Κι όμως η Αθήνα κινείται...

Ένα εργαστήριο βασισμένο και εμπνευσμένο από την έκθεση «Strange Cities: Athens» διοργανώνεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, 11.00-14.00 από τις 24 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου.

Μια ουτοπία, μια αόρατη πόλη χτισμένη από τη φαντασία των συμμετεχόντων του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο εμπνέεται από την έκθεση «Strange Cities: Athens». Θα χρησιμοποιήσουμε οπτικά μέσα για να δημιουργήσουμε τη γεωλογική ταυτότητα μιας τοποθεσίας που κανένας δεν έχει επισκεφτεί.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την έκθεση για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τη δική του αφήγηση βασισμένη στον όρο «ουτοπία», μια πόλη μοναδική στο είδος της, μια πόλη που υπάρχει μόνο στη Διπλάρειο Σχολή, χωρίς γεωγραφικά όρια και γεμάτη εκπλήξεις.


Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να εκτιμήσουν την παραδοσιακή τεχνική της κινούμενης εικόνας με μια σειρά από μικρές ασκήσεις που όχι μόνο θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τι είναι το animation αλλά θα τους δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πολλές διαφορετικές τεχνικές (illustration, painting, collage, sketching) ώστε να βρουν το προσωπικό τους στυλ, να ενδυναμώσουν τη δημιουργικότητα τους και να χρησιμοποιήσουν την κινούμενη εικόνα ως μέσο έκφρασης των ιστοριών τους.

Το σκηνικό του εργαστηρίου θα είναι οι διαφορετικοί χώροι της Διπλαρείου, η οποία δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την αρχιτεκτονική του κτιρίου και να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά μαζί της. Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση γίνεται το σκηνικό της ταινίας και οι συμμετέχοντες γίνονται οι σκηνοθέτες δημιουργώντας μια μοναδική σχέση μεταξύ του φυσικού χώρου και της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν πλήρη έλεγχο και ιδιοκτησία του τελικού αποτελέσματος αφού θα ηγούνται όλα τα στάδια της δημιουργίας του κινούμενου σχεδίου. Θα είναι υπεύθυνοι της ιστορίας και της εξέλιξης της δημιουργώντας την αισθητική της ταινίας, συλλαμβάνοντας όλες τις σκηνές σε τρείς κάμερες, και μοντάροντας την τελική ταινία κινουμένων σχεδίων.

Διπλάρειος Σχολή | Κυριακή 24 Μαΐου και τα Σαββατοκύριακα 6, 7, 13, 14, 20 & 21 Ιουνίου 2015 | 11:00-14:00 | Κόστος συμμετοχής 63€ (αντιστοιχεί σε 3€/ ώρα)
Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική στο σύνολο των συναντήσεων.
Το κάθε παιδί πρέπει να συνοδεύεται από ένα γονέα.

Αναλυτική παρουσίαση:

1η Συνάντηση:
Σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των κινουμένων σχεδίων. Μία εισαγωγή στην κινούμενη εικόνα και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνηση από στατικές εικόνες.
Την παρουσίαση θα ακολουθήσουν μικρές ασκήσεις οι οποίες εμπλέκουν παραδοσιακές τεχνικές animation όπως το zoetrope, το praxinoscope, το phonothrope.
Οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στο θέμα του εργαστηρίου και της έκθεσης της Διπλάρειου Σχολής.
Στο τέλος, τα παιδιά θα πάρουν μία τσάντα γεμάτη με υλικά που θα δουλέψουν στο σπίτι. Με αυτά τα υλικά τα παιδιά θα κατασκευάσουν κτίρια με «χαρακτήρα».
2η Συνάντηση:
Όλα τα παιδιά θα φέρουν το δικό τους κινούμενο χαρακτήρα (κτίριο) και όλα μαζί θα κατασκευάσουν ένα 3D σετ πάνω στον παγκόσμιο χάρτη χρησιμοποιώντας σταματημένη κινούμενη εικόνα. Θα εξεταστούν τα διάφορα σενάρια και πώς όλα αυτά τα κτίρια μπορούν να συνυπάρχουν σε μια φανταστική γεωγραφική τοποθεσία.
3η Συνάντηση:
Οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν το δικό τους μικρό κτίριο και κοστούμια πραγματικών διαστάσεων ώστε να τα φορέσουν και να ζωντανέψουν την ιστορία των επιλεγμένων κτηρίων.
4η Συνάντηση:
Το χάρτινο σετ θα ζωντανέψει και κάθε συμμετέχων θα μεταμορφωθεί σε κτίριο της επιλογής του. Όλα τα κτίρια θα ζωντανέψουν και θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη Διπλάρειο σχολή ώστε να γίνουν μέρος της έκθεσης Strange Cities: Athens.

Διάρκεια έκθεσης Strange Cities:Athens 21 Απριλίου - 28 Ιουνίου 2015
Ώρες λειτουργίας καθημερινά 12:00-21:00
Εκτός Στέγης (Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3)
Είσοδος ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα