Ισπανία: Μικρή αύξηση της ανεργίας

Αύξηση κατέγραψε τo ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ανήλθε στο 23,78%, μια άσχημη έκπληξη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ραχόι που διαφημίζει τις επιδόσεις της στον οικονομικό τομέα ένα μήνα πριν από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 5,44 εκατ. μειωμένος κατά 13.100 ανθρώπους συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτή

αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού δυναμικού, με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό να συρρικνώνεται κατά 127.400 εργαζομένους το πρώτο τρίμηνο στα 22.899.400 άτομα.

Αν και ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα στοιχεία, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιβεβαιώνουν την όλο και θετικότερη πορεία που διαγράφει κάθε ημέρα η οικονομία της Ισπανίας», οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης καταφέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης επικρίνοντας αυτό τον απολογισμό.

«Αυτά τα άσχημα στοιχεία της ανεργίας σχετίζονται με μία μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας η οποία επέτρεψε τις μαζικές απολύσεις πολλών εργαζομένων» το 2013, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Αλμπέρτ Ριβέρα, που είναι επικεφαλής του νεοσυστηθέντος κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, καταδίκασε από την πλευρά του την «αβεβαιότητα» και το γεγονός ότι «το 90% όλων των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί υπό τη συγκεκριμένη νομοθεσία είναι επισφαλές».

Το ποσοστό εξάλλου των ανθρώπων που απασχολείται σε θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε στο 16,25% σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι. αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπου η μερική απασχόληση είναι θέμα επιλογής. στην Ισπανία είναι υποχρεωτική» προειδοποίησε η καθηγήτρια Άνχελ Βαλς.

Ο αριθμός των νοικοκυριών, στα οποία είναι άνεργα όλα τα μέλη που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία, σημείωσε άνοδο και ανήλθε στο 1,79 εκατ. ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα