Η Α. Διαμαντοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η πρώην υπουργός και επικεφαλής του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, μίλησε στις 23/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:


«Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός -όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες και όπως απαιτεί και η Δημοκρατία και η παιδαγωγική αντίληψη που πρέπει να έχουμε για την πολιτική-, να βγαίνουν μία φορά τον μήνα στην τηλεόραση και να εξηγούν στον ελληνικό λαό και στους

πολίτες ποια είναι η πραγματικότητα, ποια είναι η αλήθεια, τι πρέπει να κάνουμε, τι έχουμε κάνει, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα. Αυτή την στιγμή, δεν ξέρω αν είναι πολλοί αυτοί που έχουν μία σαφή εικόνα για το που βρισκόμαστε. Νομίζω ότι είναι απολύτως ελάχιστοι».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι αποκρύπτουν την αλήθεια ή την παραποιούν;

Α. Διαμαντοπούλου: «Βεβαίως. Πιστεύω ότι, εδώ και πολύ καιρό, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα και "πνίγηκε" η ίδια μέσα σε μία λογική τακτικών, για να παρουσιάσει αυτή την διαφορετική εικόνα ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και τώρα είναι η ίδια θύμα των επιλογών της».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε από τότε που άρχισε να λέει "τέρμα τα μνημόνια";

Α. Διαμαντοπούλου: «Φυσικά. Μιλώ και για το Παρίσι, που παρατηρήσαμε όλες αυτές της ανοησίες. Πήγε η μισή κυβέρνηση στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί με κάποιους υπαλλήλους και τώρα οι υπάλληλοι δεν έρχονται εδώ και όλο αυτό δεν δίνει καμία αίσθηση σοβαρότητας. Υπάρχουν πραγματικά πολύ μεγάλα ζητήματα αυτή την στιγμή ανοιχτά, όπως το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει θέμα ασφαλιστικού και θα το δούμε αργότερα. Το ερώτημα είναι, μήπως θα πρέπει κάποιος στη Βουλή ή ο πρωθυπουργός να εξηγήσει δημόσια, στην τηλεόραση, σε τι κατάσταση βρίσκεται το ασφαλιστικό; Γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα; Το ασφαλιστικό μας είναι εντάξει; Εάν είναι εντάξει, τότε η τρόικα δεν έχει κανένα λόγο να μιλάει».

* Για την πρόταση του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα αναφορικά με το χρέος:

«Το χρέος δεν αφορά τους τεχνοκράτες, όπως αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα. Είναι ένα πολιτικό θέμα, που χρήζει όμως σοβαρής τεχνοκρατική υποστήριξης. Αυτό, λοιπόν, που είπαμε είναι το εξής. Έτσι, όπως εξελίσσεται σήμερα η ιστορία του χρέους, δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο καταλήγουν όλα τα μεγάλα ινστιτούτα της Ευρώπης, με τα οποία συνεργαζόμαστε. Δεν θα μπορούμε να το εξυπηρετούμε χωρίς να διαλυθεί η χώρα. Άρα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και δεν μπορούμε βεβαίως να πιστέψουμε ότι θα έρθουμε αύριο και θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και θα μας διαγράψουν το χρέος. Αυτά δεν γίνονται. Άρα, πρέπει να καταθέσουμε στο τραπέζι μία εναλλακτική πρόταση, η οποία θα έχει στοιχεία ρεαλισμού και θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να πάρει μία ανάσα. Αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε τις τέσσερις σημαντικότερες προτάσεις, από τις πλέον συντηρητικές, των Γερμανών οικονομολόγων, μέχρι τις πλέον αισιόδοξες, όπως των κκ Βαρουφάκη και Γκαλμπρέιθ και παρουσιάσαμε σ' έναν πίνακα όλα τα κοινά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να έχουμε μία δική μας εθνική πρόταση, η οποία θα λάβει υπόψη της την επιμήκυνση του χρέους, τα επιτόκια και τον διαφορετικό ρόλο που πρέπει να παίξει το ESM ως προς την αγορά ομολόγων... Την πρόταση αυτή θα μπορέσουμε να τη συζητήσουμε, όχι μ' ένα κοινοβούλιο, αλλά με 18 και θα τους εξηγήσουμε γιατί είναι θετική για εμάς, γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε μία αναπτυξιακή ανάσα που χρειαζόμαστε και αυτοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

* Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης:

«Το πρόβλημα αυτού του χώρου, είναι πέρα και έξω απ' ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και στους σημερινούς πρωταγωνιστές του. Για προτάσεις που διακινούνται στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και αφορούν το 5% πια αυτού του τεράστιου χώρου που ηγεμόνευσε στην μεταπολίτευση, δεν θα ήθελα ν' ασκήσω κριτική, ούτε να μπω στη λογική τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο πάνω και έξω. Εγώ και αρκετοί άλλοι, καταθέσαμε, εδώ και πολύ καιρό, μια πρόταση η οποία αφορά τον κόσμο που σήμερα λέει "δεν ξέρω τι να ψηφίσω" και είναι ο χώρος στον οποίο εκφράζονταν οι πολίτες του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηθεί και να εκφράσει οργανωτικά αυτό τον κόσμο ένας νέος χώρος, που η βάση του θα είναι μία πρόταση διακυβέρνησης. Γιατί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από αυτή την κυβέρνησης και αλλιώτικη από αυτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν έχει έχει διατυπωθεί από αυτό το χώρο».

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της Δημοκρατικής Παράταξης που κυοφορείται;

Α. Διαμαντοπούλου: «Έτσι όπως οργανώνεται σήμερα, δεν θεωρώ ότι μπορεί να έχει ευρύτερη αποδοχή από αυτή που είχε μέχρι τώρα, γιατί δεν βασίζεται σε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης. Και ξέρετε, είμαι πολύ βαθιά πεπεισμένη ότι αυτό το πράγμα πρέπει να οργανωθεί από μηδενική βάση μητρώου».

* Για τον αναβρασμό στο χώρο της παιδείας:

«Ο κ. Φορτσάκης έχει μία συγκεκριμένη γραμμή. Θέλει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα στο πανεπιστήμιο, στα οποία έχει και την σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και απ' ό,τι καταλαβαίνω και της πλειοψηφίας των καθηγητών και νομίζω και των φοιτητών».

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να βρουν τον κυρίαρχο στόχο και ρόλο τους, δηλαδή να δουλέψουν στην επιστήμη και να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να είναι σκεπτόμενα όντα. Αυτός ο ρόλος του πανεπιστημίου, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το ζήτημά μας είναι, λοιπόν, με ένα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε και όσον αφορά τους καθηγητές και τους φοιτητές, να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα αποδώσει. Σε αυτό που κάνει ο κ. Φορτσάκης συναντά πολλές δυσκολίες. Είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάει απέναντι σε ένα μειοψηφικό κατεστημένο, το οποίο είναι πολύ ισχυρό, αλλά θεωρώ ότι έχει μπροστά του πολύ θετικές προοπτικές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα