Καταγραφή ΑΕ και ΕΠΕ

Στις 33.507 ανέρχονται οι ΑΕ και στις 23.589 οι ΕΠΕ που έχουν απογραφεί στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) σύμφωνα με στοιχεία του 2013.

Όπως γίνεται γνωστό σε έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι 14.975 ΑΕ και οι 4.564 ΕΠΕ δηλώνουν ότι έχουν δική τους ιστοσελίδα.

Στην

ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ έχουν καταχωρηθεί οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 9.701 ΑΕ και 7.633 ΕΠΕ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, για το ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ.

Όπως σπεύδει να επισημάνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, με τον Ν. 4072/2012 καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών και των προσκλήσεων σε Γενική Συνέλευση των ΑΕ και ΕΠΕ και αντικαταστάθηκε είτε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας (εφόσον η ιστοσελίδα έχει καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ) είτε με δημοσίευση σε μια οικονομική εφημερίδα.

Ο κ. Σκορδάς αναφέρει ότι κατά το πρώτο έτος ισχύος της διάταξης 232 του Ν. 4072/2012, μεγάλος αριθμός ΑΕ και ΕΠΕ που καταχώρησαν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ έκαναν χρήση αυτής (ανάρτηση του ισολογισμού στην ιστοσελίδα τους) αντί της δημοσίευσης σε οικονομική εφημερίδα. Επισημαίνει επίσης ότι η υφιστάμενη εναλλακτική που ήδη προβλέπει ο νόμος και εφαρμόζεται (δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ) υπερκαλύπτει την κατάργηση του ΦΕΚ, ενώ για όσες εταιρίες δεν διαθέτουν ιστοσελίδα υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης σε μια οικονομική εφημερίδα τόσο των ισολογισμών όσο και των προσκλήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ, ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προνοήσει ώστε η ισχύς της να ξεκινήσει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και συνεπώς οι απώλειες εσόδων θα είναι περιορισμένες δεδομένου ότι οι Ισολογισμοί των ΑΕ και ΕΠΕ για το 2014 (που αποτελούν και το μεγαλύτερο έσοδο) θα πρέπει να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι τα τέλη δημοσίευσης είχαν παραμείνει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα παρά τη μείωση των εισοδημάτων των επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, λειτουργούσαν ως ανασταλτικός παράγων για τη δημοσίευση πράξεων και στοιχείων των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Ενδεικτικά αναφέρει ότι για τις δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & ΓΕΜΗ, μια ανώνυμη εταιρεία πρέπει να καταβάλει κατ΄ ελάχιστο 833 ευρώ ετησίως. «Το κόστος αυτό είχε οδηγήσει, ειδικά τις ΕΠΕ, οι οποίες και δεν ελέγχονταν από διοικητική Αρχή, στο να μην δημοσιεύουν καθόλου τους ισολογισμούς τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια στον συγκεκριμένο νομικό τύπο», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Σκορδάς και προσθέτει ότι «η μείωση του κόστους θα συμβάλει στην επίτευξη της ουσιαστικής απαίτησης του νόμου (δημοσιοποίηση χωρίς ανασταλτικούς για την τήρηση της διάταξης παράγοντες) και η παράλληλη θέσπιση υψηλών προστίμων για την παράβαση διατάξεων (εκκινούν από 600 ευρώ) θα εξισορροπήσει σε έναν βαθμό τις απώλειες των εσόδων».

Στην ίδια ερώτηση έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και επισημαίνει ότι η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των ΑΕ και των ΕΠΕ αποτελεί πρόταση του ΟΟΣΑ για την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει ότι προωθείται σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση έχει ζητήσει, ωστόσο, από την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ, να διασφαλίσει τη διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση και να καλύψει το κενό που θα προκύψει στα κρατικά έσοδα από την απώλεια των τελών δημοσίευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα