Ιταλία: σε κρίση η κυβέρνηση

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του κύριου σχηματισμού της ιταλικής αριστεράς, συνεδριάζει σήμερα στη Ρώμη για να επιλέξει μεταξύ του νυν πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να ηγείται της χώρας, και του φιλόδοξου αρχηγού του κόμματός του, του Ματέο Ρέντσι, που ανυπομονεί να πάρει τη θέση του.

"Είναι η τελική μάχη. Είμαστε στον τελευταίο γύρο του ματς ανάμεσα στον Ενρίκο Λέτα και τον Ματέο Ρέντσι. Και αν η ηγεσία του PD επιβεβαιώσει τις επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό", γράφει στο κύριο άρθρο της η αριστερή

εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", η οποία πρόσκειται στο PD.

Ενώ ολόκληρος ο ιταλικός Τύπος θεωρεί πως επίκειται η αποχώρησή του, ο Λέτα ανέτρεψε χθες, Τετάρτη, το βράδυ την κατάσταση, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και αψηφώντας ανοικτά τον αντίπαλό του.

"Είμαι άνθρωπος των θεσμών", δήλωσε ο Λέτα προσθέτοντας πως "δεν είναι στο DNA μου να διακόψω τη δράση μου στην υπηρεσία της χώρας".

Σ' έναν υπαινιγμό για τον Ματέο Ρέντσι, πρόσθεσε: "Καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Καθένας, κυρίως αυτός που εποφθαλμιά τη θέση μου, πρέπει να το κάνει ανοικτά, βάζοντας τα χαρτιά στο τραπέζι".

Δεν παραιτείται κανείς εξαιτίας "παλατιανών ελιγμών", υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως "οι κυβερνήσεις γεννιούνται στο κοινοβούλιο".

Αυτή η τοποθέτηση του Ενρίκο Λέτα φαίνεται πως εκνεύρισε πολύ τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ήλπιζε πως ο πρωθυπουργός θα παραιτούνταν αυθόρμητα για να του παραχωρήσει τη θέση.

"Ο Λέτα αψηφά τον Ρέντσι: δεν φεύγω", είναι ο τίτλος της "Λα Στάμπα", "Ο Λέτα κάνει ρελάνς, αλλά ο Ρέντσι θέλει την παραίτησή του", γράφει η "Κοριέρε ντέλα Σέρα", ενώ για τη "Λα Ρεπούμπλικα", "Ο Ρέντσι δεν υποχωρεί, ο Λέτα οδεύει προς την παραίτηση".

"Η τελευταία πράξη του Λέτα είναι ένα χαστούκι στον Ρέντσι", είναι ο τίτλος του άρθρου του Στέφανο Φόλι στην εφημερίδα των οικονομικών κύκλων "Ιλ Σόλε 24 Όρε".

Ο Ματέο Ρέντσι, ο κομψός 39χρονος δήμαρχος της Φλορεντίας, έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης Λέτα μετά την εκλογή του επικεφαλής του PD τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον για βραδύτητα και έλλειψη αποφασιστικότητας.

Ο Ενρίκο Λέτα, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κατηγορεί αντιθέτως τον αντίπαλό του ότι τον "πρόδωσε". Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των δύο προέβλεπε ότι ο αρχηγός του PD θα υποστήριζε πιστά τον αρχηγό της κυβέρνησης τουλάχιστον ως το τέλος του 2014.

"Επικίνδυνα παιγνίδια" είναι ο τίτλος της "Κοριέρε ντέλα Σέρα", η οποία υπογραμμίζει πως ο Ματέο Ρέντσι αναλαμβάνει μεγάλους κινδύνους αν βρεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης "χωρίς να έχει ποτέ συμμετάσχει ούτε νικήσει σε εθνική εκλογική αναμέτρηση και χωρίς να είναι καν εκλεγμένος στο κοινοβούλιο".

Ο δήμαρχος της Φλορεντίας αναδείχθηκε επικεφαλής του PD έπειτα από προκριματικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν οι ψηφοφόροι της αριστεράς και ουδέποτε κατείχε έδρα στο εθνικό κοινοβούλιο.

Ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λουίς της Ρώμης, εκτιμά επίσης πως η νομιμότητα του Ματέο Ρέντσι θα είναι στιγματισμένη, επειδή δεν επιτεύχθηκε στις κάλπες.

Εντούτοις "όποιος κάνει πολιτική πρέπει να είναι διψασμένος για εξουσία", λέει ο Ορσίνα, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Λα Στάμπα", εκτιμώντας ότι "η δυαρχία Ρέντσι-Λέτα έχει γίνει εδώ και μερικές εβδομάδες ο νιοστός παράγοντας πολιτικής παράλυσης".

Η ηγεσία του PD, περίπου 140 πρόσωπα, θα κρίνει αυτή την αδελφοκτόνο μονομαχία στη διάρκεια μιας συνεδρίασης που θα αρχίσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ το κόμμα υποφέρει ήδη από εσωτερικές διαιρέσεις και εσωτερικές διαμάχες που έχουν δηλητηριάσει τη δραστηριότητά του κατά τους τελευταίους μήνες.

"Δεν είναι παρά η τελευταία μιας σειράς απίθανων και εν δυνάμει αυτοκτονικών αποφάσεων που θα πρέπει να πάρουν οι δημοκρατικοί. Θα ήθελα να καλέσω τους ηγέτες του κόμματος να επιδείξουν ηρεμία πριν από τη μοιραία στιγμή. Όποια κι αν είναι η επιλογή που θα κάνουν, θα είναι κακή επιλογή", σχολιάζει ειρωνικά ο συγγραφέας και αρθρογράφος της "Λα Στάμπα" Μάσιμο Γκραμελίνι.

Η τελευταία αναταραχή στη Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, δεν είχε μέχρι στιγμής μεγάλη επίδραση στις χρηματαγορές, σε αντίθεση με την αστάθεια που είχε διαπιστωθεί στη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, όπως το αδιέξοδο μετά τις περυσινές εκλογές.

Εντούτοις η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα εμποδίζει οποιαδήποτε ριζοσπαστική προσπάθεια για την αναζωογόνηση της οικονομίας, η οποία πασχίζει να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και για να μειωθούν τα επίπεδα της ανεργίας που είναι τα υψηλότερα από τη δεκαετία του 1970.

Αν ο Ρέντσι καταφέρει να ανατρέψει τον Λέτα, όπως περιμένουν οι περισσότεροι σχολιαστές, θα είναι ο τρίτος διαδοχικός πρωθυπουργός της Ιταλίας που δεν θα έχει εκλεγεί στη θέση αυτή, μετά τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και τον Λέτα, ο οποίος διορίσθηκε πρωθυπουργός έπειτα από εβδομάδες άκαρπων διαβουλεύσεων μεταξύ αντίπαλων κομμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα