Η επόμενη μέρα στη Βουλγαρία

Προβάδισμα δέκα μονάδων του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος GERB Ρόσεν Πλέβνελιεφ έναντι του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Ιβάλιο Κάλφιν (39,73% για τον πρώτο και 29,44% για τον τρίτο) και τρίτη θέση για την ανεξάρτητη υποψήφιο και πρώην κοινοτική Επίτροπο Μεγκλένα Κούνεβα με 14%, "έδειξε" η κάλπη των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία.

Τα παραπάνω αποτελέσματα ανακοίνωσε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Μπίσερ Τραγιάνοφ, με καταμετρημένο το 78% του συνόλου των ψήφων.

Τα αποτελέσματα αυτά "στέλνουν" στον β' γύρο

τους δύο πρώτους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος, που θα κληθούν να λύσουν τις "διαφορές" τους την προσεχή Κυριακή.

Χθες, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, διεξήχθησαν- για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλγαρίας- και δημοτικές εκλογές. Στον α' γύρο των δημοτικών εκλογών, τη νίκη κατέκτησαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος GERB στη Σόφια και σε άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Η δε αριστερή αντιπολίτευση κέρδισε στο περιφερειακό κέντρο της βόρειας Βουλγαρίας, Σούμεν, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών επανεξέλεγε, για τρίτη θητεία, δήμαρχο στην πόλη Κίρτζαλι στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, ενώ στα δύο διοικητικά κέντρα των περιφερειών Μοντάνα και Πάζαρτζικ επικράτησαν οι υποψήφιοι άλλων παρατάξεων.

Στις υπόλοιπες 19 διοικητικές περιφέρειες, η τελική "μάχη" θα δοθεί την προσεχή Κυριακή, 30 Οκτωβρίου.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο εκλογικός "χάρτης" της Βουλγαρίας ύστερα από μια "βαριά εκλογική νύχτα με χιλιάδες σήματα παραβάσεων, με εκνευρισμένους πολίτες να περιμένουν σε τεράστιες ουρές στις πόρτες των εκλογικών τμημάτων σε πολλά σημεία της χώρας", όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ στη μεσημεριανή ενημερωτική της εκπομπή.

"Χάος" είναι ο όρος που δίνει το στίγμα των σχολίων των βασικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ για τα προβλήματα (από)διοργάνωσης της εκλογικής αναμέτρησης, όπως και των σοβαρών δυσκολιών στην επεξεργασία των πρωτοκόλλων των εκλογικών τμημάτων.

Μάλιστα, εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, όπως σημειώνουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, χιλιάδες Βούλγαροι ψηφοφόροι, είτε περίμεναν με τις ώρες στις κάλπες είτε έφυγαν αγανακτισμένοι από τα εκλογικά τμήματα, χωρίς να κατορθώσουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους στις παράλληλες προεδρικές και δημοτικές εκλογές.

"Το GERB υποστηρίζει ότι 'έγραψε ιστορία' σ' αυτές τις εκλογές. Πράγματι, το κυβερνών κόμμα έγραψε την ιστορία της πρώτης μη ελεύθερης και όχι ιδιαίτερα έντιμης εκλογικής αναμέτρησης στη Βουλγαρία στα τελευταία είκοσι χρόνια, με αμφίβολη νομιμότητα". Μ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ το γεγονός ότι σε πολλά εκλογικά τμήματα στη χώρα η ψηφοφορία συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τις 10:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ η δίωρη που αναγκάστηκε να δώσει την τελευταία στιγμή η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την κοσμοσυρροή στις κάλπες, έληγε στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βουλγαρικού

Keywords
Τυχαία Θέματα