
Δύο είναι οι συνηθέστερες διαδρομές στη διακίνηση βυζαντινών εικόνων, η πρώτη μέσω Ελβετίας, κι η δεύτερη μέσω Κωνσταντινούπολης, αναφέρει ο αρχαιολόγος του υπ. Πολιτισμού, υπεύθυνος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νίκος Πανουτσόπουλος. «Οι διαδρομές ποικίλουν και πολλές φορές τα ντόπια κυκλώματα καταφεύγουν και στην συνεργασία με συντηρητές πριν βγουν στην αγορά του εξωτερικού», προσθέτει.
 
Σημαντικές Αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς που πέρασε

Η Ελλάδα κρύβει στα σπλά
Keywords
Τυχαία Θέματα