«Η Ελλάδα είναι το λίκνο του Πολιτισμού»

«Να συνεχίσετε να κάνετε το καθήκον σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία στην οποία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με την προϋπόθεση όμως η διαδικασία αυτή να μη "ρουφήξει" την ψυχή και το "είναι" μας, την ιδιοσυγκρασία και την ιδιαιτερότητά μας, που με δυο λόγια είναι ο ελληνικός πολιτισμός» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στην πρώτη συνάντησή του με τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Συγχαίροντας το έργο
του Συμβουλίου και την προσωπικότητα των μελών του, ο υπουργός επισήμανε ότι παρακολουθεί ως Έλληνας πολίτης και ως δημόσιο πρόσωπο την κρίσιμη αποστολή του ΚΑΣ, ιδιαίτερα αυτές στη σημερινή δύσκολη εποχή, τονίζοντας: «Στόχος δικός μου και του κ. Ανδριανού, καθώς και της "διαχρονικής" φίλης Λίνας Μενδώνη, είναι να βοηθήσουμε αυτή την αποστολή, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τον τόπο».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι της λογικής πως πρέπει να καταστραφεί ο ελληνικός πολιτισμός για την ανάπτυξη. «Αυτό δεν είναι ανάπτυξη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Από την άλλη δεν θέλω να βρεθούμε στην ακραία υπερβολή του "δεν προχωράει τίποτα". Μπορούμε να βρούμε τη λύση σε όλα. Και μιλάω για λύσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και επενδύσεις, οι οποίες θα σέβονται τον πολιτισμό μας. Το επιχείρημα δεν είναι "ελάτε στην Ελλάδα για να παίξουμε καζίνο". Δεν είμαστε το Λας Βέγκας της Μεσογείου. Το επιχείρημά μας είναι "ελάτε στον τόπο, όπου εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι το λίκνο του πολιτισμού, η πατρίδα του θεάτρου". Αυτό θα πρέπει να συνδυάσουμε, ώστε η Ελλάδα να αναπτυχθεί γρήγορα. Γιατί αν η χώρα δεν πάει μπροστά, σε λίγο δεν θα υπάρχουν μισθοί για να φυλάνε τις αρχαιότητες. Ο τόπος διεξάγει έναν οικονομικό πόλεμο και πρέπει να τον κερδίσουμε, με την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας, που είναι ο ιστός ο οποίος μας κράτησε σε συνοχή ως έθνος και λαός. Kαι τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο περί ανασυγκρότησης ενός ενιαίου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο ο ίδιος θα ασκεί αρμοδιότητες στον Αθλητισμό και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, στον Πολιτισμό, ώστε να υπάρχει ενιαία δράση και κυρίως αποτελέσματα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο κ. Ανδριανός, ο οποίος ευχήθηκε στα μέλη του ΚΑΣ καλή συνέχεια και δύναμη, εξαίροντας την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τις κρίσιμες καταστάσεις, που απαιτούν ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στη βαριά εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα