Η Λίνα Μενδώνη στον ΑΘΗΝΑ984

/Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε στις 28/2 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84» «Metropolis» με τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο.

Με αφορμή την ανακαίνιση και την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Μέχρι το 2015 ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, από την τέταρτη προγραμματική περίοδο, θα έχει μεταμορφώσει πάρα πολλά σημεία την Αθήνα και μάλιστα κρίσιμα σημεία...».

* Για Εθνική Πινακοθήκη:

«Το έργο έχει

ημερομηνία περαίωσης τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή σε δύο χρόνια από σήμερα. Δεν υπάρχει περιθώριο να μην τελειώσει. Η 1η Ιανουαρίου του 2016 θα βρει μια καινούργια πινακοθήκη, εντελώς διαφορετική, εκσυγχρονισμένη, ένα τοπόσημο στην Αθήνα... Αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι να πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας αλλά και οι μουσειολογικές και μουσειογραφικές προδιαγραφές, σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις. Δεύτερον, οφείλουμε να έχουμε ένα κτίριο το οποίο, χωρίς να προδίδει το μνημειακό χαρακτήρα του υπάρχοντος, θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα και σε μια Αθήνα που θέλουμε και οραματιζόμαστε για τον αιώνα αυτό... Υπάρχει αρκετό γυαλί στην κατασκευή του κτιρίου, διότι στην ουσία αυτό που αποκαθίσταται πλήρως είναι η πρόσοψη, σε μια λογική κατακόρυφης ενοποίησης όλων των εκθεσιακών χώρων και όλων των χώρων υποδοχής του επισκέπτη. Θα μπορεί δηλαδή κανείς να βλέπει απέξω τι συμβαίνει μέσα».

* Για Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:

«Αυτή την στιγμή το κτίριο του Φιξ αποκαθίσταται για να γίνει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και να φιλοξενήσει τις συλλογές που υπάρχουν εκεί. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και αυτό... Τον Μάρτιο του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το κτίριο. Από εκεί και πέρα, μέσα στο 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα διαμορφωθεί και θα συγκροτηθεί η έκθεση, η οποία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα επίσης. Πρόκειται για 15 έως 20.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου».

* Για το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης:

«Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Οι εργολαβίες του είναι σε εξέλιξη. Η αποκατάσταση, δηλαδή, του οικοδομικού τετραγώνου ανάμεσα στην Ρωμαϊκή Αγορά και την Αρχαία Αγορά, προκειμένου να φιλοξενήσει τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί -και εκθεσιακά-, το 2015».

* Για Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος:

«Όσον αφορά στο Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, βρισκόμαστε στην προετοιμασία της προκήρυξης του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού... Στους επόμενους δύο μήνες θα έχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με προδιαγραφές, οι οποίες ετοιμάζονται τώρα από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Η μελέτη απαιτεί τουλάχιστον ενάμιση μέχρι δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα, ελπίζω ότι την επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή από το 2014 έως το 2020, θα δοθεί η δυνατότητα της υλοποίησης του κτιρίου».

* Για Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη στο Φάληρο:

«Είναι πολύ σημαντική η χορηγία του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και το κτίριο θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο το 2015, προκειμένου να φιλοξενήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη».

* Για θέατρο "Ακροπόλ":

«Όσον αφορά στο θέατρο "Ακροπόλ", η διακήρυξη για τον ανάδοχο είναι στον αέρα. Είμαστε μέσα στα όρια του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος που θα κάνει την αποκατάσταση του κτιρίου».

Σε άλλο σημείο είπε: «Σε αυτά που λέμε, θα προσέθετα και την αποκατάσταση του Μεγάρου Λοβέρδου Τσίλερ στην οδό Μαυρομιχάλη. Είναι ένα εκπληκτικό νεοκλασικό κτίριο, δωρεά του Λοβέρδου στο ελληνικό κράτος, το οποίο αποτελεί από μόνο του μνημείο. Θα αποκατασταθεί πλήρως, θα είναι μνημείο του εαυτού του και θα φιλοξενήσει και την έκθεση της συλλογής εικόνων του Λοβέρδου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα