Κίνα: Συνελήφθη ο ανιψιός του Γκουανγκτσένγκ

Ο ανιψιός του Κινέζου τυφλού ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ κατηγορείται για φόνο, όπως επιβεβαίωσε ένας δικηγόρος που ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τσεν Κεγκούι συνελήφθη από την αστυνομία την περασμένη Πέμπτη, αφού ήρθε στα χέρια με αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι αναζητούσαν τον θείο του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ο Κεγκούι φέρεται να αμύνθηκε με ένα μαχαίρι.

Ο

δικηγόρος Τσεν Βουκουάν --δεν είναι συγγενής του Τσεν Γκουανγκτσένγκ και του Τσεν Κεγκούι-- είπε ότι οι αρχές κατηγορούν τον ανιψιό για φόνο εκ προμελέτης, ο οποίος μπορεί να επιφέρει από 10ετή κάθειρξη μέχρι και τη θανατική καταδίκη του. "Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα. Πάντως οι αρχές πιστεύουν ότι ήταν προμελετημένος φόνος", πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να μην αναλάβει την υπόθεση του Κεγκούι γιατί "δέχτηκε απειλές για την καριέρα του" και ότι παρόμοιες απειλές δέχτηκε και ένας άλλος δικηγόρος.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικογένεια και οι φίλοι του υφίστανται "αντίποινα" από τις κινεζικές αρχές από την ημέρα που κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι του, όπου ήταν σε κατ' οίκον περιοσμό, στις 22 Απριλίου. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο είπε ότι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας απείλησαν τους γονείς του Τσεν Κεγκούι, περιόρισαν τις κινήσεις του δικηγόρου του και προσπάθησαν να αναγκάσουν τη σύζυγό του να υπογράψει έγγραφα άγνωστου περιεχομένου.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ είχε καταφύγει αρχικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο αλλά έφυγε από εκεί στις 2 Μαΐου, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων. Συμφώνησε να παραμείνει στην Κίνα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις αλλά κατόπιν άλλαξε γνώμη γιατί φοβάται για την ασφάλειά του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα